Év Bortermelője Gálaebéd
A Hangács Bikavérhez bárány, a Merengőhöz szarvas
2010-02-11 | Tóth AdriennDr. Lőrincz Györgyöt, az egri St. Andrea Pincészet borászát választotta 2009-es Év Bortermelőjévé a Magyar Bor Akadémia. A decemberi hivatalos bejelentést rendszerint egy januárban megrendezésre kerülő gálaebéd követi, ahol reprezentatív körülmények között adják át a díjazottnak az oklevelet.
Az idén február 7-ére eső gálaebéd színhelyét a tavalyi évhez hasonlóan a Corinthia Grand Hotel Royal adta. Az érkező vendégeket a St. Andrea 2008-as Napbora és 2007-es Áldás Bikavére mellett a másik négy idei jelölt borai és különböző köszöntő falatok fogadták.
Gálné Dignisz Éva 2009-es Szigetszentmártoni Kékfrankos Roséját és Ezerjóját hozta el, amelyhez stampedliben kínáltak meleg kocsonyát. Szöllősi Mihály 2009-es Chardonnay és Sauvignon Blanc boraihoz cukkínivel és padlizsánnal összeforgatott, paradicsomraguval tálalt pácolt matjes heringet álmodtak meg a séfek.
Vida Péter La Vida csúcsborai közül a 2006-os Cabernet Franc-t és Kékfrankost hozta el, hogy a megjelentek összekóstolhassák a Liptauer túrós-paprikás krémmel gazdagított Stifolder szalámival. Légli Ottó pedig 2008-as Bányászó Olaszrizlingjét és a 2007-es Landordját töltötte a poharakba, amelyekhez kísérőfalatként mustáros pikáns tojáskrémmel megkent canapét tettek az asztalra.
A sokszínű aperitifként is felfogható borkínálatot követően magához, az ebédhez már kizárólag St. Andrea borok dukáltak. Az első fogást Ványi László a Thermál Hotel Visegrád séfje készítette el a 2008-as Boldogságos Egerszóláti fehér házasításhoz, amely olaszrizling, viognier, sauvignon blanc és szürkebarát szőlőfajtákból áll, és amelyhez a séf vagány kacsalevest tálalt hidegen, friss kacsamájas lepénnyel.
A második előétel a 2007-es fehér Örökkét kísérte, amely hárslevelűből, szürkebarátból, viognier-ből, rajnai rizlingből, chardonnay-ból és pinot blanc-ból áll. A szilvásváradi, füstölt és marinírozott pisztrángfilét édeskömény royallal, mandulahabbal és citrusos zellersalátával álmodta meg Ruprecht László, a szilvásváradi Lovas Étterem főszakácsa.
Az ezek után következő első főétel legnagyobb erénye egyszerűségében rejlett, ahogy egy olyan klasszikus fogást, mint a báránycsülök, egy olyan régi időket idéző magyar étellel körítette mint a búzakása. Ez utóbit egy kevés menta olajjal bolondították meg. Az ételköltemény megálmodója ebben az esetben Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök Étterem konyhafőnöke volt. A bárányhoz pedig Lőrincz György egri borfilozófiájának nevében ismét egy cuvée került a pohárba, a 2007-es Hangács Bikavér, amely merlot, kékfrankos, cabernet franc és pinot noir megfelelő arányú házasításából született.
Buday Péter a 2006-os Merengő Superior Bikavérhez nem egy, hanem legalább három főételt készített: a szarvas gerincet vargányával ízesítette, és rózsaszínűre sütötte, az ököruszályt szedres zellerbe rejtette, míg a kakaszúzát vörösborban párolta. Köretként szarvasgombás csontvelővel töltött buktát sütött, a gombócokat pedig meggyes káposztával gazdagította.
A négyfogásos ültetett ebéd alatt Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet játszott a vendégeknek, míg a Vivat Bacchus énekegyüttes a díjátadó ceremónia előtt és után csalt mosolyt az arcokra.
A nap fő eseményének kétségtelenül az számított, hogy Eperjes Károly előadását követően a Magyar Bor Akadémia ünnepélyes keretek között átadta Dr. Lőrincz Györgynek az Év Bortermelője oklevelet, emellett azonban az eseményen a szervezet három új tagot is felvett soraiba. Dr. Fehér Györgyöt, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatóját tiszteletbeli, míg Sári Enikőt, a Kertészet és Szőlészet, valamint a Borászati Füzetek kiadójának igazgatóját és Takler Ferenc szekszárdi borászt rendes tagnak választották.
Az ebéd zárófogásaira már a kora esti órákban került sor, a helyben készült édességek, valamint a Szega sajtjai és sonkái mellé a korábbi „Év Bortermelői” kínálták egy-egy borukat.
A következőkben az eseményt fényképek segítségével mutatjuk be.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!