A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Etyek 360

Rókusfalvy Pál nyilatkozott

2014-12-10 | Tóth Adrienn


Etyek 360

Etyek 360 néven mutatkozott be az a három pincészetet tömörítő összefogás, amelynek célja, hogy a közös munka által garantálja az etyeki borok további fejlődését. Az Etyeki Kúria, a Hernyák és a Rókusfalvy Birtok nyilatkozata szerint: „2014-ben mérföldkőhöz értünk, egymáshoz fordultunk. Felismertük, hogy bár pár száz méterre is egymástól, de külön utakon járunk. Külön utakon, de mindhárman egyfelé. Miért ne folytathatnánk ezt az utat innentől együtt, szövetségben?” A részletekről Rókusfalvy Pál nyilatkozott a Vinoportnak.


Régóta munkált bennünk, hogy szükség lenne egy olyan együttműködésre, amely nem a borturizmusról és a rendezvényekről szól, hanem szakmai munkáról, borvidéki stratégiaalkotásról. Ez a három birtok tizenöt éve dolgozik egymás mellett, és mára mindannyian bizonyítottuk, hogy komolyan gondoljuk az itt végzett munkát, és elkötelezettek vagyunk a borvidék hosszú távú jövője kapcsán.

 

Az együttműködésnek nem célja, hogy uniformalizáljon minket, eltüntesse a három pincészet által megjeleníthető sokszínűséget, de fontosnak érezzük, hogy megtaláljuk azokat a fontosnak ítélt közös pontokat, amelyek kapcsán a következő tizenöt évet is hasonlóan eredményessé tudjuk tenni.

 

Melyek lehetnek ezek a pontok?

 

Például azok a szőlőfajták, amelyek mindannyiunk szerint a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtják a vidékünkön. Ezek pedig a sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir. A három fajta közül a nagyközönség valószínűleg a sauvignon blanc-t köti leginkább Etyekhez. E szőlő kapcsán azonban fontosnak tartjuk, hogy a fajtában rejlő teljes potenciált felfedezhessük, és ne ragadjunk le a legkönnyebb, legüdébb tételeknél.

 

A chardonnay manapság nem tartozik a divatos szőlőfajták közé, mi azonban úgy gondoljuk, hogy fontos pozícióval bír borkínálatunkban. Számomra személyesen azért is érdekes ez a fajta, mert a csendes borokon túl klasszikus pezsgőalapanyagnak számít, amely műfaj szintén komoly lehetőségeket tartogat számunkra. Abban is teljes az egyetértés közöttünk, hogy ha van kék szőlő, amely beérik és szép eredményt ad a klímánkon, talajunkon, akkor az a pinot noir. 

 

 

Mit jelent a közös szakmai munka a gyakorlatban? Milyen módon tudtok együttműködni?

 

A bor megszületéséig számtalan lépés vezet, a szőlőtelepítéstől egészen a borok palackba zárásáig sok olyan döntést kell meghozni, amelyet a tapasztalat könnyebbé és tudatosabbá tesz. Ezt a tanulási folyamatot jelentős mértékben lerövidítheti, ha megosztjuk egymással a munkánk során megszerzett információkat.

 

Eddig három úton haladtunk, és ezt a jövőben is szeretnénk fenntartani. Jó lenne ugyanakkor a tapasztalatok rendszerezése által megtalálni azokat az elemeket, amelyek mindannyiunk számára hasznosak, és amelyek egyúttal hozzásegíthetnek a borvidékre jellemző stílus megfogalmazásában.

 

Etyek 360

 

Egy kutatást indítottunk például el, amelynek célja az etyeki termőhelyek alapos felderítése az ideális szőlőfajta kiválasztása érdekében. Ugyancsak folyik a 2014-es évjárat borainak közös kóstolása, értelmezése.

 

A borok stílusának csiszolódásán túl, lát majd ebből valamit közvetlenül is a nagyközönség?

 

A munka dandárja a színfalak mögött zajlik majd, tervezzük azonban, hogy évente néhány alkalommal közösen lépünk a borkedvelők elé. Tavasszal chardonnay borainkat szeretnénk ily módon bemutatni, valamint megosztani az érdeklődőkkel az elmúlt négy-öt hónap eredményeit.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!