A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ezüstcipő, parafa, TÁP Színház és egy csipet Kassák…

Fix TV

2018-05-14 | Vinoport


Ezüstcipő, parafa, TÁP Színház és egy csipet Kassák…

2018. május 15-én, 20:40-kor újra Törzsasztal a FIX TV-ben! Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Ifj. Fekete László a 2014-ben elhunyt ezüstcipős újpesti futballikon, Fekete László fia, az Ezüstcipő Hallássérültek Futballiskolájának alapítója és Vajdai Vilmos rendező, színművész, a 25 éves TÁP Színház alapítója vendégeskedik.


 

Fotó: Amdala/Juhász Melinda 

 

A sokszínű, igényes műsort egy Kassák-idézettel nyitja a műsorvezető: „Merítsetek a kutakból, melyeket szivetek rejtekén őriztek!” Ezután egy féltve őrzött, legendás relikvia kerül elő: az Újpesti Dózsa gólvágójának, Fekete Lászlónak 1979-ben átadott ezüstcipő! Ifj. Fekete, aki maga is futballozott, és Finnországban a HJK Helsinki csapatával lett kétszeres bajnok, elárulja: édesapjával közös álma vált valóra azzal, hogy létrejött és működik az iskola. A hallássérültek jelnyelvéről, annak sajátos rendszeréről is mesél a labdarúgóedző, aki maga is beletanult a vizuális kódrendszerek e kevésbé ismert, ugyanakkor igen gazdag formájába.

 

 

Vajdai Vilmos a kőszínházi, üzembiztos színjátszás és a jóval több improvizációs lehetőséget adó, ám kevés támogatást kapó független színházi lét sajátos ellentmondásaiba, hátterébe avatja be a nézőt. A TÁP Színház vezetője egyenesen arra bíztatja kollégáit, ne érjék be annyival, hogy a nézők csak ülnek és szórakoznak, felfogása szerint a publikum részese, „szereplője” is lehet a játéknak. Vajdai ugyanakkor dicséri anyaszínháza, a budapesti Katona József Színházban évtizedek óta zajló igényes munkát, bár ő is elismeri: az esztendők alatt akadtak kisebb döccenők…

 

 

Vajdai Dúzsi Tamás rozéit külön megsüvegeli. Mint mondja: „ha rozét vesz, Dúzsit vesz…” Az elismert borász szakmai észrevételt is tesz: a csavarzárral szemben újra kiáll a parafa dugók használata mellett a borpalackozásban. Egyébként Dúzsi Tamás előadóművészként részt vesz majd május 27-én, a Belvárosi Fesztiválon, ahol a Szabó Zoltán Attila verseit megzenésítő Talány Akusztik borkóstolóval egybekötött nagykoncertjére kerül sor (18 órától). Az Újnyugat Irodalmi Körhöz köthető produkció előadói közt Korponay Zsófit, Blazsovszky Ákost, Zöld Csabát is megtalálhatja az értő publikum. A sztárvendég: Kálloy Molnár Péter.

 

Az előző adás megtekinthető itt:Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!