A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hamarosan indulnak az en primeur kóstolók

Bordeaux-körkép – Château Clinet

2015-03-24 | Tóth Adrienn


Hamarosan indulnak az en primeur kóstolók

Március végén lezajlanak az en primeur kóstolók Bordeaux-ban, amelyek gazdasági értelemben nagy jelentőséggel bírnak a vörösborok szempontjából meghatározó francia borvidéken. A friss évjárat csikó korú boraiba kóstolhatnak bele ilyenkor a szakértők, és tehetik meg ennek megfelelően ajánlataikat a borkereskedők, akik aztán magánvevőik számára biztosítanak lehetőséget arra, hogy olyan borokat vásároljanak meg, amelyek csak két év múlva kerülnek a hordós érlelést és a palackozást követően fizikailag is a pincéjükbe. Az esemény apropójából Ronan Laborde, a tokaji Pajzos-Megyerhez is kötődő Château Clinet vezetője nyilatkozott a Vinoportnak.


A Château Clinet immár évszázadok óta foglalkozik borkészítéssel, az első nyomai annak, hogy pincészetként működött, 1614-ből származnak. A birtok a bordeaux-i méretekkel mérve aprónak számító Pomerol alrégióban található, amely más olyan világszerte ismert borászatoknak is otthont ad, mint a Pétrus, a Vieux-Château vagy a L’Evangile.

 

A Clinet régóta egyike az itteni vezető pincészeteknek, hiszen az elsők között palackozta saját borait. Történetünkben az is meghatározó momentum, amikor 1893-ban az első minőségi kategóriába soroltak minket Pomerolon belül. Ez a minősítési rendszer ma már sajnos nem működik, Pomerol az egyetlen a fontosabb bordeaux-i alrégiók közül, ahol ennek a történelmi hagyománynak nem él a folytatása.

 

Mit tudhatunk az itteni termőtájról?

 

Az altalaj errefelé jellemzően agyag, amelyet egy vastag homokos, kavicsos réteg fed. Fontos kiemelni a felszínen található nagyobb kövek jelentőségét, hiszen ezek tárolják a napközben magukba szívott hőt, amelyet a hűvösebb, éjszakai időszakban visszasugároznak a környezetükbe, így segítve a tökéletes érettség megvalósulását.

 

Hamarosan indulnak az en primeur kóstolók

 

A pincészet szőlőterületei 11 hektár nagyságúak, a tőkék átlagéletkora 40 év, az átlagos éves palackszám 45 000. A szőlőfajták összetétele szempontjából a merlot a meghatározó, amely a területek 90%-át borítja, a maradék megoszlása: 9% cabernet sauvignon és 1% cabernet franc.

 

Melyek a szőlőművelés és a borkészítés legfontosabb jellemzői?

 

A környezetvédelmi szempontoknak komoly jelentőséget tulajdonítanak a Clinet-borok készítésekor, ennek példája, hogy a szőlőterületeken előnyben részesítik a sorok között a fűtakaró kialakítását a vegyszeres permetezéssel szemben.

 

A feldolgozóterünket a föld alatt alakítottuk ki, annak érdekében, hogy azt követően, hogy a gyümölcs megérkezik a válogatóasztalra, a gravitáció erejét kihasználva mozoghasson tovább. A pince ezen részét 2014-ben újítottuk fel, ezen átalakítások során a nyitott fakádakat modern, hőmérséklet szabályozására is lehetőséget biztosító acéltartályokkal cseréltük fel.

 

A Clinet-borok hordóban érlelődnek, az évjárat jellegétől függően változik az új fahordó aránya. Jellemzően ez a szám 60% körül állapodik meg, amelyet egyéves, használt hordók egészítenek ki. Boraink két alkalommal is 100 pontos értékelést kaptak Robert Parkertől az 1989-es és a 2009-es évjárat termése esetében.

 

 

Mekkora a Clinet számára az en primeur értékesítés jelentősége?

 

A mi üzleti modellünknek fontos részét képezik az en primuer jelentette csatorna. Boraink 97%-a ilyen módon kerül értékesítésre, és ez a vásárlási időszak az évjárat adottságaitól függően néhány órától egy hétig tarthat. Az év többi részét kereskedelmi szempontból az általános promóció fedi le, ide tartoznak a birtokon zajló borkóstolók szervezése, valamint a külföldi rendezvényeken való részvétel.

 

Az en primeur értékesítés középpontjában a borvidék kiemelkedő vörösborai, a grand cruk állnak. Sok tétel áll rendelkezésre, és így lehetővé válik, hogy a borkedvelők ne kényszerüljenek egy-egy pincétől nagyobb mennyiségek vásárlására, hanem megtehessék, hogy borgyűjteményükbe válogatnak például egy karton Clinet-t, két karton Léoville Poyférrét és két karton Pichon Baront.

 

Hamarosan indulnak az en primeur kóstolók

 

Pont ezért nagyon hatékony lehet, ha egy pincészet kapcsolódik ehhez a rendszerhez, hiszen a legtöbb fontos borkereskedő figyelemmel követi az itt zajló eseményeket. A fogyasztók számára ugyanakkor a sok kereskedői ajánlat között kialakuló verseny garantálja, hogy ne kérhessenek tőlük irreálisan magas árat. Mindezért úgy gondolom, az en primeur vásárlás kifejezetten megéri, ha valaki türelmes, és tud várni két évet, míg megkapja a korábban kifizetett borát.

 

A rendszer hátrányos oldalát leginkább a kereskedők tapasztalhatják meg, ugyanis egy mennyiségi értelemben korlátozottnak számító piacon a versenyhelyzet az árrésük csökkenéséhez vezethet.

 

Hogy alakult az Clinet számára a március végén bemutatásra kerülő 2014-es évjárat?

 

2014 egy „modern” évjárat, amely jól egyensúlyoz a populáris, gyümölcsös ízek, a megfelelő érettség és a frissesség között. Azok, akik végigkövették a tavalyi év bordeaux-i időjárását, tudják, hogy egy potenciálisan jó vagy kiváló évjáratról beszélhetünk, amelynek terméséhez a jelenlegi jó euró-dollár árfolyamon kedvező feltételekkel lehet hozzájutni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!