A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid portré Balla Gézáról

2018-ban a határon túli magyar borászt választottak az Év Bortermelőjének

2018-12-06 | Vinoport


Rövid portré Balla Gézáról

Első határon túli magyar borászként Balla Géza kapta meg a "borászok Kossuth-díjának" is nevezett kitüntetést. Rövid portréban felidézzük eddigi pályafutását: hol dolgozott, mielőtt saját pincészete lett, milyen különleges szőlőfajtákat termeszt és miben volt még ő az első.


28. alkalommal adták át az Év Bortermelője díjat, de nem csak a hosszú múlt miatt nevezte sikeresnek a Magyar Borakadémia (MBA) működését köszöntő beszédében Zilai Zoltán elnök. Elmondta, az idei évük eredményes volt, többek között a pezsgőkultúra népszerűsítésének jegyében telt, de megrendezték a XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt és további lépéseket tettek a hazai borkultúra erősítése érdekében is.

 

 

A díjra áttérve elmondta: „Egy díj elismertségét az bizonyítja, ha odafigyelnek rá, példamutató ereje van. E tekintetben ez a díj kiállta a próbát, nagyfokú társadalmi és szakmai érdeklődés övezi, fontos eleme a Magyar Bor Akadémia közösségépítő missziójának.” Elmesélte, a szlengben már jó ideje a „borászok Kossuth-díjának” nevezik a kitüntetést.

 

Rövid portré Balla Gézáról

 

Idén 634 szakembernek küldtek ki felkérést, hogy ajánljanak borászt, a megkérdezettek közel felétől érkezett válasz (mindenki 3 nevet adhatott meg). A legtöbb szavazatot kapott 5 borász jutott be a döntőbe, közülük az akadémia 166 tagja volt jogosult kiválasztani a győztest. „Idén rendkívül szoros versenyben dőlt el az első hely” – árult el egy apróbb titkot elöljáróban Zilai Zoltán.

 

A hagyományoknak megfelelően ezután mind az 5 jelölt bemutatta 1-1 borát, amik közül – véletlen egybeesés – három olaszrizlingen kóstolhattak a résztvevők. Zilai ezt örömtelinek nevezte, szerinte ez is azt bizonyítja, hogy nagy a fajta megbecsülése, többféle borstílusban is megállja a helyét és szépen kifejeződik benne a termőhelyeink sokszínűsége, ami még nemzetközi viszonylatban is ritka.

 

Rövid portré Balla Gézáról

 

Ezután következett az ünnepi pillanat, amikor az Akadémia elnöke bejelentette, Balla Géza Arad-hegyaljai borász kapta meg 2018-ban az Év Bortermelője elismerést. A határon túli magyar borász láthatóan meghatódott, kis szünetet követő rövid köszönőbeszédében a háláját fejezte ki mindenkinek.

 

Balla Géza

1999-ben alapította a pincészetét az Arad-hegyaljai (ismertebb nevén Ménesi) borvidéken. A borász a kolozsvári Kertészeti Egyetem Borászati részlegén szerezte mérnöki diplomát 1984-ben, majd 2004-ben doktori címet is szerzett borászatból a temesvári Agrártudományi Egyetemen. Volt a barackai Szőlészeti és Borászati Állami Gazdaság gyakornoki mérnöke, majd főborásza, végül vezérigazgatója.

 

Jelenleg 120 hektáron gazdálkodik, ennek négyötödén kékszőlőt termeszt. „Tudván, hogy a Ménes híres történelmi borvidék – ahol mindig nagy szerepet kaptak a helybeli fajták, melyek az akkori Magyarország határain túl is nevet szereztek maguknak –, ebbe az irányba mozdultam. Mustos fehérben, Kadarkában, Furmintban gondolkodtam” – fogalmazta meg az Erdélyi Naplónak 2016-ban az ars poeticaját. Ennek szellemében, bár világfajtákkal is foglalkozik, elsősorban a hagyományos kárpát-medencei fajtákra helyezi a hangsúlyt. Kínálatában az említettek mellett megtalálható a királyleányka és a feketeleányka is. Több évben sikerült már neki Kadarisszima néven kadarkából vörös aszús bort készítenie, ami egykor nem számított ekkora ritkaságnak.

 


Kóstoljon Balla Géza borokat! Most kedvezményesen megvásárolhatók a Winelovers webshopban.


 

2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője. 2004 óta a Magyar Borakadémia Tagja, és első határon túli magyar termelőként választotta a Pannon Bormíves Céh tagjai közé. 2018-ban pedig, szintén első határon túliként megkapta az Év Bortermelője díjat. A már említett 2016-os interjúban elmondottak alapján szinte mindent elért, amit borászként szeretett volna: „Amikor az állami gazdaságban dolgoztam és nem olyan borokat készítettem, mint amilyet akartam volna, az volt a tervem, hogy amikor szabad és független ember leszek, a saját birtokomon minőségi borokat fogok készíteni a magam választotta fajtákból.”

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!