FOODAPEST és a 2010-es év
Az újragondolt kiállítás
2009-03-18 | Vizi CsengeA 2008-as FOODAPEST kiállítást az idén nem követi újabb, hanem majd 2010-ben kerül megrendezésre az élelmiszeripari szakkiállítás másik két, hasonló témájú rendezvénnyel együtt: az egyik az UKBA, míg a másik a FOODATECH lesz. A kezdeti két éves periódusra állnak vissza a szervezők e kiállításcsokor szervezésével, amit a nem szakmai közönség előtt is nyitottá tesznek.
Az élelmiszeriparban dolgozók számára az egyik legrangosabb és legismertebb kiállítások egyike a nemzetközi rangú FOODAPEST szakkiállítás, amelyet már 1992 óta rendeznek meg. Hozzá hasonlóan ’92-ben debütált az UKBA is, vagyis Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb cukrászati, sütőipari szakkiállítása. Kezdetben mindkettő csupán kétévente került megrendezésre, majd a FOODAPEST 2007-ben és 2008-ban is megjelent a színen.
A nemzetközi és hazai piaci változások szükségessé tették egy új koncepció kidolgozását. Első körben a HUNGEXPO Zrt. úgy döntött, ismét önállóan fogja megrendezni élelmiszeripari kiállításait. Ennek érdekében az angol szervezőkkel közösen azt az elhatározást hozták meg, jobb, ha elképzelésbeli különbségeiket egyszerű módon, vagyis a saját szervezéssel oldja meg a magyar partner.
Az eddigi elképzelés ugyanis az volt, hogy ezek a szakkiállítások csupán a szakmai közönség előtt voltak nyitottak, amit a magyar partner mindenképp ki szeretett volna bővíteni a további érdeklődők körére is, hiszen manapság ez a fórum hatalmas lehetőség a magyar áruk és azok készítésmódjának megismertetésére, terjesztésére a hazai fogyasztók körében. Ha már a készítési eljárásoknál, technológiáknál járunk, akkor fontos megjegyezni, hogy harmadikként becsatlakozik a jövő évi rendezvénybe a FOODATECH is, amely élelmiszeripari gépeket, berendezéseket fog bemutatni a nagyközönségnek.
A HUNGEXPO második körben úgy döntött, hogy 2009-ben nem rendezi meg a FOODAPEST kiállítást, hanem összefogva a már említett szekciókat, együttesen 2010. elejére teszi a nagyszabású, nemzetközi kiállítást. Ennek a döntésnek köszönhetően két világverseny is bekerült a február 21. és 24. között zajló esemény naptárába, mégpedig a Cukrász Junior Világbajnokság és a Bocuse d’Or Hungary gasztronómiai verseny. Mindkettő helyszíne a HUNGEXPO Budapest Vásárközpontja lesz, így a látogatók nem csak az ipar képviselőivel találkozhatnak, hanem a lelátókon is drukkolhatnak a magyar színekben induló versenyzőknek.
A kiállítás fókuszába az élelmiszerbiztonság és a tudatos vásárlás lesz majd. Ennek fényében például a cukrászok bajnoksága alatti szünetekben élelmiszerkutatással foglalkozó tudósok fognak a témában előadásokat tartani, a Magyar Pékszövetség pedig zászlajára célul tűzte ki a kenyér újrafelfedezését, hiszen a válságos időkben erre az alapvető élelmiszerre sokkal több figyelmet fordítanak az emberek. Itt találkozhatnak majd régi és új partnerek egymással és azzal a fogyasztói réteggel, amely tudatosan figyel arra, milyen táplálékot vesz magához, hiszen Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke is megmondta: „A vevő a király, mindent meg kell tennünk értük.”
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!