A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Dugó-újrahasznosítás

Rövid borhírek az Egyesült Államokból

2010-11-03 | Tóth Adrienn


Dugó-újrahasznosítás

Az Egyesült Államokban már több mint 300 éve készítenek bort. Az előállított mennyiséget és a presztízst tekintve is Kalifornia vezeti a sort, őt követi New York, Washington és Oregon, arra azonban valószínűleg kevesen gondolnak, hogy az ötödik legnagyobb bortermelő Texas. Utóbbi államban a spanyol misszionáriusok hozták el a borkultúrát az 1860-as években. 1883-ban Frank Qualia alapította meg az első, még ma is működő pincészetet Val Verde Winery néven. A következőkben tovább barangolunk ezen a kiterjedt kontinensen, sorra véve annak aktuális boros híreit.


Nem való nekik a földművelés

Legalábbis úgy tűnik az amerikaiak úgy gondolják, ahogyan az az alcímben olvasható. A mai gazdasági helyzetben, amikor egyre feszültebbé válik a külföldiek munkavállalási lehetőségeinek kérdése, a kaliforniai farmerek egyszerűen nem találnak amerikai munkaerőt a szüreti idénymunkák elvégzésére.

Kaliforniában minden nyolcadik ember munkanélküli, ennek ellenére a helyi gazdálkodók mégsem tudják foglalkoztatni őket, még a munkanélkülieket foglalkozó hivatal segítségével sem. A kérdés felettébb sok fesztültséggel jár, hiszen míg a szigorúbb munkavállalói és vízum szabályozást sürgetők szerint a rossz munkafeltételek és az alacsony munkabérek állnak a háttérben, addig a farmerek azt tapasztalják, hiába hirdetik meg állásaikat bármilyen felületen, az angolul beszélő, vízummal rendelkező munkavállalók szívesebben mennek el egy csomagolóvállalathoz vagy egy irodába dolgozni.

A helyi munkaügyi hivatal adatai szerint az idén januártól szeptember végéig tartó időszakban 1160 mezőgazdasági munkát hirdettek meg gazdálkodók a munkanélkülieknek, ezek közül 233 pozícióra nyújtottak be pályázatot a hivatalon keresztül, de végül mindössze egyetlen farmer tudott alkalmazni 36 munkavállalót.

Többen isznak

Idén több alkoholfogyasztást vizsgáló kutatás eredménye is napvilágot látott az Egyesült Államokban. Bár a különböző felmérések eltérő időszakokban készültek, az általuk megfogalmazott legfontosabb összefüggések nagyjából összecsengenek: bár az egy főre jutó alkoholfogyasztás nem emelkedett, az alkoholt fogyasztók száma növekvő trendet mutat mind a rendszeresen mérsékelten ivó, mind az alkalmaként nagy mennyiséget fogyasztókat tekintve.

Az első elemzés, amely az Alcoholism: Clinical & Experimental Research nevű orvosi szaklapban jelent meg, régebbi adatokra épül, és az 1992-2002 közötti időszakot vizsgálja. Megállapítása szerint ebben a periódusban az alkoholt fogyasztók száma emelkedett mindkét nem és az összes etnikai csoport esetében. Az vizsgált évtized alatt azonban az egy hónap alatt elfogyasztott italok száma nem változott.

Mindazonáltal a kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy azok egyre többen vannak, akik a hét többi részén ugyan tartózkodnak az ivástól, de hetente egyszer viszonylag sokat fogyasztanak. A részegségig történő ivás a fehér férfiak körében volt a legmagasabb, az ő arányuk messze meghaladta a fekete bőrűeket és latin népcsoportot.

A Gallup által idén nyáron közzétett felmérés ezzel párhuzamosan halad, hiszen megállapítja, hogy az utóbbi 25 évben sosem ittak még ennyit az amerikaiak. A helyzet nem meglepő, tekintve a még mindig nem túl rózsás gazdasági helyzetet és az ezzel járó magas munkanélküliséget. Az alkoholfogyasztást azonban kevéssé határozzák meg a magas kategóriájú borok, épp ezért sok nagy nevű kaliforniai borászat is komolyan küzd az életben maradásért.

A friss kutatás szerint míg a sör nagyobb népszerűségnek örvend, mint a bor, addig utóbbi lenyomja az égetett szeszes italokat. A felmérés egyik megállapítása szerint azok az emberek, akik csak néha vagy sohasem járnak templomba, sokkal több esetben nyilatkoztak úgy, hogy fogyasztanak alkoholt, mint a rendszeresen templomba járók. A kijelentés mögött álló valóság azonban már kérdéses, hiszen pár héttel ezt megelőzően ugyancsak a Gallup publikált egy olyan kutatási eredményt, amely szerint egyre több amerikai jár rendszeresen templomba.

A repülőkön újrahasznosítják a dugókat

Korábban már beszámoltunk arról a programról, amely a parafadugók gyűjtését és másodlagos felhasználását tűzte ki célul. A ReCORK Amerika idén nyáron jelentette be, hogy az American Airlines légitársasággal kezd együttműködésbe, így annak bizonyos járatain szelektív körülmények között gyűjtik majd a parafadugókat.

Bár nem tűnik soknak a többi hulladékhoz képest, a parafadugók elkülönítése azért fontos, mert a parafa egy ideális csomagolási alapanyag az újrafelhasználáshoz, hiszen természetes, és feldolgozása sem igényel különösebb, a környezetre káros technológiát. A dugókból cipőtalpak és padlóburkolatok készülnek majd.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!