A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy éjszaka alatt a távoli világ körül

Ausztráliától Olaszországig

2008-09-17 | Tóth Adrienn


Ha pontosabbak akarunk lenni, akkor Soprontól Sopronig. A Pfneisl család ezúton egy, a távoli világba teendő utazásra csábítja az olvasókat. A cikkben bebarangoljuk három kontinens öt országát, azonban az, hogy miért, csak a végén derül ki! Egyelőre legyen annyi elég, hogy Birgit Pfneisl borászati gyakorlatainak helyszíneit fogjuk sorra járni, hogy végül hová máshová, mint Sopronba érkezzünk.


A játék lényege egészen érdekes. Először ugyanis Birgit járta be ezeket a területeket, az itt szerzett tapasztalatairól és érzéseiről pedig fényképek, érdekes információk és egy speciális fogás formájában számolt be nekünk. Nos, mi ezek után már csak a történetekkel és a beszámoló helyszínén készített képekkel szolgálhatunk. Végül azonban lesz egy mód, amellyel – a lányok szándéka szerint - mindenki visszatérhet az eredeti helyekre.

Ausztrália

Körülbelül 26 óra alatt érkezhetünk meg a kontinensnyi szigetországba. És bár valószínű, hogy először nem velük fogunk találkozni, tudnunk kell, hogy számtalan, igencsak különleges őslakos él az országban: ilyen a kacsacsőrű emlős, a tasman ördög, a koala és a kenguru. Ez utóbbi neve egyébként egyszerűen annyit jelent, hogy „nem értelek téged”. A történet szerint, amikor James Cook felfedezte Ausztráliát, a bennszülöttektől megkérdezte, hogy hívják ezt az állatot, mire azok saját nyelvükön azt felelték, hogy „nem értelek téged”.

Az ország híres szülöttei közé tartozik Nelli Melba szoprán operaénekesnő, akiről a fagylaltból készített desszertet nevezték el, valamint az 1985-ben, a People magazin által az év legszexisebb férfijává választott Mel Gibson és a közelmúltban itthon is fellépő pop díva, Kylie Minogue.

Ha szemet gyönyörködtető csodákra vagyunk kíváncsiak, látogassunk el a Nagy-korallzátonyhoz, nézzük meg az Ulurut és a Wave Rockot. A Kangaroo sziget egy természeti paradicsom, amely ideális terepet nyújt a homok-boardhoz (olyan, mint a snowboard, csak hó helyett homokon űzik).Az ausztrál képekhez és hangulatokhoz gyógynövénykrémmel megkent polenta-ágyon egy kenguru steaket szervíroztak fel nekünk, amelyeket a többi fogáshoz hasonlóan Pfneisl Elisabeth, a lányok édesanyja készített el a vendégeknek.

Ausztrália a világ legnagyobb shiraz termelője. Volt idő, amíg egy hasonló nevű Perzsa várost véltek származási helyének, ma azonban többen tesznek a francia származásra.

Birgit a 2007-es szüret idején az Olsen Winery-nél dolgozott.

Chile

A szigetországból mindössze egy 17 órás repülőútra van szükség ahhoz, hogy megérkezzünk ide. Chilét egyébként őrült fekvésű országnak is szokták nevezni, hiszen 4300 kilométeres hosszúságához mindössze egy 110 kilométeres átlagos szélesség társul. Az ország legmagasabb hegye egyben a világ legnagyobb vulkánja.
Itt található e mellett az Atacama sivatag, Valle de Luna, de ide tartoznak a Húsvét szigetek is, ahol fák és bokrok helyett óriási kőfigurák fogadják az oda utazókat. Azt pedig feltehetően sokan nem tudják, hogy az ország 2005-től a legjelentősebb lazactermelő szerte a golyóbisunkon.

Chilében látta meg a napvilágot Pablo Neruda költő, Claudio Arrau, Isabella Allende „A kísértetház” írónője és Marcelo Rios teniszező.A megnyúlt országhoz tálalt különlegesség egy paradicsomsalsával körített empanadas volt.

Chiléről sokaknak eszébe jut a carmenere szőlőfajta, amely egy legenda szerint úgy terjedt el az országban, hogy egy élelmes borász a legszebb, általa merlot-nak vélt szőlőtőkét csempészte haza. Csak később derült ki, hogy ez a tőke nem is merlot, hanem carmenere volt.

Birgit a Via Manent pincészetnél dolgozott.

Argentína

Innen már csak röpke 2 és fél órára van szükség ahhoz, hogy Argentínában landoljon a gépünk. Buenos Aires városa a tengerészek védőszentjéről kapta a nevét. Érdemes itt megtekinteni a rózsaszín házat, azaz a Casa Rosadát, amely maga az Argentín Elnöki Palota, a La Bocát, amely egy apró városrész, ahonnan a tangó származik, és Puerto Madero negyedét, amelyben minden utcát hölgyekről neveztek el.

Argentína szülötte Evita Peron, Che Guevara, az Oscar és Golden Globe díjas színésznő Norma Aleandro, a XX. század legjobb focistái közé tartozó Diego Maradona, és a 10 éven át a világranglista első tizesében szereplő Gabriella Sabatini.Ebben az esetben kivételesen nem bor került a poharunkba, hanem egy koktél. A Sparkelina tangó koktélt nem Sparkelinából és a pincészet ugyancsak Tangó elnevezésű vörös házasításából készítették, a habzóborhoz inkább egy Blue Curaçao nevű kék likőrt adtak.

Argentína Dél-Amerika legnagyobb bortermelője, és 9. a világban az egy főre jutó borfogyasztást tekintve a maga 32 liter/fő/éves eredményével. 2000 óta az országban megduplázódott az előállított vörösborok mennyisége. Legnagyobb és leghíresebb borvidéke Mendoza, a legfontosabb szőlőfajta pedig a malbec.

Kalifornia – San Francisco

Az argentin tangó hazájából 19 órányi repülés és máris Kalifornia központjában, San Franciscoban vagyunk, a városban, amelyet „mindenki kedvenc városának” tartanak. Itt található a híres Grant Avenue, a kínai negyed forgalmas főutcája.

Valószínű azonban, hogy még többen ismerik a Golden Gate hidat, amelynek építését 1933-ban kezdték el, és amelyet négy évre rá már be is fejeztek, ráadásul úgy, hogy közben 35 millió dollárral kevesebbet költöttek el az előre kikalkuláltnál. A hídon a mai napig évente 40 millió jármű halad át.

Ebben a városban található a Lombard Street, amelyet a világ leggörbébb utcájának tartanak, mivel létrehozásakor - tekintettel 27 fokos dőlésszögére - 8 kanyart iktattak bele.

A közelben található még Alcatraz szigete. Az alcatraz szó maga sirályt jelent, ugyanis hosszú időn át ők voltak a sziget egyetlen lakói. A madarak után aztán olyan híres elítéltek kerültek ide, mint Al Capone, George Kelly vagy Robert Stroud. A madarakhoz hasonlóan a történelem folyamán mindössze az Anglin testvérek tudtak önszántukból távozni a szigetről.

A Bodega Bay-t azért fontos megemlíteni Pfneiszl vonatkozásban, mert itt vették fel Hitchcock „Madarak” című filmjét, amely ihletadóként szolgált a pincészet 2005-ös évjáratának szlogenjéhez. Az elsöprő seregélytámadások miatt ugyanis az évet a seregélyek kedvencének, azaz „Starlings’ Favourite”-nek nevezték el.Ehhez az államhoz egy talán édes formájában megszokott süteményt, muffint kaptunk, mindössze ez alkalommal sós kivitelben, babos muffin formájában.

A zinfandel a legnagyobb arányban művelt fajta az országban, amelyből Kalifornia államban egyaránt készítenek fehér, rosé és vörös bort.

Birgit 2002-ben a Napa Valley Vintners Organisationnál, a Napa Valleyben működő pincészetek marketing irodájában volt gyakorlaton.

Olaszország

16 óra és gépünk Itáliában tesz le minket. Ez az az ország, amelyhez kapcsolódóan talán a legtöbbünknek vannak emlékei, de ha nem is jártunk földjén, számtalan dolgot társítunk hozzá. Nézzük meg, melyek azok, amelyek Birgit számára a legemlékezetesebbek: Versace, a római Colosseum, Ferrari, Capri, Dávid szobor, tiramisu, Valentino, a Trevi kút, Lamborghini, a pisai ferde torony, Mona Lisa, pasta, Armani, Vatikán, Fiat, espresso, Raffaello, Velence, antipasti, Pucci, Szent Márk tér, Botticelli, Etna, Benetton.

Ennyi felvillanó impresszió mellett talán nem is kell többet mondanunk az országról, amelynek kísérőfogása egy, az olasz konyhától megszokottan egyszerű és mégis hihetetlenül ízletes falat volt: paradicsom és mozarella.Itália egyik legfontosabb kékszőlőfajtája a sangiovese, amelyet már több mint 2500 éve művelnek.

A soproni borászlány a Laimburgi Mezőgazdasági és Erdőgazdasági Kutatóintézetnél volt gyakorlaton.

Sopron

Ezek után egy másik szállítóeszköz: a vonat következik, amellyel 13 óra alatt Sopronba ér az ember.

Birgit szavait úgy gondoljuk, hogy mindenképpen érdemes szó szerint idézni: „A világon sokhelyütt, ahol a szépség felfedezhető, készítenek borokat. Mégis a távolban eltöltött gyakorlataim után bizton állíthatom, hogy csakis itt, Sopronban szeretnék borász lenni.”

Annak érdekében pedig, hogy Birgitnek ne kelljen lemondania az utazások jelentette egzotikus ízekről, a Pfneisl család olyan szőlőtőkéket ültetett el Sopronban, amelyekről a korábbiakban szó volt. Így került végül palackba a „Távoli világ” fantázianévre keresztelt bor, amely a 2007-es évjáratban 40% shirazból, 25% carmenereből, 5% malbecből, 25% zinfandelből és 5% sangioveseből áll.

A termés szűz szüretből származik, tehát a Kräftner dűlő 2007-ben adott először olyan termést, amelyből bort lehetett készíteni. Érdekesség, hogy mivel a magyar bortörvény borvidéki fajtalistáján a házasítás legtöbb tagja nem szerepel, ezért ezek nevét a címkén tilos feltüntetni, sőt a tényleges minőségtől függetlenül asztali borként kerülhet csak forgalomba.

Reméljük, Önök is élvezték az utazást, amelyet mint most már látunk képzeletben is meg lehet tenni, elég hozzá egy palack bor, egy finom étel és mondjuk egy jó film. Jó utat Önöknek is!

Pfneisl Birgittel és Katrinnal készített interjúnkat ELSŐ RÉSZ és MÁSODIK RÉSZ kattintva olvashatja!

Most pedig következzen néhány, azt est folyamán készített fényképek közül:

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!