A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jövő héten Budapesten a Borfalu

Mi is ott leszünk!

2008-08-13 | Tóth Adrienn


A jövő héten, augusztus 19-24. között rendezik meg az ötödik, jubileumi Budapesti Borfalu elnevezésű bor és gasztronómiai fesztivált az 56-osok terén. A több mint száz hazai pincészet, a pálinkafőzők és sajtosok mellett idén második alkalommal a Vinoport.hu is ott lesz a kiállítók között, úgyhogy érdemes lesz felkeresni minket, mert most is tartogatunk egy kis meglepetést.


 

Tegyük azonban félre az önreklámozást, és beszéljünk inkább magáról az eseményről, amelyet alapítói azzal a céllal hoztak létre és működtetnek immár ötödik éve, hogy a pincészeteink bemutatásán túl a figyelem középpontjába kerüljenek a hazai bortelepülések is. 588 ilyet sorol fel a magyar bortörvény Magyarország 5 borrégióján és 22 borvidékén belül. Tény azonban, hogy a nevesebb borvárosok, mint Tokaj, Szekszárd vagy Eger mellett keveset ismerünk, pedig ők is jelentős mértékben hozzájárulnak bortermelésünkhöz.

A kis bevezető után itt az idő, hogy arról is essen néhány szó, mi is történik majd a helyszínen az eddigi Borfalu rendezvények sorában rekord hosszúságúnak számító hat nap alatt. A Borfalu szervezői mindig is nagy hangsúlyt fektettek a borkóstolást kísérő megfelelő zenei aláfestésre. Mivel hitvallásuk szerint a bor az életszeretet itala – és ebben talán nem is sokan mondanánk ellent nekik -, különféle zenei stílusban játszó művészeket meginvitáltak, hogy lépjenek fel színpadukon.

Vannak közöttük olyan nevek, amelyeket már régóta ismerünk, ilyen többek között a Borfalu Cigányzenekar, amely minden nap elsőként lép majd a színpadra, hogy ebédidőben nótaszóval szórakoztassa a vendégeket. De ismerős még a korábbi évekből a Szekszárd Junior Stars Big Band, amely közkedvelt jazz zenét, valamint a Bolero Show Time Band, amely táncra buzdító rock and roll zenét játszik.

Vannak olyan nevek is, amelyeket Borfalu vonatkozásban csak idén ismerhettünk meg, azonban jó néhány vidéki helyszínen kísérték már egyedi dallamaikkal a közönség borozását. Közülük emelnénk ki Farkas Gábor „Gábriel” zenekarát, amely jazz zenét, a The Sweet Home csapatát, amely bluest és a Transform Air-t, amely ritmusos funkyt csalogat ki hangszereiből.Néhány nagy nevet azonban idén is a főeseményre tartogatott a programszervező. Így az Egyesült Államokból érkezik Karen Carroll és a The Mississippi Grave Diggers, de fellép még a Vivat Bacchus Énekegyüttes, a Lukcy Boys Shuffle Band és Kandech Evelyn is. A jubileumi esemény kapcsán két nagy klasszikust is felkértek a szereplésre, mégpedig a 100 tagú Cigányzenekart és a Bergendy Szalonzenekart.

Miután végigvettük a legfontosabb zenei programokat, amelyeknek pontos beosztásáért kattintsd IDE, itt az idő, hogy az inni és ennivalókra térjünk. A korábban már említett több mint 100 borászat, egy-egy pincénél csak négy vagy öt borral számolva is több száz bort jelent.

Gyomrunkat megtöltendő a sajt és húskészítmények mellett több gasztronómiai különlegességgel is találkozhatunk. Hiszen kóstolhatunk szarvasgombás olajokat és lekvárokat, de falatozhatunk gezemice langallót, kürtőskalácsot vagy répatortát is.

Esténként lezárásképp pedig több pálinkafőző legjobb párlatai közül válogathatunk majd.

Ebben az évben egy eddig elhanyagolt közönségnek, a kicsit távolibb jövő borfogyasztóinak, a gyerekeknek is nagyobb figyelmet szentelnek a szervezők. Bár az is lehet, hogy tulajdonképpen inkább a szülőknek szentelnek az eddigieknél is nagyobb figyelmet azáltal, hogy lekötik a csemetéket, amíg a borkóstolást tart.

Legyen így vagy úgy, egy híres rajzfilmfigura, egy félős kutyus, Scooby Doo ad majd személyesen ajándékot minden gyereknek, aki elindul a Borfalu és a Pick Szeged Zrt. közös rajzversenyén. A képektől a következő kérdésre várnak választ a szervezők: mit gondolnak a gyerekek a Borfaluról?A Borfalu idén a Reneszánsz Év jegyében újragondolta az eddigi borversenyét is. Így ebben az évben nem a színpadon helyet foglaló, nagy tekintélyű zsűri, hanem a közönség fog szavazni. A belépőjegyhez szavazólap is jár, melyet kitöltve a bejáratnál elhelyezkedő információs pultnál lehet majd leadni.
A verseny egészen vasárnap délután négy óráig tart majd. Este hét órakor következik aztán az ünnepélyes eredményhirdetés, amely során több kategóriában osztanak díjakat, így megválasztásra kerül a legjobb fehér, rosé, vörös, fröccs- és desszertbor, az összességében legtöbb szavazatot kapott bor pedig ez évben is a Borfalu Bora megtisztelő címet érdemli ki. A szavazók között minden nap más támogató díjait sorsolják ki.

Bízunk benne, hogy soraink olyanoknak is kedvet csináltak a fesztiválhoz, akik még sosem jártak a Budapesti Borfaluban, és így kilátogatnak majd jövő héten, dél és éjfél között a volt Felvonulási, jelenleg 56-osok terére, és a borászok mellett felkeresik többek között a Vinoport standját is. Azokat pedig, akik már ismerik a Hősök tere közelében, augusztus 20-a környékén zajló eseményeket, reméljük, újra látjuk.

Találkozunk odakint!

Végül következzenenk a kiállítók:

Szeremley Birtok - Badacsonytomaj
Varga Pincészet - Badacsonyörs
Laposa Családi Pincészet - Badacsony
Istvándy Pincészet - Káptalantóti
Imre Borpince - Badacsony
Tomajvin Pince - Lesencetomaj
Eke Pince - Nemesvita
Pálffy Pince - Köveskál
Katona Borház - Balatonboglár
Bujdosó Pince - Balatonlelle
Etyeki Kúria Borgazdaság - Etyek
Kovács Pince - Tök
Gelléri Pincészet - Felsőörs
Soma Borpince - Szentantalfa
Dobosi Pincészet - Szentantalfa
Molnár Pincészet - Szentantalfa
Fogl Pince - Dörgicse
Levendula Pince - Lovas
Múzsa Borház - Balatonfüred
Rai Vini Kft. - Ostoros
Böjt Pincészet - Ostoros
Vincze Béla - Eger
Kiss Pincészet - Eger
Monarchia Winery - Eger
Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet - Eger
Kőporos Pincészet - Eger
Gál Lajos Pincészete - Eger
Simon Pincészet - Eger
Hangácsi és Fia Pincészet - Egerszalók
Juhász Testvérek Pincészete - Egerszalók
Varsányi Pincészet - Verpelét
Kincsem Pince - Tápiószentmárton
Varga Birtok Kft. - Izsák
Weinhaus Kft. - Bócsa
Font Pincészet - Soltvadkert
Pálinkás János - Abasár
Fabula Borok - Gyöngyöspata
Bakkhosz - Visonta
Bárdos és Fia Pincészet - Nagyréde
Koncsos Borház - Kisnána
Koklács Pince - Kisnána
Borpalota Kft. - Gyöngyös
Maurus Pince - Mór
Ludányi András - Gyöngyöstarján
Tornai Pincészet - Somlóvásárhely
Fekete Béla - Somlóvásárhely
Inhauser Pincészet - Somlószőlős
Radó Pince - Pécs
Somlai Családi Borpince - Budakeszi
Tóth Pincészet - Kőszeg
Láng Pincészet - Kőszeg
Ferenczy Attila Pincészete - Sopron
Pfneiszl Pincészet - Sopron
Ferenczy Pincze - Sopron
Wekler Családi Pincészet - Szekszárd
Szent Gaál Pincészet - Szekszárd
Tringa Borpince - Szekszárd
Garay Pinceszövetkezet - Szekszárd
Bodri Pincészet - Szekszárd
Németh Család - Szekszárd
Erzsébet Pince - Tokaj
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Tokaj
Tokaj Hétszőlő - Tokaj
Terra-Vin, Kun Lajos Borászata - Sárospatak
Monyók Pincészet - Mád
Tokajicum Borház - Tarcal
Dorogi Testvérek Pincészete - Tarcal
Palota Borház - Tállya
Ikon Pincészet - Balatonlelle
Bereg Wine - Beregszász
Pauleczki-Vin Kft. - Tolcsva
Béres Szőlőbirtok - Erdőbénye
Pannon Tokaj Kft. - Tolcsva
Babits Pincészet - Tolcsva
Vinum Veress - Csáford
Szigetvin Pincészet - Felsőnyék
Ősi Pincészet - Villány
Maczkó Pince - Villány
Malatinszky Kúria Szőlőbirtok - Villány
Csányi Pincészet - Villány
Polgár Pincészet - Villány
Lelovits Tamás - Villány
Haraszti Családi Pincészet - Palkonya
Villány-Siklósi Borút - Siklós
Kovács-Gressly Pince - Villány
M. Aurelius Pince - Villány
Gere Tamás Pincészete - Villány
Szende Gábor - Villány
Dúzsi Tamás - Szekszárd

 

 


Címkék

borfalu budapest

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!