A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Előkészítő programot indít Geisenheim

Magyarország felé is nyit a nagy múltú oktatási intézmény

2015-02-05 | Tóth Adrienn


Előkészítő programot indít Geisenheim

A hosszú borászati hagyományokkal rendelkező közép-európai országok érettségizői jelentik a célcsoportját a Geisenheimi Egyetem 2015-2016-os téli szemeszterétől induló előkészítő programjának. E tevékenység keretében a jövőbeli hallgatók nyelvtanfolyamon vehetnek részt, lefolytathatják előzetes szakmai gyakorlatukat, és segítséget kapnak a szállásfoglalástól a hivatali ügyek intézéséig sok kérdésben.


 

Bár a Hochschule Geisenheim University hivatalosan csak 2013 elején jött létre, megszületése két nagy múltú intézmény, a Rajna-Majna Főiskola geisenheimi borászati tanszékének és a Geisenheimi Szőlészeti Kutatóintézet összeolvadásának köszönhető. Jelenleg 1300 hallgató végzi itt tanulmányait szőlészet-borászat, nemzetközi borgazdaságtan, italtechnológia, tájépítészet és kertészet szakon bachelor szinten, valamint hatvan doktorandusz hallgató mélyíti tovább tudását valamelyik szakirány mesterképzésén.

 

A Vinoportnak Bukovics Martin, a Mandiner borrovatának vezetője nyilatkozott a most induló Pre-Study programról, aki jelenleg is az intézmény hallgatója:

 

„Az Internationale Weinwirtschaft BSc szakon tanulok Geisenheimben, ez egy borászati és egy üzleti képzés keresztezése. Az oktatás német nyelven folyik, viszont ennek a szakiránynak az idei év óta létezik egy angol nyelvű testvére is.

 

Geisenheim fő profilja nyilván a borvidéki központi fekvése és a hosszú hagyományokra visszatekintő kutatóintézete miatt a szőlész-borász szak, amit ifj. Heimann Zoltán és ifj. Dúzsi Tamás is hallgatott itt.

 

Előkészítő programot indít Geisenheim

 

A közelmúltban az iskola képviselői két okból látogattak Budapestre, és vettek részt az Educatio szakkiállításon. Az iskola egyrészt szeretné, ha minél több olyan hallgatója lenne, aki nagy borászati múltra visszatekintő közép-keleti-európai országból származik, hiszen a rendszerváltás évei óta történt borászati minőségjavulást nem lehet nem észrevenni. Itt elsősorban Magyarországra gondolok, de Szlovénia, Horvátország és Románia ugyanúgy játszik.

 

Másrészt idén tavasszal indul el a Hochschule Geisenheim University előkészítő képzése, ami kifejezetten ezen országok diákjait célozza meg. Ahhoz, hogy valakit felvegyenek egy német nyelvű geisenheimi BSc-képzésre, előfeltétel egy féléves szakmai gyakorlat, valamint a német nyelvtudás – a Pre-Study program pont ebben a két dologban segít. 

 

 

A programban résztvevőket támogatjuk, abban hogy egy olyan rheingaui borászatot vagy italüzemet találjanak, ahol fizetik a gyakorlatukat, és érdemi munkát végezhetnek, illetve részt vesznek egy nyelvtanfolyamon is, ahol B2-es szintre fejlesztik a németnyelv-tudásukat. Mentorprogrammal is segítik a beilleszkedésüket.

 

Geisenheim azért szuper, mert elméleti és tényleges gyakorlati képzést is kap a hallgató: erről az iskola 30 hektáros szőlőterülete, parkjai és kertjei, kísérleti szőlészete, VDP-tag borászata, gyümölcsösei, modern kóstolótermei és italüzeme gondoskodik.

 

A Németországban végzendő felsőoktatási tanulmányokhoz elengedhetetlen egy-két emelt szintű érettségi megléte. Ha valaki szőlész-borász, italtechnológus, tájépítész stb. szeretne lenni Geisenheimben, annak matematikából és még egy természettudományos tárgyból kell emelt szintű érettségivel rendelkeznie. Ha az üzleti képzés, vagyis az International Wine Business BSc érdekli, akár német, akár angol nyelven, akkor az emelt matematika az alapkövetelmény. Ennek az oka az, hogy a német állam csak a magyarországi emelt szintűt fogadja el a német érettségivel egyenértékűnek.”

 

További információkért látogass el a www.hs-geisenheim.de oldalra.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!