A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hangulat, tömeg, borászpacsik: ilyen volt a leglazább Borünnep

Zöldszüret, Junibor módra

2015-09-01 | Zacsek Ágnes


Hangulat, tömeg, borászpacsik: ilyen volt a leglazább Borünnep

4 nap, 30 fiatal borász, több mint 100 fajta bor – ezzel a mottóval indult el csütörtökön a Szent István téren a Junibor Borünnep, és az ígéretét betartotta. Rózsák, vicces kiírások, közvetlen borászok, vidámság, és sok borszerető fogadott minket a Bazilika előtt.


 

 

4 nap, 30 fiatal borász, több mint 100 fajta bor – ezzel a mottóval indult el csütörtökön a Szent István téren a Junibor Borünnep. Belépő nem volt, csak a kóstolópoharat és a fizetőeszközként szolgáló kuponokat kellett megvenni, és a Bazilika előtti terület hamar meg is telt a szomjas borkedvelőkkel. Sőt pénteken még egy futócsapat is körbeszántotta a fesztivált.

 

A Junibor Borünnepet már harmadik alkalommal rendezték meg, az esemény különlegessége, hogy itt csak az egyesület által kiválasztott, 40 év alatti borászok árulják a nedűt, a négy nap alatt pedig maguk a borászok is kilátogattak, hogy fogadóórát tartsanak este hat és kilenc óra között. Ez azt jelentette, hogy a bejárattal szemben álló DiVinós pultnál szerencsés esetben rájuk találhattunk, kérdezhettük őket, vagy akár együtt ihattunk velük. A szervező a DiVino volt, amelyről köztudott, hogy küldetése a fiatal borászok felkarolása.

 

Hangulat, tömeg, borászpacsik: ilyen volt a leglazább Borünnep

 

A rájuk való fókuszálás pedig tényleg fontos, hiszen egyrészt olcsó közhellyel élve övék a jövő, másrészt pedig ők azok, akik talán a legkönnyebben megtalálják a közös hangot a saját generációjuk borfogyasztóival. Ezt erősítette az is, hogy a standokon a borászok neve becézett formában került kiírásra a szőlőlevéllel, fürttel vagy éppen dugóhúzóval tarkított molinókon.

Junibor Zöldszüret

Az idei év újdonsága a Zöldszüret program volt, amin a Junibor borászai a fiatalabb tehetségekkel és boraikkal ismerkedtek. A Junibor – Fiatal Borászok Egyesületét ugyanis azzal a céllal hívták életre az ifjú titánok, hogy egymást segítve igyekezzenek a legszebb borokat létrehozni, valamint hogy a saját korosztályukat a minőségi és kulturált borfogyasztásra sarkallják. Legtöbben a családból hozzák a szőlő és a bor szeretetét, de a hagyományok mellett beleteszik saját vágyukat és tapasztalatukat is. Ezért szombaton 20 fiatal borász tételeit kóstolták az egyesület zártkörű rendezvényén. 

 

Ha szeretne többet tudni arról, hogy mi történik mostanában a Junibor Egyesülettel, illetve a Zöldszüret Program részletei érdeklik, olvassa el a Hernyák Tomi elnökkel készített interjúnkat!

 

 

A jelentkezés feltételei adottak voltak (az életkoron kívül a következőket kellett megadni: a birtok mérete, pincészet neve, borvidék, a borászatban betöltött szerep, az első saját bor évjárata és legjellemzőbb saját tétel, ami a legjobban megmutatja az ifjú borászt). 

 

Szintén szombaton tartották meg a „Kedvencek kóstolója” elnevezésű programot, amelynek keretében a Juniborászok elhozták magukkal kedvenc boraikat, amelyeket a DiVino Bazilikában belépő ellenében kóstolhattunk meg, a pultban ezúttal csak Juniborászokkal találkozhattunk.

Hangulat, tömeg, borászpacsik: ilyen volt a leglazább Borünnep

Fesztiválhangulat

A boros standokat a Miklós Csabi-féle Wines n' Roses virágai díszítették. Csabi szellemes boroscímkéi is feldobták a standot, nem sokkal tőle balra pedig az ifjabb Kamocsay Ákos pultja alján lévő molinótól kellett mosolyognunk, miszerint “trust me, you can dance”. Aláírás: Wine.

 

Péntek este fél 8 felé megérkezett Dúzsi Tomi is, aki adott egy pacsit Miklós Csabinak, felkaptak két üveg saját bort és indultak a fogadóórára, a DiVino pultja mellé, ahol bárki elkaphatta őket pár kérdés erejéig.

 

A standokat egyébként rengetegen látogatták, a pult mögött állók szerint 80% külföldi, volt aki vagy "shiptail"-ként vagy "dzsuhfauhk"-ként kérte a juhfarkat.

 

A DiVino-s box a fesztivál boraiból kínált saját válogatást, itt végigkóstolhattuk a legnépszerűbb és legkeresettebb tételeket.

 

Hangulat, tömeg, borászpacsik: ilyen volt a leglazább Borünnep

 

A vásárlói igények – mint ahogyan a borok is – különbözőek voltak, volt, akinek elég volt annyi, hogy száraz, vagy hogy vörösbor legyen, de sokan tudatosan jártak körbe és kóstoltak, Bolykiékhoz például célirányosan a cabernet franc-ért tért vissza egy külföldi fiatalember. A diszkrét délutáni borozást sötétedés után hamar felváltotta egy pezsgő hangulatú, lampionos fesztivál.

 

Egy fájó pont volt, hogy fél deciket nem lehetett kóstolni, egy deciliter volt a minimum. De a négy nap alatt összességében egy laza, kötetlen és közvetlen minifesztivált kaptunk egy csodálatos helyszínen, a belvárosban, egy friss hír szerint a világ egyik legtöbbet fotózott épületénél, a Bazilikánál.

5 kedvenc bor a fesztiválról

Laposa Juhfark: Halvány szín, erőteljes fajtajelleg. Sok külföldi visszajárt érte. Nagyon száraz, izgalmas, a terroirt megmutató bor, vérbeli juhfark a somlói területről.

Heimann Viognier: Ez a francia fajta szépen működik Magyarországon is, bár kevesen kísérleteznek vele, de akik megpróbálják, meglepetéssel szolgálhatnak a borfogyasztóknak. Komplex, gyümölcsös bor, szép savakkal.

Kardos Gábor Betsek furmintja: Harmonikus, komplex, fajsúlyos bor, dűlőszelekció a vulkanikus Betsek dűlőből. Visszafogott gyümölcsösség és mineralitás.

Gál Titi 2012-es Fúziója: Aranysárga bor, zöldes reflexekkel., a viognier, tramini, rajnai rizling hármasa egy szép arányú, izgalmas, de kellőképpen visszafogott harmonikus bort ad. Florális, majd gyümölcsös jegyek, a fehérek kóstolásának méltó lezárása lehet.

Bolyki Cabernet Franc: Egy érettebb tétel, vissza kellett járni rá, csokoládé, meggy és szép hosszú lecsengés. Egy hangsúlyosabb, mélyebb cabernet franc, nyomot hagy bennünk.

 

A képeket a szerző készítette.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!