A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

IX. Szőlészeti és Borászati Konferencia

Egerben találkozik a szakma

2008-01-09 | Tóth Adrienn


IX. Szőlészeti és Borászati Konferencia

Az észak-magyarországi borvidékek borászai jelentik a bázisát annak a szakmai konferenciának, amelyet január 16-18. között tartanak Egerben. Az immár kilencedik alaklommal megrendezett esemény főleg a termelőknek szól, így elsősorban húsba vágó technikai kérdésekkel foglalkozik. A központi téma idén a gépesítés.


 

Az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, a Bükki, Egri, Mátrai és Tokaji Hegyközségek Tanácsai közösen rendezik meg a konferenciát, amelyre elsősorban a helyi borászokat várják. Ez persze koránt sem jelenti azt, hogy ne jelennének meg más borvidékek termelői is.

A résztvevőknek a széles tematikájú előadások meghallgatása mellett lehetőségük lesz a szőlőtermesztés és borászat számára készített gépek, berendezések, növényvédő szerek, és különböző segédanyagok megismerésére közvetlenül az őket forgalmazó cégek által. Három estét pedig a szervező borvidékek borbemutatói zárnak, így lehetőség lesz több száz bor megkóstolására, értékelésére, megbeszélésére.

Az első nap délelőttje a minőségi szőlőtermesztés gépesítésének kérdéseivel foglalkozik majd, ahol előadás tart Hans Peter Schwarz, a geisenheimi kutatóintézet professzora. Őt magyar előadók követik, akik mind a téma elméleti, mind gyakorlati oldalával foglalkoznak. A délután a növényvédelem jegyében telik, az előadások sorát pedig egy dél-afrikai borgazdaságban tett látogatás beszámolója zárja. Az esti borbemutató a mátrai és bükki borvidékek boraival foglalkozik.

A második nap a borászati technológia fejlesztésével és gépesítési vonatkozásainak boncolgatásával telik. A hazai előadók mellett Jean Claude Bouche, tart elsőadást Franciaországból, aki azt a kérdést feszegeti, hogy készíthető-e minőségi bor kombájnos szürettel. A délelőtt utolsó előadója Frittmann János a 2007-es Év Borásza lesz. A délutáni ugyancsak borászati technológiával foglalkozó előadásokat egy tokaji borbemutató követ.

A harmadik, és egyben a konferenciateremben tartott utolsó nap többek között a bormarketingre, a bor és egészség kapcsolatára, támogatási lehetőségekre, és az EU-s borreformra tér ki. Az este pedig az egri borok jegyében telik majd el.

A zárónap a Kőlyuktetőn elhelyezkedő Kutatóintézetben zajlik, ahol főleg gyakorlati programok zajlanak. A támogató cégek termékei mellett sor kerül szőlőmetszésre, borászati technológiák bemutatására, valamint az Intézet borainak kóstolására.

A részletes programok és a jelentkezéshez szükséges elérhetőségekhez látogasson el honlapunk programajánló rovatába.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!