Gin mellett dobbantott a legdrágább magyar pálinka
Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál 2015
2015-10-03 | Cseh GáborA hungarikum pálinka és a kolbász társaságában idén gin a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál sztárvendége. Jó választás, hiszen majdnem mindenki életében van egy hosszabb-rövidebb gin-tonic korszak, az emocionalitásra pedig lehet marketinget építeni. Persze egy exkluzív pálinkapremier is vendégcsalogató tud lenni.
Pénteken megnyitott a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, ahol idén a gin a sztárvendég. Ezen kívül a szervezők egy exkluzív pálinkapremierrel próbálták becsalogatni az újságírókat, és rajtuk keresztül a vendégeket.
Luxuspálinka
A györkönyi Márton János, a Márton és Lányai pálinkaház feje nem ismeretlen az igényes hazai fogyasztók körében, talán egyike a szakma nagymestereinek. Konok, autodidakta termelő és következetes – ahogy magát jellemzi.
Márton János (Fotó: Cseh Gábor)
A Pálinkafesztivál nyitónapján, egy szakmai beszélgetés során élesen bírálta a hazai pálinkaversenyeket és bíráikat; ő a termékeit leginkább nemzetközi versenyeken méreti meg. Márton János a magyar ízlés „íz-orientáltságát” konzervatívnak látja a közép-európai „illat-vezérelt” bírálati struktúrával, ízléssel szemben. A nehezen megfizethető prémium pálinka világában a szuper- illetve ultra prémium termékek készítésében lát kiugrási lehetőséget – elképzeléseit majd visszajelzi a piac. Ezért rukkolt most elő a valaha készült legdrágább magyar pálinkával.
A Crystallum debreceni muskotályos szilva és magyar kajszi alapanyagú változatokban jelenik meg, kis szériában, 100-100 üveggel. Ez az amúgy is válogatott főzetek „üstszelekciója”, több évjáratot és lepárlási eljárást egyesít. A pálinkaház csúcsterméke, vagy nevezzük akár a főzőmester kedvencének. (A brandet egyébként egy Walker Bay-ben működő, kis, dél-afrikai butikborászat már használja borai címkéin. Reméljük, nincs érdekütközés.)
A termék méltó, az Ajkai Kristály mesterei által tervezett üvegbe kerül, és két hozzá illő pohár is jár majd a borsos áráért. 10-10 palackjához licitáción lehet hozzájutni, ahol a kikiáltási ár 100 ezer forint lesz. A többi palack jó eséllyel éttermekhez kerül. A Crystallumot a Fesztiválon vitrinben nézegethetjük, de kóstolásra nincs lehetőség.
A gin a palackból
A hungarikum pálinka és a kolbász társaságában idén gin a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál slágere. Jó választás, hiszen majdnem mindenki életében van egy hosszabb-rövidebb gin-tonic korszak, az emocionalitásra pedig lehet marketinget építeni. A gin is egy boróka alapú ital – mint a borovicska, vagy a kevéssé ismert holland jenever.
Az idei vendég és a pálinka között talán egyetlen párhuzamot vonhatunk, hogy mindkét termék minimális alkoholtartalma 37,5%de míg a pálinka alapvetően gyümölcs, szőlőtörköly alapú magyar termék, addig a gin a világ egyik legismertebb, legelterjedtebb gabonapárlata, amit borókabogyóval (Juniperus communis), aromákkal és egy kevés cukorral ízesítenek, kerekítik és egyébként nagyon kedvelt koktél alapanyag – leginkább a szintén keserű tonikkal. Több kategóriája létezik, mint a sztenderd London Dry Gin, a Plymouth Gin vagy az Old Tom Gin. A hűvösödő budavári estéken nyugodtan fogyasszuk tisztán!
Ha többet szeretne tudni a ginről, olvassa el korábbi cikkünket!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!