A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hol nyaralunk?

Ha itthon: Balaton, ha külföld: Horvátország

2009-08-04 | Tóth Adrienn


Hol nyaralunk?

Két szervezet egymástól függetlenül készített felmérést arról, hogy hova utazunk idén nyáron mi, magyarok. A kutatások hitelességét igazolja, hogy a legfontosabb tényekben megegyeznek, bár vannak olyan területek, amelyek felé csak egyikük indult el. Ami azonban biztos, idén szívesebben maradunk itthon, valamint, hogy leginkább pancsolni és napozni szeretünk.


Mikor, hova?

Mindkét felmérésből az derül ki, hogy a lakosság többsége idén nem utazik el, ha mégis, akkor rövidebb időtávot vagy közelebbi célpontot választ. Azaz, ha ma nyaralásról beszélünk, akkor elfelejthetjük a kéthetes vakációkat; az emberek többsége maximum öt napra evez nyugalmasabb vizekre. Leggyakrabban júliusra és augusztusra ütemezzük a szabadságunkat.

A célpont az esetek túlnyomó többségében határainkon belül helyezkedik el. A Balaton mellett Budapest-Közép-Duna régió és Észak-Magyarország felé vesszük a legszívesebben az irányt. Ha mégis úgy döntünk, hogy elhagyjuk az országot, leginkább Horvátországot választjuk. Az isztriai tengerpartot Olaszország, Ausztria, Görögország és Románia követi.

Kik utaznak leggyakrabban?

Minél nagyobb városban lakik valaki, minél magasabb a fizetése és az iskolázottsága, annál valószínűbb, hogy útra kel nyáron, hogy kipihenje magát. Természetesen megoszlás tapasztalható a korcsoport szerint is, így míg az 50-59 éves korosztály közelebb áll a középkorúakhoz utazási kedvüket tekintve, addig a 60 évnél idősebbek körében jelentős a visszaesés ebből a szempontból.

Hogyan kapcsolódunk ki?

Legnépszerűbb nyaralási tevékenységeink a passzivitás jegyében telnek el, azaz strandolni és napozni szeretünk a legjobban. Ezt követik a különböző kulturális elfoglaltságok, legyen az városnézés, fesztivál- vagy koncertlátogatás. Az aktív turizmus – természetjárás, sportolás – csak ezek után jön. A csapathajtónak a rokonlátogatás és a wellness szolgáltatások igénybevétele számít.

Azoknak, akik a trendeknek megfelelően, vagy ettől függetlenül itthon nyaralnak, javasoljuk egy boros pince meglátogatását. Akiknek nincs bejáratott, biztos borászat úti céljuk helyszínén, azoknak figyelmébe ajánljuk Pincészet keresőnket, ahol több mint 160 borászat adatlapja között keresve találhatják meg a számukra ideálist.

A fentiekben a GfK Hungária és a Szonda Ipsos közös felmérésének eredményeit hasonlítottuk összes a Magyar Turizmus Zrt. által készítettel. Amíg az első páros tavaly télen és idén tavasszal érdeklődött arról, hova utazunk nyáron, addig a Magyar Turizmus Zrt. idén májusban tette fel kérdéseit.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!