Egri évjárat-értékelés
Monarchia Winery
2007-10-15 | Tóth AdriennA 2007-es év próbára tette az egri termelőket is, akár az ország többi részén tevékenykedő szőlészeket, borászokat. Általánosságban azonban elmondható az ilyen kihívást jelentő évjáratokról, hogy itt mutatkozik meg az igazi hozzáértés a gyakorlott és szerencsés mesterember részéről, hisz az eredmény – vagyis a szép bor – magáért beszél.
A Monarchia Pincészet beszámolót készített az idei évről, ami gyakorlatilag az egész termőidőszakban felbukkanó nehézségek felsorolásából állt. Az alábbiakban végigvesszük ezeket úgy, hogy igyekszünk érthetően elmagyarázni, mi mit jelent, és minek mi lett a következménye.
Ahogy megfogalmazták, a 2007-es év a szélsőségek évjárata volt: a májusi fagyok és a későbbi jégesők nem használtak a friss, gyenge hajtásoknak, illetve a már növekedésben lévő fürtöknek. Ezután az időjárás pont az ellentétére fordult, és a rendkívüli hőséggel járó aszály olyan meleg levegőt hozott, amely leállította a szőlőnövény életét azáltal, hogy blokkolta azt a folyamatot, amely a legfontosabb számára: a fotoszintézist. Mivel pedig az élet megállt, a szőlőszemek sem értek egy ideig, a cukortermelés átmeneti szünetének az lett a következménye, hogy a cukortartalom alacsonyabb volt a megszokottnál az augusztusi próbaszüret alkalmával. A nagy szárazságot azonban megint mintha egyszerre akarta volna jóvátenni a természet, ugyanis a szüret előtt több alkalommal is esőt zúdított a tőkékre.
A végső eredményre azonban még - nem biztos, hogy rossz lesz -, várni kell, hiszen a kékszőlők egy része még kint van a tőkéken.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!