A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egységes szekszárdi palack

Kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhet bele

2013-11-06 | Tóth Adrienn


Az egyre többek által alkalmazott tokaji palack után, amely a hagyományos aszús üveg mintájára készült, de immár 0,75 literes űrtartalommal, hamarosan megszületik a szekszárdi palack is, amely a klasszikus burgundinak lesz egy prémium változata. Arról, hogy miért volt szüksége Szekszárdnak közös palackra, és hogy milyen út vezet az ebbe kerülő első borokig, Heimann Zoltánt kérdeztük.


Bárhonnan is nézzük a kérdést, a palack az adott bor csomagolása, és így marketingeszközként funkcionál. Szekszárdon látjuk azt, hogy itthon vannak sikeres borászok, akik magányos hősként dolgoznak, mi azonban úgy gondoljuk, valódi áttörést csak az együttműködés hozhat.

Ennek megfelelően Szekszárdon az utóbbi egy-két évben már elindult egy olyan egységes fellépés, amely mögött konszenzus húzódik. Ennek köszönhető, hogy észrevéve, hogy Villány egyre inkább a cabernet franc-ra, Eger pedig az Egri Csillag mentén a fehérborokra koncentrál, mi is meghatároztuk, melyek lehetnek azok a helyi borok, amelyekre közösen még több figyelmet fordíthatunk, amely mentén megfogalmazhatjuk a borvidéket. Erre a célra pedig a kadarkát, a kékfrankost és a bikavért választottuk ki.

A tervek szerint gazdaságilag is ez jelenti majd a fő csapásirányt?

Ha reálisan vizsgáljuk a minket körülvevő világot, valószínűnek tűnik, hogy bevételeinket ezután is a merlot és a cabernet franc fajtaboraink, valamint vörös házasításaink határozzák majd meg. Ez nem véletlen: ezek a világfajták jól érzik magukat a borvidéken, magas minőséget adnak.

Úgy véljük azonban, hogy mellettük szükségünk van olyan bortípusokra, amelyek nemzetközi viszonylatban is egyediséget hordoznak, ránk jellemzőek.

Milyen módon kerül akkor a fókuszpontba a három autochton bortípus?

Elsősorban rendezvények által, mert úgy gondoljuk, hogy ezek az alkalmak nyújtanak lehetőséget arra, hogy a szakmán belül és a fogyasztókkal való kapcsolat keretében is tapasztalatcserére kerülhessen sor.

Fontosnak tartom elmondani, hogy immár nyolc éve tart a Szekszárdi Borászok Céhe által vezetett kóstolósorozat. Eszterbauer János irányításával a szekszárdi borászok köre ennek keretében egy meghatározott tematika szerint kóstolja végig a főbb bortípusokat a fehérboroktól a nagytestű vörösborokig. A gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a közös kóstolások és értékelések sokban segítették a közösségi gondolkodás kialakulását.

Nemcsak a borvidéken belüli együttműködést tartjuk ugyanakkor fontosnak. Ennek példája a tavasszal megrendezett Bikavér párbaj, amelyen az egri borászokkal együtt álltunk a borszerető közönség elé. Az idén tavasszal megvalósított Kadarka Kerekasztal pedig Szekszárd szervezésében ugyan, de a tervek szerint jövőre már Hajóson valósul meg. Terveink között szerepel egy nemzetközi vizekre kitekintő Kékfrankos Kerekasztal megrendezése is.

Milyen jelentőségre tesz szert ebben a folyamatban a szekszárdi borospalack?

Úgy gondolom, logikusan illeszkedik a kontextusba egy olyan vörösboros palack létrehozása, amelybe kizárólag szekszárdi kadarkát, kékfrankost és bikavért lehet majd tölteni. Ez a jelenlegi terv, nem zárható ki azonban annak lehetősége, hogy később egy most „szekszárdi nagy bor” munkacímen kezelt tétel is belép ebbe a körbe.

Bármely, a fenti három műfajba tartozó helyi bort letölthetnek ebbe a palackba?

Nem, a kiválasztást kóstolás előzi meg, amelynek 75%-os konszenzuson kell nyugodnia. Ez a forma nem ismeretlen a borvidéken, hiszen a fuxlik már amolyan előjátékként szolgáltak e rendszer bevezetéséhez. A lényeg az, hogy itt nem egy borvidéki szabályozásból indulunk ki, hanem egy meghatározó borászokból álló élcsapat alakítja ki a rendszert, amelyhez később önkéntes alapon bármely palackozó szekszárdi borász csatlakozhat.

Egységes szekszárdi palack

A gyakorlat úgy zajlik majd, hogy minden tárgyévben vakon lekóstolásra kerülnek az aspiránsok, mégpedig azon borászok által, akik az előző évben sikeresen pályáztak. Az ő szavazatuk dönt. E rendszer garantálja, hogy egyrészt mindenki számára nyitott legyen a közösség, másrészt megvalósulhasson egy bizonyos szintű folytonosság.

Hogyan zajlik le mindez az első évben?

Korábban minden, a Szekszárdi borvidéken palackozott borokat készítő borászt meghívtunk egy beszélgetésre, amelyen tízen jelentek meg. Ők mind aláírásukkal álltak a koncepció mellé. A lehetőség azonban a májusi kóstolásig még mindenki előtt nyitva áll, és azok, akik ezt megteszik, és boruk elfogadásra talál, alapító tagként csatlakozhatnak a programhoz.

Erre részben azért van szükség, mert tudnunk kell előre, hogy pontosan hány palackot rendelünk az első évben, hiszen a projekt mögött nem áll finanszírozó a pincészeteken kívül. Ezért volt nagy segítségünkre a győri székhelyű Borüveg THM, amely meghitelezte számunkra a palack kifejlesztésének költségeit, amelyet mi az első években üvegenként törlesztünk nekik.

Milyen elvárások alapján alakult ki az üveg?

Több fontos szemponttal vágtunk neki. Egyrészt elengedhetetlen volt, hogy a gyártástechnológiai kritériumok szerint értéket sugározzon, ezért lett az átlagosnál nehezebb, 600 gramm, és magasabb is, mint egy szabványos burgundi. Ezentúl illeszkednie kellett a meglévő felszereltségünkhöz, a palackozótól a kartonjainkig.

Egyértelmű volt, hogy burgundi és nem bordeaux-i formájú lesz?

Átgondoltunk minden lehetőséget, de végül úgy döntöttünk, hogy a kadarka és a kékfrankos stílusában inkább Burgundiához áll közel.

Akadtak kételyek, amelyekkel időközben szembe kellett nézni?

Sokszor felmerült az egyéni palackkal járó többletköltség okozta teher. Ezt a kérdést én úgy látom, hogy ha tudomásul vesszük azt, hogy a szekszárdi borok manapság stílusuk miatt divatosak, a logikus tett részünkről nem az, hogy nyugodtan hátradőlve szemléljük a sikereinket, hanem erőt kell vennünk magunkon, és még határozottabban előre kell mennünk.

A palack fontos, hiszen az egyértelmű, hogy egy ilyen kis borvidék számára, mint a miénk, a jövőt a palackozott, magas minőségű borok jelentik, amelyek egyaránt hordozzák a fajtajelleget és a termőtájat.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!