A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Junibor kóstoló a hétvégén, Etyeken

Árvay Angelikát kérdeztük

2011-08-31 | Tóth Adrienn


Idén négy éves a Junibor. A fiatal borászokat összefogó szervezet neve mára általánosan ismertté vált borfogyasztói körökben, különösen a számukra is fontos fiatal generáció tekintetében. A huszonhat tagú szervezet elnöki posztját a kezdetektől Árvay Angelika tölti be, akit a tokaji Árvay Családi Pincészet Tokaji Száraz Sárgamuskotálya kapcsán is sokan ismernek. Most a szeptember 2-ra, péntek estére eső kóstoló részleteiről kérdeztük.


 

A megalapításunk után Rókusfalvy Pali felajánlotta, hogy első, hivatalos juniboros borkóstolóval egybekötött bulinkat Etyeken a Rókusfaly Teraszon rendezzük. Az augusztus végére, szeptember elejére eső rendezvény felfogható születésnapi bulinak vagy nyárbúcsúztatónak is, de nekünk, borászoknak azért is fontos, mert összehoz minket, mielőtt elindul a szüret, és mindenki eltűnik a szőlőben és a pincében.

Mik a legfontosabb paraméterei a péntek délutánnak, estének?

Etyeken, a Rókusfalvy Teraszon délután négy órakor indul a kóstoló, amelyre 3500 forint a belépő, diákoknak pedig 2500. A jegy magában foglalja a juniboros kóstolópoharat, a szabad kóstolást és persze a belépőt a kilenc órakor kezdődő bulira.

Kiknek a borait kóstolhatják majd a helyszínre érkezők?

A Junibor jelenlegi tagjai kínálnak majd fejenként két-két bort. Azért döntöttünk e mellett a szám mellett, hogy mindenkinek lehetősége legyen mind többünk borait megízlelni, és ne ragadjon le egy-két standnál egész délután.

A konkrét borászok sora a következő: Bukolyi Marci,Demeter Endre, Frittmann Peti,Gál Titi, Gál Peti, Gere Andi, Gere Zsolti,Hernyák Tomi, Jekl Flóra,Dúzsi Tomi, Figula Misi, ifj. Heimann Zoli, Kamocsay Anikó,Kiss Gábor, Konyári Dani, Prácser Hajni, Sebestyén Csabi és Csilla, Takler Andris és persze én is ott leszek.

Junibor kóstoló a hétvégén, Etyeken

A jelenlegi létszámotok huszonhat fő, várható, hogy ez változni fog a közeljövőben?

Igen, nagyon úgy tűnik, hogy bővülni fogunk, de erre az alapszabályzatunk szerint évente csak egyszer nyílik lehetőség. A kóstoló előtt tartunk is egy közgyűlést, amely során többek között pont a decemberi tagválasztást készítjük elő azzal, hogy sorra vesszük a csatlakozni kívánókat.

Neveket persze nem árulhatok el, de annyit azért igen, hogy sok tagjelöltünk eljön majd a kóstolóra, mert az egyesületben uralkodó baráti hangulat megtartása érdekében, fontosnak érezzük, hogy a jelölteket minden tagunk személyesen ismerje.

A kóstoló megszervezése - gondolom - most elég elfoglaltságot jelent, ezen túltekintve azonban mivel foglalkoztok még mostanában?

Mivel borászok vagyunk, az elsődleges célunk a jobbnál jobb borok készítése. Ezért is miután vége lesz ennek a rendezvénynek, mindenki visszavonul szüretelni és bort készíteni, így egészen decemberig nem is tervezünk újabb találkozót.

A közös megjelenéseken túl az a terület, amivel egyébként igyekszünk mind többet foglalkozni mostanában, a gyakornoki program. A belföldi lehetőségek adottak, hiszen a tagok pincészetei mellett más borászatokhoz is megtalálhatják az utat általunk a pályán most induló, fiatal borászok.

Ezen túl azonban külföldön is kezdjük kiépíteni a kapcsolatainkat. Ebben sokat segít, hogy több tagunk is részt vett már hasonló programokban, így sok tapasztalat áll rendelkezésre. Bukolyi Marci most tért vissza Franciaországból, de hamarosan útnak indul Heimann Zoli és Dúzsi Tomi is.

Junibor kóstoló a hétvégén, Etyeken

Befejezésként ugorjunk egy kicsit vissza Etyekről a fővárosba. Augusztusban Dúzsi Tomi volt a Divino kiemelt borásza, mi lesz a tematika szeptemberben?

A Divinóba gyakran beugrunk spontán is, hiszen kínálatuk Juniboros borokra épül, vannak azonban tervezett események is. Szeptemberben rám került a sor, így ebben a hónapban az Árvay borok kerülnek a középpontba. Szeptember 1-én és 8-án biztosan ott leszek, és viszek magammal a 2010-es száraz Sárgamuskotályból, a 2009-es Chradonnay-ból, de persze Tokajról lévén szó nem maradhat ki egy 2010-es édes Furmint sem.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!