A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Felvidéki bor a világ legjobb éttermében

A Nomába került a Strekov

2015-09-01 | Bánlaki D. Stella


Felvidéki bor a világ legjobb éttermében

Négy évjárat, négy szőlőfajta, héjon erjesztve, flór alatt érlelve, szűretlenül. Mindez egyetlen palackban. Ilyen vagány, egyedi borral került be a világ legjobb éttermébe Sütő Zsolt, illetve a Strekov 1075. Kinevették, amikor bevallotta, hogy ezt Közép-Európában alig tudja eladni.


A bor kóstolható lesz a Mitiszol? Fesztiválon! Részletekért és jegyvásárlásért kattintson ide>>

 

A Noma életéről az étterem két saját könyvében olvashatunk. Ezek részben René Redzepi naplói, részben recepgyűjtemény, rengeteg szép fotó kíséretében. Az étterembe legközelebb szeptember 7-én, reggel 10 órától lehet majd asztalt foglalni, decemberi időpontokra. Egy menü kb. 70 ezer forintnak megfelelő dán koronába kerül.

A Noma, a két Michelin-csillagos koppenhágai étterem, amelyet tavaly negyedszerre választott a világ legjobb éttermének a brit Restaurant Magazine. Amikor épp nem első volt, többnyire akkor is dobogóra került, és nem csak a brit ínyencek, hanem többek között a San Pellegrino, sőt az OAD, vagyis az Opinionated About Dining és a TripAdvisor is kitüntette. René Medzepi tulajdonos-chefet 2008-ban az év chefjévé választották.

 

A Noma eredetileg a Nordisk Mad, azaz az északi és az étel szavak összevonásából kapta nevét, a konyha valójában mégsem klasszikus északi, inkább annak sajátos interpretációja. Az étterem nemcsak a magas minőségről, hanem a különleges alapanyagairól, ételkísérleteiről is híres. A chefek igyekeznek kizárólag helyi nyersanyagokat használni, így a tányérokon gyakran látni különféle mohákat, hínarat, moszatokat, különböző halak belsőségeit, és esetenként hangyákkal ízesítik az élő garnélát

 

 

Ezt tudva nem is csoda, hogy legutóbb éppen a szlovákiai Strekov 1075 Pincészet héjon erjesztett, flór alatt érlelt, szűretlen, természetes borával bővítették a kínálatukat. Az étterem borlapja (pdf) közel 40 oldalas, ezen eddig Franciaországból, Ausztriából, Németországból, Szlovéniából, Spanyolországból, és Olaszországból találhattunk borokat. Ezeket a norvég Mads Kleppe vezető sommelier választotta ki. Egy palack ára az étteremben 700 és 7000 dán korona között mozog, vagyis 28,3 ezer és 283 ezer magyar forint között. A legdrágább tétel a Bourgogne Gr. Ordinaire 2009-es Chardonnay 'Les Echalas' Bernard van Berg 29500 dkk-ért, azaz több mint 1,1 millió forintért. Sütő Zsolt a Porta#2 nevű borát otthon 22 euróért adja. 

 

Felvidéki bor a világ legjobb éttermében

A hírt maga az étterem osztotta meg Facebook-oldalán: "Ma este új bor a menün, amelyet vezető sommelier-nk, Mads talált személyesen a borász, Sütő Zsolt szállította Szlovákiából."

 

A Strekov 1075 pincészet tradicionális borok készítésével foglalkozik, nem használ olyan segédanyagokat, mint például fajélesztő, tannin, enzimek, és kénből is csak annyit, amennyit feltétlenül muszáj. A Terra Hungarica tagjaként biológiai növényvédelemmel, kíméletes szőlőfeldolgozással és spontán erjesztéssel igyekszik kiemelni a kürti tájjelleg sajátosságait. A borásznak ez azért is fontos, mert szerinte csak ilyen természetes borokon keresztül tudja hitelesen bemutatni a vidéket, és valódi értéket adni a vásárlóinak.

 

A Porta#2 például négy évjárat házasítása, alapja olaszrizling és zöldveltelini, ránézésre zavaros. A borász szerint azonban sem az évjáratok, sem a szőlőfajták nem igazán fontosak, ha erről a tételről beszélünk, ebben a borban az alternatív stílus, az egyediség a lényeg.

 

Sütő Zsolt szerint a Noma szakértőjének is ezért tetszett meg ez a tétel, amikor egy londoni kiállításon megkóstolta. Az étterem dán importőre saját részre a pince más boraiból is rendelt. A borász első körben 12 kartonnyit szállított Koppenhágába, de az étterem már további 50 kartont is lefoglalt. Nem árt résen lenniük, hiszen a borból összesen 600-700 palack készült, és a Porta nem az a bor, amelyet minden évben el lehet készíteni.

 

"A Porta egy szabadelvű bor, csak akkor készítem, ha ihletem van rá – eddig összesen kétszer" – mondta Sütő, aki szerint Szlovákiában nem készült más hasonlóan merész tétel. A bor első verziója már csak a Terra Hungaricánál kapható, de ott is rohamosan fogy. Bátornak kell lenni, szerintem egy ilyen kicsi országnak nem szabad beállnia a sorba, de más szlovák, illetve magyar borászok félnek elengedni magukat, illetve a fantáziájukat. 

 

A Terra Hungarica videója

 

A Strekov területei a Garammenti-hátság dombjain nyúlnak el, tavak és lápok közelében, Esztergomtól kb. 30 kilométerre. A talaj ott erősen meszes, lúgos. 12 hektáron dolgoznak, az idei évjáratról a borász azt mondta, a szőlők szépen fejlődnek, és a két héttel ezelőtti csapadék okozta repedések is beszáradtak a szemeken. A botritisz is megjelent már, főleg a kékoportón A szüret jövő héten kezdődhet.

 

Sütő Zsolt elismeri, hogy sokan csodabogárnak, különcnek tartják őt, de elégtétel volt számára, hogy a Nomában nevettek, amikor elmesélte, hogy Közép-Európában alig tudja eladni a fehérborait. Az étterem szakemberei szerint is nyitottabbnak kell lenni. Amíg ez nem változik, a Strekov a Terra Hungaricán kívül két bécsi étterembe, Svédországba, Japánba, és persze Dániába szállítja borait.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!