A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Harc az alkohol ellen

További hírek a spanyol borvilágból

2008-09-12 | Tóth Adrienn


Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, mi újság a spanyol borok világában a nemzetközi értékesítések és marketing megjelenések szempontjából. Most pedig két olyan hírről szólunk bővebben, amelyek pont az ország boraira jellemző alkoholtúlsúly elleni próbálkozásokról szólnak.


Mielőtt belekezdenénk, tegyünk egy rövid kitérőt. Borról beszélve sohasem szabad annyira leegyszerűsíteni a dolgokat, hogy mondjuk az alacsonyabb alkoholtartalmúak jobbak, mint azok, amelyekben ez magasabb. Még akkor sem, ha a jelenlegi világtrend kezd ebbe az irányba húzni. Aki végighallgatott már néhány szakembert, felfigyelhetett rá, hogy borkóstoláskor az igazán profik mindig az egyensúlyt keresik a borokban, nem pusztán annak bizonyos elemeit értékelik (mint a sav, tannin, alkohol, stb.).

Elviekben tehát ugyanolyan jó lehet egy magasabb alkoholtartalmú bor, amennyiben ehhez nagy test, valamint sok tannin és sav társul, míg ugyanezen elemek egy alacsonyabb alkoholtartalommal valószínűleg egy rossz egyensúlyú bort alkotnának. Ha nem vagyunk profi kóstolók, ezt úgy fogjuk érezni, hogy egyszerűen valami nem stimmel a borban.

Most azonban térjünk vissza Spanyolországhoz és új bortípusaikhoz.

Csökkentett alkoholtartalmú bor

Elsőként arról számolunk be, hogy Spanyolországban egy olyan új technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével elviekben alacsonyabb alkoholtartalmú borokat tudnak „természetes” módon előállítani.

Azért van erre szükség, mert függetlenül attól, hogy tényleg emelkedik-e az általános hőmérséklet, Spanyolországban mindig is meleg volt, ez érett, nagy cukorfokú szőlőt és magas alkoholtartalmú bort eredményez. Mai egészségtudatos és szigorú autóvezetési törvényekkel megáldott világunkban pedig egyre kevesebb babér terem az ilyen boroknak.

Tenni akartak tehát valamit a spanyolok. Mivel pedig a klímájukat nem tudják megváltoztatni, más eszközökhöz kellett nyúlniuk. A délkeleti Murcia régióban egy pincészet két helyi egyetemmel összefogva egy olyan eljárást kezdett el kidolgozni, amelynek eredményeképp a bor megtartja szokásos jellemzőit egy kivételével: az alkoholtartalmat 6,5% körülire szeretnék belőni.Annyira szokatlan ez az eljárás, hogy amennyiben valóban beválik, az így készített boroknak létre kell hozni egy külön kategóriát az EU borjogszabályaiban, mégpedig a csökkentett alkoholtartalmú borokét.

Pedro Jose Martinez ily módon el is készített egy bort, amelyhez hasonló tudomásuk szerint nem létezik. Mivel pedig tartanak a várható sikert követő konkurenciától, mindent elkövetnek azért, hogy minél áthatóbban vehessék birtokba a piacot. Így amíg az első évben 770 000 palack bort állítottak elő, addig 2009-re már 1,5 millióra kívánják emelni a mennyiséget. A bor ára 10 euró (a cikk írásakor 2400 forint).

Egyébként 2007 folyamán már megpróbáltak egy 8% alkoholtartalmú bort bevezetni az Egyesült Királyság piacára, mivel azonban az alkohol-mentesített bor egy kísérleti státuszban lévő eljárással készült, betiltották annak forgalmazását.

Ez a technika tulajdonképpen azzal járt, hogy olyan sebességgel kezdték forgatni a bort, amelynek eredményeként az alkohol különvált tőle. Esetünkben azonban nem erről van szó, itt ugyanis a szőlőt fosztják meg vízforrásaitól az érés alatt annak érdekében, hogy az felhagyjon a cukortermeléssel. E mellett a borkészítés során sem engedik szabadjára az erjedés folyamatát, amely során a cukorból alkohol lesz, hanem hűtés segítségével megállítják azt.

Alkoholmentes bor

Az alcím nem teljesen pontos, ugyanis nem egy teljesen alkoholmentes, hanem egy 0,5% alkoholtartalommal bíró borról van szó. A Torres pincészet nyilatkozata szerint azok számára készítették el ezt a tételt, akik szeretik a bort, de nem tehetik meg, hogy egy nagyon minimálisnál többet fogyasszanak belőle, mint a vezetők, terhes nők, vagy azon fogyasztók, akik vallási vagy egyéb meggyőződés miatt tartózkodnak tőle.A Natureo elnevezéssel bíró fehér borukat ezen a nyáron bocsátották piacra és kizárólag Spanyolországban fogják forgalmazni 7 eurós áron (a cikk írásakor 1680 forint). A borászat nyilatkozata szerint a jövőben nem tervezik hasonló vörös borok készítését.

Ezek a borok várhatóan nem fogják megrengetni a világot és kifordítani sarkaiból. Mindössze egy jelenlegi trendet szolgál ki egy olyan ország, amely hagyományos boraival ezt nem nagyon tehetné meg. Valószínűleg érdekességek és kuriózumok maradnak, amely egy szűk réteg számára a borfogyasztás illúzióját adják.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!