A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kardos Gáborral bővült a Junibor

Interjú Árvay Angelikával

2013-01-01 | Tóth Adrienn


Immár hagyománynak tekinthető, hogy az év végén bővül a Junibor, a fiatal borászok egyesületének csapata, és ennek kapcsán a korábbi évekhez hasonlóan most is elbeszélgetünk Árvay Angelikával, a szervezet elnökével arról, hogy milyen eseményekkel telt az adott év, milyen újdonságokról érdemes tudni a Junibor kapcsán, és hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve.


Kezdjük tehát a fő témával: mit kell tudnunk a bővülésről?

Az idei, év végi közgyűlést Villányban tartottuk meg. Minden évben ilyenkor döntünk a tagfelvételről. Volt már olyan év, amikor vettünk fel új tagot, és olyan is, amikor nem, ilyenkor nincs kényszer, de a létszám növelésére adott a lehetőség. Szigorú azonban a rendszer, az összes juniboros kétharmadának kell támogatnia a jelentkezőt ahhoz, hogy tag válhasson belőle. 2012-ben is több jelölt volt, de csak egyiküket tudtuk felvenni: Kardos Gábort, a Tokaji borvidékről.

Tudjuk, nem csak a fogyasztók, de a fiatal borászok körében is népszerű a Junibor. Vannak esetleg újdonságok, amellyel a jövőre jelentkezőknek tisztában kell lenniük?

Az idei közgyűlésen tovább finomítottuk az alapszabályzatot, terveink szerint késő tavasszal egy olyan közgyűlést fogunk tartani, ahova meghívjuk az addig jelentkezőket. Ezért javaslom, hogy az érdeklődők minél hamarabb juttassák el hozzánk az önéletrajzukat, ugyanis azok, akik csak a jövő téli választás előtt jelentkeznek, gyakorlatilag lehetetlen, hogy bekerüljenek.

A Junibor nemcsak egy borászati szervezet, hanem egy ütőképes baráti társaság is, éppen ezért az év folyamán többször is visszatérünk az új tagok felvételének a kérdésére, a bekerülés elkerülhetetlen része a hosszabb átfutási idő. Azt is újra hangsúlyoznom kell, hogy megmaradt a 35 éves korhatár, így ennél idősebbek jelentkezését sajnos eleve nem tudjuk befogadni.

Kardos Gáborral bővült a Junibor

Lehet tudni, hogy milyen szempontok alapján mérlegeltek?

A mostani tagságról is elmondható, hogy nem vagyunk ugyanolyanok, de sok közös van az életünkben, közös nehézségek és örömök, amelyeket átélünk. Ahhoz, hogy valaki csapattaggá válhasson, szimpatikusnak kell lennie személyiségként és borai által, értékeljük, ha azzal az alázattal közelít a szőlőben, pincében végzett szakmai munkához, ahogy mi is tesszük.

Milyen egyéb témáról egyeztettetek még Villányban?

Mindig ilyenkor zajlik az évértékelés is. 2012 is mozgalmas év volt a Junibor számára, megőriztük hagyományainkat például a szokásos nyár végi etyeki kóstoló formájában, de zajlottak új együttműködések is, például a Budavári Borfesztivál idén a többi fiatal borásszal együtt nekünk is kiemelt szerepet szánt. Ennek keretében juniborosok kóstoltattak a fesztiválon, valamint együtt dolgozhattunk a Petőfi és a Kossuth Rádió csapatával is.

Mik a tervek a jövőre nézve?

A következő fontos esemény egy januári amszterdami borbemutató lesz, amelyen együttműködő partnerünk, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal jóvoltából vehetünk részt. Ezen az eseményen egy ültetett kóstolóra is sor kerül majd, ahol juniborokkal mutatom be a hazai borkultúra sokszínűségét.

Szerencsések vagyunk, hiszen mind szőlőfajták, mind borstílusok, mind borvidékek tekintetében széles kínálatot ölelünk fel, így lesz Irsai Olivér, furmint, kékfrankos, aszúeszencia, érkezik bor Villányból, Szekszárdról, a Kunságból, a Balatonról, Sopronból, és persze Tokajból is. Bízom abban, hogy akár a hazai kóstolókon a magyar, akár Amszterdamban a nemzetközi szakértők is megtalálják majd a maguk kedvenceit.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!