A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hétfőn ér véget a Kopar előjegyzése

A jubileumi évjárat tavasszal kerül a piacra

2012-10-11 | Tóth Adrienn


Október 15-én, hétfőn ér véget a Kopar előjegyzési időszaka. A kedvezményes vásárlási lehetőséggel élők azonban csak tavasszal, 2013 áprilisában vehetik majd át a bort, amely addig még kerekedik, érlelődik a Gere Attila Pincészetben. A most bemutatkozó, 2009-es évjárat azért is különleges, mert pont a tizedik ennek az ikonikus bornak a történetében. A különleges alkalom kapcsán hétfő este egy vertikális kóstolóra készül a pincészet a budapesti Tigris Étteremben. Az esemény kapcsán Gere Andreát kerestük meg.


 

A pincészet életében nagy jelentősége van annak, hogy eljutottunk a Kopar tizedik évjáratáig. Ennek alkalmából készülünk a Kopar vertikálisra, amelyre, bár sokan szerették volna, eddig nem volt példa. Vártuk, hogy eljöjjön a megfelelő pillanat, mert úgy gondoljuk, nem sok nagy borról mondható el, hogy tíz évjárat elkészült belőle, és ennek darabjai egymás mellett kóstolhatóak. A Kopar volt az első olyan boros brand, amely a borfogyasztók széles köréhez eljutott, ezért mindenképpen különleges számunkra ez az alkalom.

Mit jelent számodra a tíz évjárat végigkóstolása?

A tíz bor kapcsán sok mindent végiggondol az ember, felidézzük majd, honnan indultuk, azt az időszakot, amikor megértettük a terméskorlátozás jelentőségét, amikor tudatosabbak lettünk a hordóhasználatot illetően, amikor felismertük a barrique határait.

Ez a borsor bemutatja majd, hogy hová jutottunk el az évjáratok alatt, rávilágít arra, elképzeléseink közül melyek voltak helyesek, és mikor bizonyultak zsákutcának. Az évjáratok végigkóstolása egy történelmi áttekintést nyújt arról, hogyan gondolkodtunk Villányban, és mi a Gere Attila Pincészetnél az elképzelés az elérhető legmagasabb minőségről az elmúlt másfél évtizedben.

Ennek szellemében ugorjunk akkor vissza 1997-be, amikor elindult a történet!

A villányi borászok ebben az időben nem csak itthon kóstoltak gyakran együtt, az is előfordult, hogy közösen buszt béreltek, és együtt utaztak Bordeaux-ba, hogy végiglátogassák a legnagyobb chateau-kat. Oda mentek, ahol a világ számára is mérvadó, testes vörösborok készültek cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából. Villánynak ez volt az etalon.

Ott fogalmazódott meg apában, hogy nem létezik, hogy a mi borvidékünkön ne lehetne hasonló műfajban nagyot alkotni. Egyébként is közel állt hozzá a bordeaux-i fajták ízvilága, teste, ezért úgy döntött, ő is létrehoz egy hasonló elveken alapuló házasítást.

Ehhez egy fantázianevet kerestünk, ami a Kopar lett, és akkor most el is kell oszlatnom egy gyakori tévképzetet. Ez a bor sosem, még a legelső évjáratában sem készült kizárólag a Kopár-dűlő terméséből. A Kopar mindig is egy birtokbor volt, a legjobb dűlőink házasításából állt össze.

Hétfőn ér véget a Kopar előjegyzése

1997-ben még nem készültek itthon dűlőszelektált borok, nem sokat tudtunk az eredetvédelemről. Azért döntöttünk a név mellett, mert ez Villány legjobb dűlője, és mivel a bort mi a pince zászlóshajójának szántuk, úgy gondoltuk, egy, a termőtájhoz kapcsolódó nevet keresünk neki, amely hasonló presztízzsel bír.

Emlékszem, még az is szempont volt, hogy a magyarul nem beszélők ki tudják mondani, ezért ebben az időszakban valamennyi külföldi vendégünkkel felolvastattuk, legyenek japánok, németek vagy angolok. Különösebb probléma nélkül megoldották, ez is megerősített minket.

Nemcsak a bor volt azonban egyedi, hanem a hozzá kötődő előjegyzési rendszer is. Kinek köszönhető ez?

Az ötletet ebben az esetben is Bordeaux és az en primeur rendszer szolgáltatta. Ez azonban inkább csak ihletadó volt, a konkrét rendszerében jelentős különbség van a kettő között. A mi előjegyzési szisztémánkat Tálos Attilával, a Bortársaság vezetőjével együtt dolgoztuk ki, és gyakorlatilag azóta is hűek vagyunk hozzá.

Mi itt a lényeg?

Bontatlan tizenkettes faládákra lehet kedvezményes áron előjegyzést kötni, és minden második láda után egy magnum palack Kopart adunk ajándékba ugyanabból az évjáratból.

Idén egyetlen újdonságot vezettünk be az évforduló alkalmából. Elkészítettük a Golden Edition palackot, amelyből minden előjegyzés keretében megvásárolt kartonba csomagoltunk egyet. Ezzel szeretnénk megköszönni a hozzánk hű vásárlóknak a bizalmat, egyúttal megünnepelni a jubileumot.

Lépjünk tovább, melyek voltak a nagyobb fordulópontok ennek a tíz évjáratnak a történetében?

Az egyik vízválasztó vonal a 2003-as és a 2004-es évjárat között húzódik. Az első öt bornál (1997, 1999, 2000, 2002, 2003) ugyanis még más terhelést alkalmaztunk, 10-12 fürtöt hagytunk a tőkéken. Akkor még nem tudtuk, hogy néhány további fürt ledobása, milyen különbséghez vezethet. A 2004-es évjárattól azonban megfeleztük a fürtök számát, amely így 5-6-ra esett vissza minden növény esetében.

A másik fordulópontot a 2006-os Kopar hozta el. Az ezt megelőző évjáratokban a szőlőfajták aránya szinte változatlan volt: 40% cabernet sauvignon, 40% merlot és 20% cabernet franc. Terveztük korábban is, hogy nagyobb hangsúlyt biztosítunk a cabernet franc-nak, mert felismertük, hogy Villányban kivételes minőséget produkál ez a fajta.

Hétfőn ér véget a Kopar előjegyzése

2006-ig azonban az ültetvényeinken egyszerűen nem állt rendelkezésre elegendő szőlő. Ettől az évjárattól kezdve azonban fordulat következett, és kialakult az 50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon arány.

Ugyanez az évjárat nem csak a fajtaösszetétel szempontjából hozott azonban újítást.

Valóban nem, a hordós érlelésen is változtattunk. Ezt megelőzően kizárólag első töltésű barrique hordókat használtunk, 2006-tól azonban a bor 40%-a kétezer literes nagy hordóba került. Ezzel a lépéssel a bor gyümölcsös oldalát akartuk erősíteni, és a fás jegyeket visszafogni. Ezáltal ugyanis egy olyan gyümölcsösebb bort nyertünk, amely hamarabb készen állt a fogyasztásra úgy, hogy egyszersmind nem veszítette el érlelési potenciálját sem. 15-20 év garanciát most is vállalunk rá bármikor.

Ma olyan egyértelműnek tűnik minden. Akkor is így éreztétek ezt?

Dehogy, emlékszem az igazán mérlegelős évjáratok megjelenése előtt hány álmatlan éjszakánk volt. A 2006-os különösen sok újítást hozott, ezért nagy kérdés volt, vajon tetszeni fog-e majd a fogyasztóknak.

Tisztában voltunk ugyanakkor vele, hogy magunknak is készítjük a bort, meg kellett lépnünk a váltást annak érdekében, hogy oda tudjunk állni a bor mögé, azzal a szilárd hittel, hogy tőlünk telhetően mindent megtettünk a magas minőség érdekében.

Volt még más, kérdések szempontjából ilyen rázós év?

2004 volt még ilyen. Nem voltunk benne biztosak, hogy ki akarunk-e jönni, mert az évjáratról a sajtóban nem a legjobbakat lehetett hallani. Mi azonban tudtuk, hogy a pincében nagyszerű borok állnak rendelkezésre, úgyhogy végülis úgy döntöttünk, belevágunk. Tény, hogy ebben az évben többet kellett válogatni a hordók között, és összességében sem készült akkora mennyiség, mint korábban, mégis úgy gondolom, helyesen cselekedtünk.

Tíz évjárattal a hátatok mögött, és amennyire lehet, eltekintve a kisebb-nagyobb változásoktól, mennyiben tapasztalod az évjáratok hatását ezeknél a boroknál?

Úgy alakult, hogy eddig az igazán legendás évjáratok, a 2000-es, a 2003-as és a 2007-es mind a melegebb évek terméséből kerültek ki. Úgy látszik, az olyan években, amikor többet süt a nap, és kevesebb a csapadék, markánsabb borok születnek.

Van ugyanakkor a Koparnak egy másik arca is, és ezt leginkább 2002, 2006 és 2008 mutatja. Ezekben az esztendőkben kiegyensúlyozottabb volt az időjárás, a meleg és a csapadék egyaránt rendelkezésre állt, ezt a borok is hordozzák magukban, több elegancia, finesz fedezhető fel bennük.

Két karakterről van szó, én azonban nem tenném egyiket a másik fölé. A bort természetszerűleg az évjárat határozza meg, és van, akihez az egyik világ áll közelebb, van, akihez a másik. 2009 egy újabb meleg év, amely karakteres bort adott. Örülünk, hogy a jubileumi bor ilyen fokú egyéniséggel bír majd.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!