A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Furmintjaink legjava

Bemutatták a Furmintkiválóságok Könyvét

2017-07-06 | Badics Kata


Furmintjaink legjava

Impozáns és egyben lendületes külső, új grafika, forma, valamint tartalmas belső, furminttal töltve...


 

A Furmint Évének jegyében július 5-én a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác Termében ünnepélyes keretek között hirdették ki a Furmint Borkiválóságokat, adták át a borászatok részére az elismerő okleveleket és mutatták a Furmintkiválóságok Könyvét.

 

A Nemzeti Borkiválóság Program keretében rendezett idei Országkóstolóra minden eddiginél több, összesen 1162 tétel érkezett, ebből 509 vörös és 653 fehér. A 124 nevezett furmint tételt 10 borvidék adta, zömében a 2015-ös évjáratból, de volt néhány 2013-as vagy annál régebbi évjáratú bor és 2016-os minta is. Ezek közül az Országos Borszakértő Bizottság 85 Furmintkiválóságot szerepeltet a kiadványban - ebből 69 tokaji, 12 a Balaton környékéről érkezett, 2 a Mátrából, 2 pedig határon túli.

 

A furmint Magyarországon a harmadik legelterjedtebb fehérszőlő-fajta. Főleg Tokaj-hegyalján és Somlón játszik fontos szerepet. Aszúsodásra való hajlama predesztinálta egyedi sikerekre, de savat adó fajtaként sokfelé telepítették a filoxéravész előtt. Ezt követően számos borvidékünkről teljesen eltűnt. Ma újra kezd megjelenni több országrészben. A furmint száraz borként a neutrális fajták közé tartozik, azaz nincs meghatározó fő fajtajellege. Körte, fehér húsú gyümölcsök, birs, alma és barack (néha citrusok) a legjellemzőbb illat- és ízjegye. Palackos éréssel mindez petrolra és barackosságra vált. Képes a termőhelyet jól közvetíteni (neutrális jellege okán). Pezsgőkészítésre is alkalmas, de jó savai és komplex szerkezete miatt érlelhető is, elegánsan viseli a hordót és így még tovább eltarható. 

 


A Furmintkiválóságok Könyve az új szerkesztési elvnek megfelelően átfogó ismereteket nyújt a szőlőfajtával ismerkedőknek, az elkötelezett furmintrajongóknak pedig borkalauzként szolgál a legszebb nevezett tételekhez.


Ismert és elismert borászok írnak a fajtáról, a területekről, a dűlőkről. Szakemberek mesélnek arról, milyen módon készült el az ikonikus Tokaj palack, illetve hogyan is lett a furmintnak saját formatervezett pohara. A kiadvány szerkesztői felkérték a bor- és gasztronómiai szakma képviselőit, hogy osszák meg a fogyasztókkal egy mondatban, mit is adott nekik a furmint, mit jelent számukra a fajta, milyen lehetőséget látnak benne. 

 

A program célja, hogy a borkedvelők lehető legszélesebb körben mind határokon belül, mind Magyarországon kívül ismerjék termesztett szőlőfajtáinkat, amelyek kuriózumként szolgálnak a magyar szőlőtermesztésben és borkészítésben, valamint a világ szőlő-és borkultúrájában.

 

Furmintjaink legjavaBacsó András, a Tokaj Oremus főborásza

 

Bacsó András szavaival: " A furmint hazánk és Tokaj legjelesebb szőlője: ha száraz, akkor igazi nagy bor, ha aszú, akkor különleges egyensúly és nemes elegancia ünnepi ragyogása."

 

A Furmintkiválóságok Könyve a júliusi VinCe Magazinnal együtt jelenik meg az újságárusoknál, de elérhető lesz borkereskedésekben, borászatokban is.

 

 

Fotók: Badics Kata

 

Mindent a furmintról: www.furmint.huMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!