A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hat borvidék adja az Országház nyolc borát

Kiválasztották a reprezentációs alkalmakra szánt tételeket

2018-06-04 | Vinoport


Hat borvidék adja az Országház nyolc borát

Az Országgyűlés napjainkban is kiemelt figyelmet fordít a minőségi borkultúra hazai fejlődésére. A bormustrán azok a kiemelkedően jó minőségű hazai tételek kerültek kiválasztásra, amelyek reprezentációs alkalmakkor méltóképpen képviselik a magyar Országgyűlést.


Az Országgyűlés elnöke hagyományteremtő szándékkal 2017-ben először, idén immáron második alkalommal borversenyt indított útjára, amelynek győztesei elnyerték Az Országház Bora 2018 címet. A nyolc meghirdetett kategóriára összesen 160 palack érkezett be, 90 pincészettől.  A kiválasztáson 17 történelmi magyar borvidék képviseltette magát. A borokat huszonegy tagú bizottság bírálta el, amelynek elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. 

 


Az Országgyűlés szerepe a hazai borkultúrában

Az Országgyűlés a 19. század folyamán fektette le a hagyományos bortermelés jogi alapjait. Az 1893. évi XXIII. törvény az első olyan szabályozás volt, amelyben az állam védte meg a magyar borászok érdekeit a borhamisítókkal szemben. Ezt követően az 1894. évi XII. törvénycikk által jött létre a hegyközségek országos hatáskörű szervezete, amely a magyarországi minőségi bortermelés nélkülözhetetlen alapja lett. A magyar törvényhozás ezekkel a jogi szabályozásokkal a hazai borkultúrát szilárdította meg.


 

Az Országházban rendszeresen megforduló külföldi delegációk és magas rangú vendégek a nemzetközi szokásoknak megfelelően kölcsönösen megajándékozzák egymást a saját nemzetük kukltúráját reprezentáló kisebb ajándéktárgyakkal. A jó magyar bor, mint hazánk védjegye és az országimázs szerves része, évszázadok óta Magyarország nagykövete. 

 

 

Az Országház Bora pályázat kiírásakor, az egyedi, a hely szellemét és sajátosságait visszaadó őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és borstílusok kaptak elsősorban szerepet, ennek megfelelően nyolc kategóriában: olaszrizling, furmint, egyéb fehér (a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű – őshonos szőlőfajtáink), tokaji aszú, kadarka, kékfrankos, bikavér és cabernet franc – versengtek a legkiválóbb magyar pincészetek.

 

 

Az Országház Bora 2018-ban:

A győztes bortermelőknek jogukban áll a díjnyertes tételt saját címke alatt forgalmazni Az Országház Bora 2018 logóval ellátva.

           

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!