A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Életműdíjat kapott Garamvári Vencel

A „szőlő művészének” fél évszázados munkásságát ismerték el

2019-06-03 | Vinoport


Életműdíjat kapott Garamvári Vencel

Garamvári Vencel vehette át „Az év bortermelője életműdíjat” 2019-ben.


Címlapfotó: MTI

 

Garamvári Vencel a „szőlő művésze”, fél évszázados munkássága „ma már a magyar bor- és pezsgőtörténelem része, ő pedig önzetlenül állítja tudását a fiatal borászgenerációk szolgálatába” – méltatta a borászt Nagy István agrárminiszter a Magyar Bor Akadémia (MBA) által alapított „Az év bortermelője életműdíj” átadásán.

 

 

A május 30-án a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában megtartott ünnepségen Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, a borkészítés tudománya is egyfajta művészet, hiszen a minőségi kultúra és a minőségi borkészítés kéz a kézben jár évezredek óta. „Ahogy a művész, úgy a borkészítő munkájának gyümölcse is egyedi, csak rá jellemző termék.”

 

Zilai Zoltán, az MBA elnöke kiemelte, a 27 éve alakult szervezet egyik meghatározó tevékenysége Az év bortermelője díj mindenkori odaítélése, ezt az elismerést 2006-ban már elnyerte Garamvári Vencel.

Ennek kiegészítéseként a borakadémia két éve alapította meg az életműdíjat.

A borakadémikusok javaslatai alapján az MBA elnöksége választja ki a végső győztest, akit elismerő oklevéllel és Návay Sándor szobrászművész kisplasztikájával jutalmaznak.

 

>>> Balla Géza első határon túli magyar borászként megkapta Az év bortermelője díjat

 

Garamvári Vencel a díj átvételekor felidézte életpályáját. Elmesélte, hogy az egyetem után a Törley Pezsgőgyárban kezdte pályáját, majd onnan a magyar borexportért felelős Hungarovinhez helyezték át termelési igazgatónak. A rendszerváltás időszakában ellenezte a Hungarovin külföldi kézbe adását, ezért távoznia kellett a vállalattól, ekkor indította el saját vállalkozásait. Az elmúlt bő 15 évben 60 hektár szőlőt újítottak fel, így mára mintegy 80 hektáron gazdálkodnak, a csendes borok mellett évi 120-130 ezer palack pezsgőt készítenek.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!