A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Fontossá válhat a sárga muskotály

Interjú Kamocsay Ákossal

2012-07-11 | Tóth Adrienn


Fontossá válhat a sárga muskotály

Június végén, a Dunán ringatózó Vén Hajó Étteremben tartotta meg évjárat-bemutatóját a Hilltop. A neszmélyi borászat legfrissebb, 2011-es évjáratának hét tételét, valamint egy tavaly csúcsbornak választott házasítást kóstolhattak végig a jelenlévők. Az új palackok megjelenése és tartalma, valamint a pincészettel kapcsolatos egyéb friss hírek kapcsán Kamocsay Ákos főborászt kérdeztük.


Kettős oka volt a kóstoló megszervezésének. Egyrészt a 2011-es év kiváló borain keresztül szerettünk volna még több figyelmet irányítani az évjáratra, másrészt az ennek apropóján megvalósított dizájnváltásunkat kívántuk bemutatni.

Mennyire volt új ez az elhatározás?

Már régóta terveztük, hogy megújítsuk boraink megjelenését. E tevékenység azonban nem redukálódott le pusztán egy új címkesorozatra. A kiinduló lépés a korábbi termékpaletta szűkítése, letisztítása volt. Ezt követően kerülhetett sor az egyes borcsaládok megjelenésének átalakítására. A tervezőcsapattal szembeni elvárásunk volt, hogy a palackok végül képviseljék és hangsúlyozzák általánosságban magának a Hilltopnak, és ezen túl az egyes borcsaládoknak a stílusát, valamint a borok minőségét.

Összefoglalná röviden, mely tételekből állnak ezek a borcsaládok?

A pincészet alapkategóriáját egy fehér és egy vörös házasítás jelenti. A középső szegmenst az ún. Hilltop borcsalád képezi a maga nyolc tagjával. Ezen boroktól könnyedséget, gyümölcsösséget, a fajtákra jellemző illat- és ízjegyeket várunk. Ennek megfelelően a hozzájuk készített címkék más-más élénk, üde színben pompáznak.

A prémium kategóriában már a nagyon jó minőség az elvárás, ennek megfelelően a címkék is letisztultak, ezáltal tükrözve a palackba töltött bor komolyságát. A legfelső kategóriát a Hilltop Art tételek alkotják. Ezek számunkra igaz kuriózumok, ugyanis csak abban az esetben készítjük el őket, ha az adott évjáratban akad egy olyan, magas minőségű, kisebb mennyiségű különlegesség, amely kiemelkedő értéket képvisel.

Fontossá válhat a sárga muskotály

A kóstolón nyolc bort mutattak be. Milyen szempontok szerint válogatták ki ezeket a teljes kínálatból?

Mészáros Gabriellát, nemzetközi borakadémikust, a Borkollégium vezetőjét kértük fel arra, hogy kóstolja végig borsorunkat, és válassza ki a számára legkiemelkedőbb tételeket. Ezek közül az első a 2011-es Prémium Sauvignon Blanc volt. Azért is örültünk a választásának, mert ezáltal bemutathattuk az a borkoktélunkat, amely a Sex on the Hill nevet viseli.

Hogyan született ez a koktél, és mi a receptje?

A történet onnan indul, hogy számomra a legjobb fröccsalapbor a sauvignon blanc. Ehhez a szőlőfajta jellegzetes bodzavirágra emlékeztető aromái és élénk savai járulnak hozzá. Mindkét elem jelenléte olyan erős ugyanis a borban, hogy szódavíz hozzáadása mellett is érvényesül, karakteressé és frissítővé téve a belőle készülő italt.

Fontossá válhat a sárga muskotály

Tavaly a zenei fesztiválokon kezdtük készíteni a Sex on the Hillt. Ez nem egy előre lepalackozott keverék, frissen a helyszínen, mintegy koktélként keverjük. Alapként néhány jégkocka kerül egy pohárba, erre öntünk egy kevés bodzaszörpöt, majd félig sauvignon blanc-nal, félig pedig szódával töltjük fel a poharat.

Úgy gondolom, a sikerben a jó bor mellett szerepe van a bodzaszörpnek is, amely még jobban kihangsúlyozza a szőlőfajta eredeti zamatait, és az általa hozzáadott cukor még populárisabbá teszi az italt a fiatal, nem rendszeres borfogyasztók körében.

A Prémium Sauvignon Blanc alapanyaga a Korma-dűlőből származik, amely egy nyugati fekvésű, hűvösebb terület. A fajta esetében szükség is van erre, a sauvignon blanc savainak jelentősége miatt ugyanis kényes a megfelelő mikroklímára.

A következő bor a 2011-es Hilltop Irsai Olivér volt.

A belföldi piacon ez a pincészet egyik húzóterméke. Különlegességét az adja, hogy már augusztus második felében szedhető, így jellemzően ez a legkorábban szüretelt fajtánk. A borkészítésnél itt is az a célunk, hogy megőrizzük azt a frissességet és üdeséget, ami a gyümölcsben eredetileg jelen van. Azt szeretjük, ha e bor kóstolásakor olyan érzés keríti hatalmába az embert, mintha egy fürt szőlőbe harapott volna. Ennél, akárcsak a merlot-ból készült Hilltop Rosénál a jó fogyaszthatóság az elsődleges szempont.

Ha az Irsai Olivér itthon, a Pinot Grigio alighanem külföldön számít keresett bornak.

Valóban, a számunkra különösen fontos angol piaccal az olaszok szerettették meg ezt az itthon szürkebarátnak nevezett fajtát. Olyannyira tartja magát ez az immár sokéves divat a szigetországban, hogy gyakorlatilag mi sem tudjuk kielégíteni a keresletet iránta. A 2011-es tétel jó savakkal bír, ugyanakkor kifejezetten érett szőlőből készült: ez meg is látszik testességén, valamint telt, a fajtára jellemző aromavilágán.

A 2011-es Prémium Pinot Grigio és Prémium Chardonnay tehát más világot képvisel, mint a korábban említett két könnyű fehérborunk. A chardonnay-t nemcsak mi szeretjük, de a világ valószínűleg összes bortermelő országában foglalkoznak vele. Ez annak köszönhető, hogy többféle irányba is el lehet menni vele, így az üde, gyümölcsös tételek mellett komoly rajongótábora van a több éves barrique hordós érlelésen átesett darabjainak is.

A mi Prémium Chardonnay-nk is a tartalmasabb tételek közé tartozik, ezt mutatja 14% fölötti alkoholtartalma is. A rendkívül testes, intenzív zamatokkal bíró bor azért születhetett meg, mert Neszmélyen olyan területeket találtunk, amely igazán illenek hozzá. Ennek köszönhető, hogy az olyan jó adottságokkal bíró években, mint 2011, kiemelkedő borokat adhat.

A sárga muskotály új tagja a portfóliónak?

Mindössze néhány éve fordult termőre ültetvényünk, és az biztosan kijelenthető, hogy eddig nem sikerült ennyire fajtajelleges aromákkal bíró bort készíteni a terméséből. Ezt az is mutatja, hogy bárhol is indítjuk el Muscat Lunelünket, mindenhol nyer. Így hozott már haza aranyérmet az Országos Borversenyről és a VinAgoráról is.

Az utóbbi megmérettetésen egyébként kifejezetten jól szerepeltünk, hiszen aranyérmet kaptunk a Muscat Lunel mellett a Chardonnay és a Pinot Grigio borainkért is. A Sauvignon Blanc-t pedig egy ezüstéremmel jutalmazták. Így a száraz fehér borok mezőnyében egyértelműen a Hilltop szerepelt a legjobban.

Két különlegességgel zárták a sort.

A 2009-es Art Álom tramini és sauvignon blanc házasítása. Érdekessége, hogy a két szőlőfajtát nem borként, hanem szőlőként házasítottuk, egyszerre szüreteltük őket. Mindössze egy kisebb mennyiség áll rendelkezésre ebből a tételből. A késői szüretet és az érettséget mutatja a kb. 15%-os alkoholtartalom. A bor maga száraz, de 9 gramm/liter maradékcukor-tartalommal bír. Számomra teltség, vastagság, valamint érlelt illatok és ízek jellemzik. Fontos megerősítés az, hogy ennek a prémium feletti, különlegességeket tartalmazó, limitált családnak az első tagját a Pannon Bormustrán tavaly csúcsborrá választották.

Fontossá válhat a sárga muskotály

A sort végül egy szekszárdi alapanyagból készülő 2011-es Cabernet Sauvignon zárta. E bor legtöbb példányát legalább egy évig érlelik tölgyfa hordóban, mi azonban úgy döntöttünk, inkább a frissességre koncentrálunk. Egy olyan cabernet-t zártunk palackba, amelyet azonnali fogyasztásra szánunk, ezt segíti az átlagosnál alacsonyabb tannintartalma, a szőlőre jellemző, intenzív, gyümölcsös aromavilága, és persze kedvező fogyasztói ára.

A 2011-es évjárat kapcsán sokszor felmerült a savvesztés problémája. Hogyan alakult ez a kérdés Önöknél?

A savak kapcsán jellemzően kevesebb problémával küszködünk, mint a legtöbb magyar borvidék; a neszmélyi borvidék nem véletlenül specializálódott a fehérborokra. A klímánk vizsgálatakor azonban nemcsak a borvidék elhelyezkedését érdemes figyelembe venni, de azt a tényt is, hogy a legjobb dűlőink a Duna felé néznek. Az északi fekvés pedig köztudottan segít a savak megőrzésében. A Duna mint jelentős vízfelület ugyanakkor támogatja az érés folyamatát.

Hogyan fogalmazná meg, hol a Hilltop helye a hazai borvilágban?

A Hilltopot két világ határán tudom leginkább elképzelni. Hiszen ugyan nagy mennyiséget állítunk elő, mégsem sorolnám magunkat a tömegtermeléssel foglalkozó pincészetek közé, hiszen az alacsonyabb árkategóriájú termékeinknél is nagy fontosságot tulajdonítunk a minőségnek.

Ugyanakkor a prémium boraink borversenyeken, kóstolókon is megállják a helyüket a kisebb, kézműves pincészetek boraival szemben. Persze a nagyobb mennyiség miatt, ezen tételek kapcsán mi jellemzően kedvezőbb árat tudunk kialakítani. Ezen kettős szerepvállalás okán folyamatosan nagy a nyomás rajtunk, ugyanis mindkét kör előnyeit ötvözve kell borokat készítenünk a hazai és külföldi borkedvelő közönségnek.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!