Etyeki Prémium 2010
A borvidék legjobbjait keresi
2010-07-21 | Tóth AdriennAz Etyeki Borút Egyesület idén először rendezett borversenyt azzal a céllal, hogy Prémium elnevezésű minősítéssel lássa el a legkiemelkedőbbnek talált etyek-budai borokat. Mivel a szervezők nyilatkozata szerint a cél a jók közül a legjobbak kiválasztása, ezen a megmérettetésen nem adnak át sem arany-, sem ezüstérmeket, hanem a felső 15% kerül be a Prémium kategóriába.
Az Etyeki Borút Egyesület ezzel, a minden év júniusában megrendezésre kerülő borversennyel szeretné kiválasztani azokat a borokat, amelyek minőségükkel méltón képviselik a borvidéket, és amelyek ezért érdemesek arra, hogy a szervezet a következő év folyamán kiemelten kezelje őket kiadványaiban, rendezvényein, valamint rendelkezésükre bocsásson egy körmatricát, amely a fogyasztók számára is lehetővé teszi megkülönböztetésüket.
A borversenyre az egyesület tagjai nevezhettek az Etyek-Budai borvidékről származó palackozott boraikkal. A borokat egy ötfős bizottság értékelte, amelyben idén Németh Ágnes (Decanter), Nyitrainé dr. Sárdi Diána (Budapesti Corvinus Egyetem), Megyerdiné Hunyadi Katalin (Soós István Borászati Iskola) és Nyulasi Gábriel (Ihatóbb Magyarországért) mellett jómagam is kóstoltam.
A benevezett harminchárom bor többsége a borvidék jellegéből fakadóan természetesen fehérbor volt. Érdekes, hogy a hazai fajtákkal szemben inkább a világfajtákban bővelkedett a sor, hiszen a legnagyobb számban a chardonnay és a sauvignon blanc képviseltette magát hat és hét tétellel. A kékszőlőfajták közül egyedül a pinot noir volt jelen két rozéval és négy vörösborral. Ezeken túl bukkant még fel olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, irsai olivér, pinot blanc és királyleányka is, valamint több fehér házasítás.
Jegyzeteimet és pontjaimat vizsgálva azt mondhatom, hogy bár széles összetételbeli palettán mozogtak, kiegyenlítetten jól szerepeltek nálam a házasítások és a sauvignon blanc-ok. A chardonnay-k felét ezzel szemben a maximális 20-ból 18 pont alá pontoztam, ami nálam a korrekt, szép borok határát jelenti.
Meglepett, de az olyan illatosabb fajtaborok, mint az irsai, a sárgamuskotály vagy a királyleányka nálam viszonylag alacsony pontokat kaptak, vagy a szőlőfajtára jellemző aromákat vagy az egyensúlyt hiányoltam belőlük. Magasra értékeltem viszont mind a rozé, mind a vörös pinot noirokat, előbbiek természetesen a 2009-es, utóbbiak főleg a 2008-as évjáratból kerültek ki. Nálam legmagasabb ponttal holtversenyben egy hordós érlelésű sauvignon blanc és egy pinot noir vörösbor végzett.
A végső eredmény szerintem jól reprezentálta a sort, hiszen három sauvignon blanc is Prémium minősítést kapott: Rókusfalvy Pince Etyeki Sauvignon Blanc 2008, Juliusvin-Orosz Gyula Családi Pincészete Etyeki Sauvignon Blanc 2009, Nyakas Pince Budai Sauvignon Blanc 2009.
A hat kiemelt közé bekerült még egy pinot noir: Anonym Pince Életjel 2008, egy fehér házasítás: Haraszthy Vallejo Pincészet Sir Irsai 2009 (irsai olivér, királyleányka, chardonnay) és végül egy chardonnay: György-Villa Collection Etyeki Chardonnay 2009.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!