A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Debütáltak a legfrissebb új-zélandi évjárat borai Londonban

Bevezető

2007-11-13 | Cseke Gábor


Lassan megszokjuk, hogy amíg Európában nemsokára beköszönt a tél, addig a déli félteke bortermelői szorgosan palackoznak és megjelennek a piacon legfrissebb évjáratú fehérboraikkal. A napokban az Új-Zélandi Bortermelők Szövetsége (New-Zealand Winegrowers) rendezett nagy sikerű kóstolót Londonban. A borkóstolón – melyen több Master of Wine és neves borszakíró is tiszteletét tette – számos pincészet először mutatta be a legfrissebb, 2007-es évjáratú borait.


A kóstolót, melyet nagy szakmai érdeklődés övezett, stílszerűen a londoni New-Zealand House-ban tartották. 85 pincészet képviseltette magát az eseményen a rendező, Új-Zélandi Bortermelők Szövetségén keresztül. A rendezvényen sem a termelők, sem az angol forgalmazók, kereskedők nem jelentek meg kiállítóként, így az érdeklődők a borokkal „magukra maradva”, teljes objektivitással tudták górcső alá venni és összehasonlítani azokat.

Ha Új-Zéland, akkor sauvignon blanc. A fajta „hegemóniáját” és óriási népszerűségét jól példázza, hogy a felvonuló 275 tétel egyharmada ebből a fajtából került ki. Szép számmal akadtak még rieslingek, chardonnay-k is természetesen, de egyre nagyobb arányban jelenik meg a pinot gris, melyet elképesztő ütemben telepítettek az elmúlt 10 évben a szigeten. Összességében Új-Zéland 70%-ban fehérbort termel, de oda kell figyelnünk a vörösökre is: főként a teljesen egyedi stílusú pinot noirra, mely itt tele van élettel, gyümölcsökkel, lendületes savakkal. A pinot noir a sziget második legelterjedtebb fajtája, termőterülete 1997 és 2007 között 490ha-ról 4400-ra duzzadt. Ma már nemcsak a világ legdélebbi borvidékén, Central Otago-ban készülnek gyönyörű referenciaborok, a déli sziget többi részén is, Marlborough-ban, Wairarapa-ban, Nelson-ban és Canterbury-ben is rájöttek a fajtában rejlő óriási lehetőségekre. Az egyéb kékszőlőfajták borai, mint a syrah, a cabernet sauvignon vagy a merlot fajták úgy tűnik, nem lopták be annyira magukat a borbarátok szívébe, mint a fehér  sauvignon blanc. Pedig érdekes, hogy éppen ezek a kékszőlők voltak azok, melyek elsőként jelentek meg a szigeten, már a 19. század 20-as, 30-as éveiben.

Új-Zélandról a tiszta, zöld, érintetlen sziget képe él a legtöbb emberben. Ennek átörökítésében a helyi szőlőtermesztők és borászok aktív szerepet vállalnak. A New Zealand Winegrowers szervezet már 12 éve kidolgozta koncepcióját az ún. fenntartható szőlőtermesztés és borkészítés vonatkozásában. A „Sustainable Winegrowing New Zealand” programot 1995-ben hívták életre. A projekt útmutatót, vázat nyújt a vállalkozások számára, azok növényvédelmi, vízgazdálkodási, hulladékgazdálkodási és újrahasznosítási tevékenységéhez. Emellett segít a borászatoknak abban, hogyan optimalizálják szakmai, gazdálkodási és szociális munkájukat acélból, hogy az ágazat hosszú távon sikeres, a környezet pedig emellett egészséges maradhasson. A program – melyre a londoni kóstolón is több marketingtermékkel hívták fel a figyelmet - olyan népszerű lett hazájában, hogy az Új-Zéland-i borászok és szőlőtermesztők 60%-a már csatlakozott hozzá. Céljuk, hogy 2012-ig a piaci szereplők döntő többsége tagja legyen a szervezetnek, melyet a tagok címkéjükön egy apró logóval jelezhetnek majd.

A rendezvényen a londoni kereskedőkön, vendéglátókon és sommelier-ken kívül felbukkantak a borszaksajtó ünnepeltjei is, olyan nevekkel kóstolhattunk együtt, mint Jancis Robinson MW és Stephen Spurrier MW.

Az új-zélandi termesztők 2007-ben 205.000 tonna szőlőt szüreteltek, ez a tavalyi 185.000 tonnához képest 11%-os növekedést jelent. Habár az átlagos hozamok nem változtak, ez a növekedés nem másnak, mint a ma is folyamatos új szőlőtelepítések termőre fordulásának az eredménye. Az évjárat-jelentés szerint a 2007-es év igen ígéretes: a decemberi fagyokat követően az ősz csodálatos időjárást, rengeteg napsütést hozott, miáltal a legtöbb borvidéken tökéletes érettségben szedhették a gyümölcsöt a termesztők, ráadásul az általuk választott ideális időpontokban.
Érdekes statisztika: a tavalyi évben több mint egy milliárd pohár új-zélandi bor talált fogyasztóra a világban, annak 95 országában. Az idei év első felében a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 36%-kal nőtt a borexport, melynek értéke 700 millió dollár. Az Egyesült Királyságba irányuló export szintén 36%-kal nőtt, egészen pontosan 227 millió dollárra. Így Új-Zéland már volumenben 1,9 %-kal, értékben pedig 2,9%-kal részesedik az angol borpiacból. Ugyancsak Új-Zéland az, amelyik a legmagasabb, 6,08 font-os kiskereskedelmi átlagárat jegyzi a szigetországban.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!