A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

International Wine Challenge 2010

Ha több mint 9 000 bor indul...

2010-08-09 | Tóth Adrienn


Az International Wine Challenge, röviden IWC a maga több mint 9 000 borával az egyike a világ legnagyobb borversenyeinek. Az ember az ilyen számok fölött hajlamos átsiklani, pedig ha belegondolunk, ez rengeteg bor. A képet tovább fokozza a módszer, amellyel e mustra keretein belül minden bort többször is megkóstolnak mielőtt érmet vagy trófeát adnának neki. Így nem véletlen, hogy a megszokott néhány nappal ellentétben, ez a megmérettetés két hétig tart. Úgy gondoltuk, épp ezért érdemes lenne végigkövetni, hogyan is zajlik tulajdonképpen egy ilyen mérvű esemény.


Egy év egy borverseny életéből

Nem sokkal a díjátadó gálavacsorát követően már meg is kezdődik a következő év versenyének előkészítése az online és a hagyományos jelentkezési lapok hat nyelven történő összeállításával.

Az év nagy része ezt követően a beérkező palackok fogadásával telik, mire március végén lezárul a jelentkezési határidő, általában több mint 45 000 palack gyűlik össze a londoni raktárhelyiségben. A hónap nagy része ezt követően a minták feldolgozásával, adataik rögzítésével telik. Minden borból legalább négy palacknyit kell beküldenie a nevező pincészetnek vagy borkereskedésnek, amelyeket azután szőlőfajta, stílus, származási ország és borvidék szerint csoportosítanak.

A verseny első felében minden induló bort lekóstol a 2010-ben 370 tagból álló zsűri, amelynek tagjai között olyan szakemberek foglalnak helyet, mint Oz Clarke, Tim Atkin MW, Sam Harrop MW, Charles Metcalfe MW és Derek Smedley MW. 8-12-es csapatokra bontva, egymás mellett, természetesen az azonos kategóriába tartozó borokat értékelik az ítészek, így például a Mersault-kat Mersault-kal hasonlítva össze.

A borokat általában négyfős bizottságok értékelik vakon, úgyhogy bizonyos, a bor stílusára vonatkozó információk a rendelkezésükre állnak, de igény esetén elárulják nekik az aktuális bor évjáratát, a származási országot vagy akár a borvidéket is. A százpontos értékelési skálán a legalább nyolcvannégy pontot elérő tételeket különválasztják, hogy később, egy újabb kóstolócsoport döntsön a felől, hogy érdemelnek-e medált.

A 84 vagy az ez alá pontozott borokat a zsűri elnöki csapata újrakóstolja annak érdekében, hogy biztosan ne eshessen ki olyan bor, amely érmet érdemelne. Amennyiben az elnöki zsűri négy tagja közül kettő úgy dönt, a bort tévesen értékelték 84 pont alá, visszaküldhetik egy újabb kóstolásra, vagy megajánlhatják neki az ún. „Ajánlott” azaz „Commended” kategóriát, amellyel azt üzenik, hogy a bort méltónak tartják a fogyasztók érdeklődésére, de jóvá is hagyhatják az előző zsűri ítéletét, ezzel kiejtve a bort a további kóstolások sorából.

\"\"

A többszöri kóstolásoknak hála egy „hagyományos” ítész egy nap alatt általában 72-90 bort értékel, az elnöki zsűri tagjainál azonban ez a szám akár 300-ra is emelkedhet. Amennyiben egy bornál hibát állapítanak meg a kóstolók, új palack kerül értékelésére, a régi pedig egy úgynevezett hiba-klinikára kerül, ahol jobban megvizsgálják az adott tételt.

A második hét az újrakóstolások jegyében telik el, ekkor a korábban éremesélyesnek tartott tételek sorsáról dönt a zsűri. Az aranyérem ponthatára 95-100, az ezüsté 90-94, a bronzé 85-89, az Ajánlott kategóriáé pedig 80-84. A borokat ebben az esetben is igyekeznek hasonlókkal egy csoportba állítani, bár tekintettel a kisebb létszámra már inkább borvidékek, mint azok kisebb alegységei kerülnek egy csoportba. A zsűri döntését ez alkalommal is jóvá kell hagynia az elnöki bizottságnak, így nekik ez a hét is erőltetett menetnek számít.

A verseny utolsó köre a trófeákért zajlik, ekkor már csak az elnöki zsűri dolgozik, aki az összes aranyérmes bort lekóstolja, hogy megállapítsa, melyik képviseli az adott kategórián belül a legtöbb erényt. A trófeákat borvidékekhez rendelik, de évről évre a mezőny összetétele alapján a bírálók jogosultak arra is, hogy új trófeát vezessenek be, megosszanak egyet, vagy valamelyikben egyáltalán ne adjanak ki díjat.

A versenyt követően, bár a borokat a fent leírtak szerint több körben is megkóstolják az bírálók, jó néhány palack megmarad. A szervezők ezeket jótékony célra ajánlják fel, például a helyi Vörös Keresztnek.

Aktualitások 2010-ben

Miután megismertük az IWC pontos menetét, itt az ideje, hogy kitérjünk az idei mezőnyre. 2010. hozta az eddigi legmagasabb értéket az induló országok számát tekintve az összesen 46 nevezővel.

A több mint 9000 benevezett bor közül 111 kapott trófeát, és 14 bor nyerte el Great Value Wine díjat, amelyet a különösen jó ár-érték arányú tételeknek tartanak fent. Ez utóbbi különdíj kiadásának feltételei vannak, kizárólag olyan bor érdemelheti ki, amely legalább ezüst- vagy aranyérmet kapott, elérhető az Egyesült Királyságban, és nagy mennyiségben állítják elő.

A trófeák számát tekintve immár a második éve Franciaország viszi a pálmát, amelyet érdekes módon - szakéinak hála - Japán követ 14 díjazottal. Ausztrália a harmadik 12 trófeával, de szorosan a nyomában van Portugália 11-gyel. Az ötödik helyen három ország osztozik, mivel Németországnak, Olaszországnak és Új-Zélandnak egyaránt 8 jutott a verseny legmagasabb kitüntetéseiből.

\"\"

Végezetül következzenek a hazai győztesek.

Aranyérem

Patricius – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2003

Ezüstérem

Patricius – Tokaji Furmint 2008
Disznókő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003
Tokajicum Borház – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005
Hilltop – Neszmély Hárslevelű 2009
Dobogó – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005
Dobogó – Mylitta 2008

Bronzérem

Hilltop – Tradition Cserszegi Fűszeres 2009
Patricius – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003
Tokaj Hétszőlő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2001
Varga Pincészet – Aranymetszés Késői Szüretelésű Badacsony Olaszrizling 2007
Nyakas – Budai Irsai Olivér 2009
Szent Korona – Viale Mandorlato Zenit 2009
Törley – Gála NV
Disznókő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2001
Dobogó – Tokaji Furmint 2008

Commended, azaz Ajánlott

Hilltop – Tradition Irsai Olivér 2009
Hilltop – Via Canoro Pinot Grigio 2009
Hilltop – Via Canoro Chardonnay 2009
Hilltop – Asda Hungarian Medium Chardonnay 2009
Hilltop – Vantage Point Pinot Grigio 2009
Hilltop – Vantage Point Chardonnay 2009
Varga Pincészet – Aranymetszés Badacsonyi Irsai Olivér 2008
Nyakas – Budai Chardonnay 2009
György Villa – Chardonnay 2009
Szent István Korona – Irsai Olivér 2009
Patricius – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2002
Koczuba Róbert – Monte Capella Sparkling Pinot Grigio NV
Chapel Hill – Sparkling Pinot Noir-Chardonnay NV
Csernák János – Donatello Pinot Grigio 2009
Danubiana – Budavár Pinot Bianco 2008
Danubiana – Budavár Pinot Grigio 2008
Günzer Tamás Pincészet – Villányi Ördögárok Merlot Reserve 2007
Egri Korona Borház – Egri Cabernet Franc 2007
Tűzkő Birtok – Traminer 2009
Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság – Egri Hegybíró Bora-Egri Bikavér 2002
Campanula Pinot Noir 2008
Hilltop – Eva’a Vineyard Rosé 2009

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!