A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hordó, verseny, borház...

Rövid hírek a Pannon borrégióból

2010-04-19 | Vizi Csenge


Hordó, verseny, borház...

A Pannon borrégió vidékére kalandozunk néhány hír erejéig, amik jól példázzák, ahogy kisüt a nap tavasszal az égen, úgy bújnak elő az emberek is vackukból, esetünkben pedig jól látható módon felpörgött az élet a borok kisharsányi, pécsi és tettyei világában. A Vylyan Pincészet Bordeaux-ba vitte híres művészeti hordóit, Pécsett harmadszorra is megrendezik a Pannon Borrégió TOP 25 versenyt, ugyanitt bemutatkozik Ravenna, majd megismerhetjük a régió egyik új kezdeményezését Tettyén.


 

Hordók Bordeaux-ban

A Vylyan Pincészet rendezésében versenyt és kiállítást is szerveztek már és fognak is a jövőben Művészeti hordók néven. Ez a projekt segít abban, hogy a már kiszolgált boroshordók kreatív módon „újrahasznosíthatók” legyenek. Képzőművészek segítségével, legfőképp fantáziájával eddig olyan alkotások születtek, amelyeket azóta a Vylyan Szőlőbirtok területén is folyamatosan kiállítanak, de márciusban a Pécs 2010 Európa Kulturális fővárosa program támogatásával Bordeaux-ba utazott néhány a hordók közül.

Az utazás célja az volt, hogy a francia városban, a borkészítés egyik fellegvárában is bemutatásra kerüljenek az amúgy Bordeaux-ból származó, 225 literes barrique tölgyfahordóból készült alkotások, hogy ezzel is bebizonyítsák a boros világ előtt: „a borok érlelése után igenis van élet!”.

A rejtélyes fiókos szekrénnyel (Kovács Melinda alkotása), a pöttyös bögrével (Mihályi András) vagy az akusztikus hordóval (Lowas Péter) az Interférences Hongroises, avagy a pécsi régiót bemutató kulturális héten találkozhattak az e téma iránt érdeklődő franciák. A március 22-én nyitott Művészeti Hordó kiállítás több borászathoz kapcsolódó esemény egy szelete volt, mellette kerekasztal beszélgetésen, a Dél-Dunántúli régió borainak kóstolóján és interaktív hordóműalkotások készítésén is részt vehettek a megjelentek. A kiállítás március 27-ig volt megtekinthető Bordeaux régi szecessziós piaccsarnokában, a Halle des Chartrons-ban.

Pannon Borrégió verseny

Harmadik alkalommal is meghirdetik a Pannon Borrégió TOP 25 versenyt a Pannon Borrégió és a VinOliva Kft. rendezésében. Egyéni bortermelők, bortermeléssel foglalkozó társaságok és kereskedők nedűi előtt nyitják meg a lehetőséget a verseny kiírói. A nevezési feltételek közé tartozik például az, hogy csak olyan termelő indulhat a megmérettetésen, aki legalább 1000 palacknyi mennyiséget állított elő az adott tételből, és a pincészetnél vagy egy kereskedőnél legalább 500 palack fellelhető még belőle, továbbá mindenképp a Pannon Borrégió, így a Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi borvidék területén termett szőlőből készült a termék.

\"\"

A nevezési határidő 2010. május 13-ig tart, figyelembe véve a versenyszabályzat erre vonatkozó részeit. A versenyre a top25.pecsiborozo.hu honlapról tölthetők le a nevezési lapok. A versenyt május 17. és 18. között tartják Pécsett, majd itt az eredményhirdetés és közönségkóstoló 2010. június 18-án és 19-én lesz, míg a díjazott borok budapesti ízlelésére 2010. június 25-én nyílik lehetőség.

Ravenna Pécsre látogatott

Emilia Romagna tartományában található az a város, amely a latin világ hanyatlásának évszázadaiban a legfontosabb politikai és kulturális központja volt Olaszországnak, ez Ravenna. A tartomány az ország második legtöbb bort termelő területe Veneto után, az igen sok sík területe ellenére. A tenger és a Pó folyó mind-mind kedvező hatással bír a borvidékre, sőt, abban is igen nagy szerepe volt, hogy a Dante sírhelyeként gyakran felkeresett Ravenna a világ egyik ismert zarándokhelyévé váljon.

A város, és ezzel természetesen a tartomány népszerűsítésére kiváló lehetőséget biztosít Pécs 2010-es, Európa Kulturális fővárosa címe, hiszen mindkét városban található olyan épület, amelyet az UNESCO a Világörökség részének nyilvánított. Így költözik egy hónapra (április 10. és május 10. között) Ravenna antik mozaikmásolatának gyűjteménye a Cella Septiphora Látogatóközpontba, illetve a Dóm Múzeumba.

\"\"

Mindkét város bővelkedik az ókeresztény emlékekben, de a jelenleg megtekinthető ravennai ikológia darabjai nem véletlenül bírnak hatalmas keresettséggel, különlegességüket korukban, művészeti értékükben és elkészítési módjukban kereshetjük.

A Pécsen kiállította 43 mozaikdekoráció másolata az 1950-es évektől jár körbe a világon, hogy ezzel bemutassa, érdemes úti célként Olaszországot, ezen belül is Ravennát kitűzni, megnézni az eredeti ókeresztény mozaikokat az Ortodox keresztelőkápolnában vagy a bizánci kor remekeit a Szent Vitalis-templomban, majd megpihenni az egyik étteremben, pármai sonkát és a helyben tenyészetett, kiváló húsú, parmezánnal tálalt angolnát megkóstolni, hozzájuk pedig pezsgőt vagy egy pohár Lambrusco-t kortyolgatni.

A tettyei Tüke Borház

Tettyén sikeresen befejeződött annak a borháznak a felújítása, ahová kizárólag pécsi és mecseki, palackos borok kerülnek majd borkóstolás céljából. A Tüke Borház névre keresztelt épület közel 50 nedűnek ad otthont. A vezetésével Ungurán Józsefet bízták meg, aki régebben a Polgár Pince borásza volt, aztán pedig a pécsi METRO áruház borboltjának vezetőjeként tevékenykedett.

A borház legfőbb célja a Pécsi borvidék bemutatása a terület borain keresztül. Ennek eszközei lesznek azok a borbemutatók, amiket a 24 férőhelyes zárt kóstolóteremben, illetve a közel 80 személy elhelyezésére alkalmas teraszon bonyolítanak le. A vezetők élnek is ezzel a lehetőséggel, ugyanis terveik szerint minden hónapban bemutatkozhat majd egy-egy helyi borász.

\"\"

A május elején nyitó borházban mindenképp figyelembe veszik azt az egyre szembetűnőbb fogyasztói igényt, miszerint lehessen pohárra is kóstolni egy-egy adott fajtát. Így 1,25 dl lesz annak mértéke, ami itt minimálisan megilleti a betérő érdeklődőt. Ezt az osztrák mintát azért tudják követni az üzemeltetők, mert odafigyeltek az épület kialakítása során arra is, hogy a bort a legkorszerűbb körülmények között tudják tárolni. Az árak igen széles spektrumban fognak mozogni, hogy azok a fogyasztók is betérhessenek egy kóstolóra, akik ezt a „luxust” egyébként nem engedhetnék meg maguknak.

A Tüke Borház egy vinotéka résszel is rendelkezik, hogy a kóstolt kedvenceket a vendégek megvásárolhassák, és haza tudják vinni. Természetesen a borok mellé ételt is rendelhet a betérő, az étlap folyamatosan bővítve lesz majd a megnyitástól kezdve, hogy a házias ételek, zöldségek mellé a teraszon grillezett finomságok kényeztessék a éhes gyomrot.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!