A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hordó a fiatal borászoknak

Két villányi és egy badacsonyi győztes

2010-04-27 | Tóth Adrienn


A wineroads.eu borturisztikai portál először hirdetett versenyt fiatal borászoknak, amelynek győztesei egy-egy új hordóval lettek gazdagabbak. A megmérettetés különlegessége a szervezők szerint pont az volt, hogy ez alkalommal inkább az ifjú szakemberek meggyőző képessége, nem pedig a borok minősége döntött. Ez persze valószínűleg nem igaz 100%-ig, hiszen a második fordulóban, a borászok értékelésekor a kóstoltatott borok kétségtelenül hozzájárultak a szóban elmondottak hitelességének megítéléséhez.


 

A két fordulóból álló verseny első része egy nyilvános online szavazás volt, amelyen a huszonkét indulót arra bíztatták a verseny kiírói, hogy szervezzék meg saját támogató táborukat, és így gyűjtsenek minél több szavazatot. A nevezőkre nem csak egyszer, hanem akár mindennap lehetett voksolni. A versenykiírás egy hónapja alatt végül összesen 36 496 alkalommal nyilvánítottak véleményt az olvasók.

A tíz legtöbb szavazatot elért versenyzőnek aztán egy zsűri elé kellett kiállnia, és ott öt előre megadott kérdésről véleményt formálnia. Azon túl, hogy be kellett mutatnia magát és pincészetét, nyilatkoznia kellett arról, milyen lépéseken keresztül látná fényesebbnek borvidéke jövőjét, mi volt legnagyobb sikere és kudarca, és hogyan tudta ezt hasznosítani, valamint, hogy milyen bort tenne az általa megnyert hordóba.

A verseny elnöke Dr. Mészáros Gabriella volt, rajta kívül többek között újságírók, borkereskedők, rendezvényszervezők és maguk a pályázatot támogató négy kádárcég képviselői is ott ültek a zsűriben.

A fiatal borászokat a kérdésekre adott válaszuk és boraiknak bemutatása alapján értékelték. A verseny győztese 278 ponttal a Villányból érkező Várnainé Iványi Zsófia lett, aki a Trust Hungary hordójával lett gazdagabb, a második helyen az ugyancsak a déli borvidékről érkező Kvassay Levente végzett, aki a Kalina Kádárüzem díját vehette át, harmadikként pedig a badacsonyi Borbély Tamás állhatott fel a dobogóra, akit a Kádár Hungary jutalmazott.

\"\"

Borbély Tamás azért is örült az elismerésnek, mert - a főleg vörösboros borvidékekről érkező versenyzők között - kizárólag fehérbor készítőként kapta meg a hordó díjat, ezzel pedig a még mindig sok helyen meghatározó vörösbordivat közepette tudott egy újabb lépést tenni a komolyabb badacsonyi fehérborok népszerűsítése érdekében.

Tamás a Vinoportnak elmondta, tervei szerint egy olaszrizling kerül majd az újonnan megnyert hordóba, ugyanis az ifjú borász fontosnak tartja, ennek a borvidékre jellemző szőlőfajtának minél több spektrumát felfedezhesse. A fiatal borász azt is hozzátette, alapvető követelménynek tekinti, hogy kiváló alapanyag kerüljön az új hordóba, hogy ezáltal egy harmonikus bor legyen a végeredmény.

Kvassay Levente nagy lehetőségnek tekinti ezt a győzelmet marketing szempontból, de emberileg is, hiszen egy viszonylag nagy létszámú zsűri előtt mutathatta meg, mire képes. A villányi borász annak is örült, hogy borvidéke ilyen jól szerepelt, hiszen az első három helyezett közül ketten legdélebbi borvidékünkről érkeztek.

\"\"

Levente már azt is meg tudta mutatni az érdeklődőknek, konkrétan melyik borát szeretné majd az újonnan elnyert hordóban érlelni. A 2009-es Cabernet Franc egyelőre egy harmadtöltésű barrique hordóban kerekedik, de gazdája szerint méltó arra, hogy egy új hordóban folytassa tovább az érlelődést, hiszen az évjáratnak és az erőteljes terméskorlátozásnak - amely tőkénként 30-40 dkg-ra csökkentette a termést – köszönhetően kiváló alapanyag.

A versenyen különdíjat vehetett át a legtöbb olvasói voksot elért borász is. Az egri Adamovich Károlynak az Európai Kádárok ajánlottak fel egy hordót, ezen túl azonban a legtudatosabb hordófilozófiájáért Mészáros Gabriella a Borkollégium nevében egy felsőfokú WSET tanfolyammal is jutalmazta.

Borbély Tamás és Kvassay Levente borai közül már sokat bemutattunk a Vinoport Borbár rovatában, megtekintésükhöz kattints ide: Borbély Családi Pincészet és Kvassay Pincészet.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!