A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Eseménydús ősz

Rövid borhírek Tokajból 2. rész

2010-10-23 | Tóth Adrienn


Eseménydús ősz

Tegnap elkezdett tokaji hírösszefoglalónk folytatásaként ma először a Mádi Kör borkóstolóiról számolunk be, majd a Moonvalley Wines kapcsán bemutatjuk design boraikat, és kitérünk a Muscats du Monde-on elért kiemelkedő eredményükre. Tokaji csokrunkat egy londoni osztrák-magyar borkóstoló és az UNESCO-s látogatásának hírével zárjuk.


 

Mádi hétvége

A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület két napon át tartott borbemutatókat a borvidéken. Október 15-én, péntek este a helyi borászokat tömörítő szervezet tagjait és vendégeit Budaházy Péter látta vendégül mádi otthonában. A rendezvény hangulatára nemcsak a pincészetek legfrissebb borai nyomták rá a bélyegüket, hanem a borászok tánca is. Többek között Árvay Angelika és János, Barta Károly, Lenkey Géza és Orosz Gábor is népviseletet öltött, hogy az Albunovics Milán által betanított moldvai néptáncot bemutassák a megjelenteknek. Az estéről személyes hangvételű beszámolót olvashatnak IDE kattintva Árvay János tollából.

A mádi programsorozat azonban ezzel az estével nem ért véget, másnap, október 16-án immár a teljes tagság tartott borkóstolót Mádon.

Design borok Tokajból

Idén tavasszal mutatták be a Moonvalley Wines Tokaj legújabb, kéttagú, design borcsaládját. Az édes és száraz válogatás, gazdái szerint egy trendi életérzést, egy új, szexi, kozmopolita világot testesít meg. A bor mellett a csomagolás legalább olyan fontos szempont volt a Hold and Hollo névvel fémjelzett egyedi koncepció megalkotásakor.

Kis Krisztina, a pincészet marketing igazgatója a teljesen újszerű külsőt a következőképp indokolta: „Tudomásunk szerint a világon először került kiválasztásra a szilikon, mint alapanyag egy boros címkéhez. Ezzel sikerült egyesíteni a dizájnt, a divatot, a modernitást, azaz mindazt, amit a kitűnő minőségű boron túl kommunikálni szerettünk volna.”

A 2007-es száraz tétel furmint, hárslevelű és muskotály házasításával készült, Mád határában lévő dűlőkből származik, és - az édes borhoz hasonlóan - részben tartályban, részben tölgyfahordóban erjedt és érett. A késői szüretelésű édes házasításuk furmint és hárslevelű szőlőkből áll, és 68 g/liter maradék cukrot tartalmaz.

A Muscats du Monde TOP10-es mezőnyében

A Moonvalley Wines Tokaj pincészetnél maradva az idei év másik fontos eredménye a 2007-es évjárattal induló, új tokaji pincészet számára, hogy 2008-as, Nyúlászó-dűlőből származó, Késői szüretelésű Tokaji Sárgamuskotályuk bekerült a kizárólag muskotályok számára létrehozott nemzetközi borverseny, a Muscats du Monde tíz legjobb bora közé.

A Languedoc-Roussillon-i Frontignan-la-Peyrade-ban megrendezett megmérettetésen 23 ország 206 bora indult. A mezőnyt összetételében persze a franciák határozták meg Elzász, Korzika, Languedoc-Roussillon és a Rhone-völgye borvidékekkel, de emellett jelentős számú birtok nevezett még Spanyolországból, Olaszországból, Portugáliából, Svájcból, Dél-Afrikából és Brazíliából.

A TOP10 csapatába az egyetlen magyar éremgyőztes mellett bekerült öt francia, két dél-afrikai, egy ciprusi, egy olasz és egy portugál muskotály is. A Nyúlászó-dűlőből származó Késői Sárgamuskotályhoz 2008. október 29-én szüretelték a botrytises fürtöket, majd négy hónapos hordós érlelést követően 2009. augusztus 25-én került letöltésre az 1230 fél literes palack. A bort Berecz Stephanie, a pincészet borásza készítette.

Tokaji aszúkkal zárták az osztrák-magyar sort Londonban

Három 6 puttonyos tokaji aszú tette fel a koronát arra a londoni borkóstolóra, amely a Master of Wine Intézetében zajlott le egy szakmai szeminárium keretein belül. Az ITD Hungary, az Osztrák Bormarketing Szervezet és az Esterházy Alapítvány munkájának eredményeként létrejött, vezetett kóstolón tíz magyar és tíz osztrák bort mutattak be a borszakértő közönségnek.

A sort Wachau és Somló fehérborai indították, majd a mindkét országban fontos kékfrankosok kerültek a középpontba. Magyarországot ezen a fronton Sopron, Eger, Mátra és Szekszárd képviselte. Az édes borok mezőnyébe részünkről három 6 puttonyos aszú került be, de a tokaji borok szélesebb repertoárját is megismerhették még az érdeklődők a kóstolót követő fogadáson, ahol száraz tokajikat és búcsúzóul eszenciát is felszolgáltak.

Az UNESCO látogatása Tokajban

Szeptember 20-24. között az UNESCO és annak Műemlékvédelmi Világszervezetének képviseletében egy kétfős szakértői csoport látogatott el a Tokaji borvidékre, hogy a Szerencs közelébe tervezett szalmatüzelésű erőmű problémáját megvizsgálja. A látogatás célja a hivatalos állásfoglalás szerint az, hogy a szakértők tanulmányozzák a tokaj-hegyaljai világörökségi helyszín megőrzésének állapotát. Elsősorban azt vizsgálják meg, hogy a tervezett szalmatüzelésű erőmű milyen hatással lehet a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire és ezzel kapcsolatban konkrét javaslatokat fogalmazzanak meg.

Az úgynevezett tanácsadó misszió annak érdekében, hogy minden oldal álláspontját meghallgathassa, tárgyalást kezdeményezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az érintett önkormányzatok, a beruházó, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és egyéb borász testületek képviselőivel.

Az itt töltött napok tapasztalatai alapján elkészített jelentés valószínűleg fontos része lesz majd az UNESCO 2011. júniusára eső 35. ülésszakának, ahol döntés születhet a helyszín megőrzési állapotának kérdésében.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!