A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Furmint 400

Interjú Béres Melindával

2011-10-13 | Tóth Adrienn


Az ősz nem véletlenül főszezon a borvilág számára, ilyenkor zajlik a szüret, a legkoncentráltabb és az időzítésre leginkább érzékeny munka a pincészeteknél, ilyenkor kerül sor a legnagyobb borfesztiválokra, és ilyenkor kerül piacra sok újdonság is. Béres Melindával nemcsak az erdőbényei borászat olyan új tételeiről beszéltünk, mint a Furmint 400, vagy az idén először palackba kerülő Must, hanem azt is megtudtuk, hogy a Béres birtokigazgatója új posztot is betölt a Tokaj Reneszánsz elnökeként.


A furmint Tokaj-hegyalja különösen fontos fajtája, a Furmint 400 mégsem csupán egy a sok közül. Mitől különleges ez a bor?

Idén év elején egy kedves történész ismerősünktől, Zelenák Istvántól tudtuk meg, hogy kutatásai során rábukkant egy olyan, a furmint nevét említő dokumentumra, amely minden eddiginél korábbi időszakból származik. Az 1611-ben íródott református egyházlátogatási jegyzőkönyv számunkra azért is különleges, mert Erdőbényéhez, a pincészet otthonához köti a szőlőfajtát.

Milyen kontextusban jelenik meg a furmint ebben a dokumentumban?

A szöveg pontosan a következőként szól: „A Prédikátorsághoz vagyon három szőlő. Egyik Bakfü szőlő, másik Furmint szőlő a Giöpü völgyön, harmadik Hosszú szőlő.” A szövegben a furmint szó egy területet jelöl, de egyben bizonyítja azt is, hogy a szőlőfajta már ekkor létezett.

Ha belegondolunk, jelképes, hogy ez az információ épp most, annak négyszázadik évfordulóján került elénk. Úgy gondoltuk, ezért fontos lenne, hogy az eseményt felhasználjuk a szőlőfajta ismertségének növelése érdekében, mert bár számunkra egyértelmű, lehet, sokan nem is tudják, milyen hosszú ideje itt van már Tokajban. Hogy ne csak elméletben beszéljünk a történelmi tényről, hanem hozzákössük azt a jelenhez, ebből az alkalomból palackba töltöttünk négyszáz palack furmintot.

Mit kell tudni a borról?

Ez egy 2009-es évjáratú, száraz furmint. Az Omlás dűlő egyik szegletéből származik, amelynek termése annyira különleges, hogy nem is került bele a dűlőszelektált furmintba, hanem külön tartottuk hordóban egészen addig, amíg fel nem merült az évforduló, és a lehetőség, hogy ebből az alkalomból önállóan palackba kerüljön.

400 darab sorszámozott palack kerül forgalomba, díszdobozba csomagolva. Ez egy különleges, borgyűjtőknek ajánlott tétel, amelynek limitált száma és a különleges évfordulóhoz kötődő kapcsolata is növeli értékét. Eddig előjegyzést vettünk fel rá, de a jövő héten a boltokba kerül.

Milyen más újdonságok látnak még napvilágot mostanában a Béres Pincészetnél?

Fontos számunkra az idén először palackba kerülő Mustunk, amelynek létrejöttét az idei évjárat egyedi adottságai segítették.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A must az őszhöz, a szüreti időszakhoz kötődik, így kívánalom, hogy ekkor is kerüljön forgalomba, ehhez viszont egy korai szüretkezdés szükséges, aminek idén nem volt akadálya, hála annak, hogy érett és egészséges termés állt rendelkezésünkre már az ősz kezdetén.

Furmint 400

A pincészetnél egyébként már régóta terveztük, hogy palackozott mustot hozunk forgalomba, de annak instabil alaptermészete miatt – ha belegondolunk ez egy átmeneti lépcső a szőlő és a bor között – egy év kísérletezésre volt szükség. A végeredményre, a Béres hárslevelűből készített Mustjára azonban büszke vagyok, számomra fontos volt, hogy ránézéskor hasson tisztának, hogy ízre is megfelelő legyen, és persze egy hőkezeléses eljárással kizártuk annak a veszélyét is, hogy a must erjedni kezdjen, majd felrobbanjon.

Van azonban olyan eset is, amikor hasznosak a buborékok, ha jól tudom, készül egy másik hárslevelű különlegesség is.

Igen, várhatóan karácsonyra kerül a boltokba a pezsgőnk. A hárslevelű alapbort a 2010-es évjárat adja, mely annak adottságai folytán határozott savkarakterrel bír, így lehetővé teszi egy friss, könnyed pezsgő létrehozását. A bor nálunk, a pincében készült el, pezsgővé azonban Budafokon válik, tradicionális eljárás eredményeként. Ez lesz az első hasonló tételünk, mindössze 1000 palack készül belőle.

Emellett a normál szortimentünket a korai szüretnek köszönhetően kiegészítjük még egy új sárgamuskotállyal, amely nem sokkal Márton nap után, várhatóan már november közepén bemutatkozik.

Furmint 400

A Béres Pincészet kapcsán is elég sok újdonságról ejtettünk szó. Fontos hír azonban az is, hogy mostantól Te töltöd be a Tokaj Reneszánsz elnöki posztját. Milyen koncepcióval állsz neki ennek a munkának?

A lépés annak az eredménye, hogy lemondott a korábbi elnök, Turóczi István. A felkérés számomra is hirtelen jött, hiszen csak tavaly nyáron kapcsolódtam be az egyesület munkájába, de lehet, hogy részben pont az volt az oka, hogy friss szemmel látom a dolgokat. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy elinduljon egy stratégiai gondolkodás a szervezetet illetően, újra meg kell találnunk identitásunkat, meg kell fogalmaznunk, mit képvisel a Tokaj Reneszánsz, milyen ügyekben kell fellépnie, és milyen feladatot kell ellátnia.

Az idei évet arra szánjuk, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzunk, így várhatóan a jövő évet már határozott elképzelésekkel kezdjük el a két fő tevékenységi körünket illetően, amely az érdekérvényesítési munka és a közösségi promóció. Előbbiről úgy gondolom, hogy eddig is védtük a minőségi tokaji borok érdekeit, de ezt lehet még tovább erősíteni, a belföldi és külföldi promóció terén pedig a hangsúlyok tisztázását tartanám lényeges kérdésnek.

Örülök annak, hogy úgy tapasztalom, a tagokban megvan az elhatározás az újjászületésre, amely lehetővé teszi, hogy még hosszú ideig támogassa a szervezet az itt dolgozó pincészeteket, és ezen keresztül a borvidéket.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!