A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gin mellett dobbantott a legdrágább magyar pálinka

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál 2015

2015-10-03 | Cseh Gábor


Gin mellett dobbantott a legdrágább magyar pálinka

A hungarikum pálinka és a kolbász társaságában idén gin a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál sztárvendége. Jó választás, hiszen majdnem mindenki életében van egy hosszabb-rövidebb gin-tonic korszak, az emocionalitásra pedig lehet marketinget építeni. Persze egy exkluzív pálinkapremier is vendégcsalogató tud lenni.


Pénteken megnyitott a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, ahol idén a gin a sztárvendég. Ezen kívül a szervezők egy exkluzív pálinkapremierrel próbálták becsalogatni az újságírókat, és rajtuk keresztül a vendégeket.

Luxuspálinka

A györkönyi Márton János, a Márton és Lányai pálinkaház feje nem ismeretlen az igényes hazai fogyasztók körében, talán egyike a szakma nagymestereinek. Konok, autodidakta termelő és következetes – ahogy magát jellemzi.

 

Gin mellett dobbantott a legdrágább magyar pálinkaMárton János (Fotó: Cseh Gábor)

 

A Pálinkafesztivál nyitónapján, egy szakmai beszélgetés során élesen bírálta a hazai pálinkaversenyeket és bíráikat; ő a termékeit leginkább nemzetközi versenyeken méreti meg. Márton János a magyar ízlés „íz-orientáltságát” konzervatívnak látja a közép-európai „illat-vezérelt” bírálati struktúrával, ízléssel szemben.    A nehezen megfizethető prémium pálinka világában a szuper- illetve ultra prémium termékek készítésében lát kiugrási lehetőséget – elképzeléseit majd visszajelzi a piac. Ezért rukkolt most elő a valaha készült legdrágább magyar pálinkával.

 

A Crystallum debreceni muskotályos szilva és magyar kajszi alapanyagú változatokban jelenik meg, kis szériában, 100-100 üveggel. Ez az amúgy is válogatott főzetek „üstszelekciója”, több évjáratot és lepárlási eljárást egyesít. A pálinkaház csúcsterméke, vagy nevezzük akár a főzőmester kedvencének. (A brandet egyébként egy Walker Bay-ben működő, kis, dél-afrikai butikborászat már használja borai címkéin. Reméljük, nincs érdekütközés.) 

 

A termék méltó, az Ajkai Kristály mesterei által tervezett üvegbe kerül, és két hozzá illő pohár is jár majd a borsos áráért. 10-10 palackjához licitáción lehet hozzájutni, ahol a kikiáltási ár 100 ezer forint lesz. A többi palack jó eséllyel éttermekhez kerül. A Crystallumot a Fesztiválon vitrinben nézegethetjük, de kóstolásra nincs lehetőség.

 

A gin a palackból

A hungarikum pálinka és a kolbász társaságában idén gin a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál slágere. Jó választás, hiszen majdnem mindenki életében van egy hosszabb-rövidebb gin-tonic korszak, az emocionalitásra pedig lehet marketinget építeni. A gin is egy boróka alapú ital mint a borovicska, vagy a kevéssé ismert holland jenever.

 

Az idei vendég és a pálinka között talán egyetlen párhuzamot vonhatunk, hogy mindkét termék minimális alkoholtartalma 37,5%de míg a pálinka alapvetően gyümölcs, szőlőtörköly alapú magyar termék, addig a gin a világ egyik legismertebb, legelterjedtebb gabonapárlata, amit borókabogyóval (Juniperus communis), aromákkal és egy kevés cukorral ízesítenek, kerekítik és egyébként nagyon kedvelt koktél alapanyag – leginkább a szintén keserű tonikkal. Több kategóriája létezik, mint a sztenderd London Dry Gin, a Plymouth Gin vagy az Old Tom Gin. A hűvösödő budavári estéken nyugodtan fogyasszuk tisztán!

Ha többet szeretne tudni a ginről, olvassa el korábbi cikkünket!


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!