A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Concours Mondial de Bruxelles 2009.

Egy arany és két ezüstérem

2009-06-01 | Tóth Adrienn


Concours Mondial de Bruxelles 2009.

Az immár tizenhatodik évében járó Concours Mondial de Bruxelles több mint 6000 benevezett borával és párlatával egyike a legnagyobb versenyeknek. Az utóbbi években a megmérettetés helyszínét évről-évre másik város adja. Idén Spanyolországban, Valenciában zajlott a bírálat, amelynek eredményeként három éremmel gazdagodott Magyarország.


 

2009-ben a Concours Mondial de Bruxelles versenyére 54 országból 6289 bort neveztek. Ebben az évben először küldtek mintákat Ciprusról, Egyiptomból, Kubából és Dél-Koreából. A versenyre idén is Franciaországból és Spanyolországból nevezték a legtöbb bort, emellett évről-évre szépen növekszik a beküldött dél-amerikai borok száma is. Érdekesség, hogy most először Ausztráliából fémdobozba töltött bort is küldött egy pincészet.

A beérkező tételeket 2009. április 25-e és 27-e között 41 náció 250 bírálójának közreműködésével minősítették. A zsűriben legtöbben borszakírók ültek, de borászok, sommelier-k és borkereskedők is szép számban foglaltak helyet soraikban.A verseny legjobb borát öt kategóriában választották meg. A legjobb pezsgőnek – nem meglepő módon – egy 2002-es brut champagne bizonyult, amely a Champagne Bourgeois Cuvée du Dernier Siecle nevet viseli. Legjobb édes bornak egy olasz Pantelleriát választottak, a legjobb fehér címét egy Douro-beli 2005 Grande Reserva tétel vitte el. A zsűri a legjobb rosé-nak egy 2008-as, a Garda tó partjáról származó bort választott, míg a legjobb vörös egy 2006-os, Spanyolország Ribera del Duero vidékéről származó tétel lett. A legjobb párlat kategóriájában egy olasz grappa győzedelmeskedett.

A versenyen összesen 1800 érmet adtak át, közöttük egy villányi bor, a Wunderlich Pincészet 2005-ös Pinot Noirja nyert aranyérmet, míg ezüst medállal térhetett haza a Bock Pincészet 2006-os Magnificoja és a Szent István Korona 2008-as Irsai Olivér bora.

A versenyt 2010-ben Szicíliában, Palermóban rendezik majd meg.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!