A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kastélypincészet

Pinceszemle: Marof 2014

2014-08-16 | Tóth Adrienn


Kastélypincészet

A Marof Pincészetnek otthont adó kastély hajdanán magyar tulajdonban állt, a Szápáry család birtokolta addig, amíg 1919-ben nem államosították. Az épületet 2002-ben az a Panvita Csoport vásárolta meg, amelynek több mezőgazdasági iparágban és az energiaszektorban is vannak érdekeltségei, és ők állították át azt egy vegyes mezőgazdasági tevékenységet folytató birtokról borászattá. A pincészetről Uros Valcl borászt kérdeztük.


A pincészet birtokközpontja valóban egy régi, magyar történelmi hagyományokkal bíró kastélyban található, ehhez tartozik a modern stílusú és felszereltségű borászat. A borászat elhelyezkedése azért is érdekes, mert Szlovéniában található, de közel húzódik hozzá a magyar és az osztrák határ is, épp ezért gyakran és szívesen fogadunk magyar látogatókat.

 

Elhelyezkedésének köszönhető, hogy a szőlőket egyaránt éri a pannon klíma és az Alpok éghajlatának hatása. Az ültetvényeink kitettsége pedig azért fontos, mert a boraink nem a borászatban, hanem a szőlőben készülnek. Kézműves boroknak tekinthetjük őket, hiszen borászati kozmetikázás nélkül születnek meg, egyenesek, őszinték. A Prekmurje borvidékhez tartozunk és évente 85 000 palack bort állítunk elő.

 

Mit tudhatunk a régióról?

 

A Prekmurje jelentése: a Mura folyótól északra fekvő terület. A mi dűlőink ezen belül a Goričko alrégióban húzódnak, ahol negyven hektárt művelünk. A Mačkovciban és a Bodonciban inkább a kontinentális pannon klíma érvényesül, míg a Gradot és Kramarovcit az Alpok hűvösebb éghajlata befolyásolja. Ennek köszönhetően a Kramarovciban jellemzően két héttel később szüretelünk, mint a legmelegebb fekvésnek számító Bodonciban. A talajadottságok változatosak, van közöttük nehezebb agyagos talaj, de homokos és vulkanikus típus is.

 

Milyen szőlőfajtákkal foglakoznak?

 

Az alap borcsaládunk olaszrizlingből, sauvignon blanc-ból, chardonnay-ból, rizlingszilvániból, rajnai rizlingből és ezek házasításaiból álló tételeket tartalmaz. E fölött helyezkednek el a Breg boraink, amelyeket chardonnay és sauvignon blanc alkot. A legfelső kategória pedig a Cru borokat öleli fel, amelyekhez chardonnay-t, olaszrizlinget, sauvignon blanc-t és kékfrankost szüretelünk.

 

 

Szlovénia borászata számokban

több mint 28 000 pincészet
80-90 millió liter bor évente
22 300 hektár szőlő

Hogyan fogalmazná meg, jelenleg milyen állapotban van Szlovénia borászata?

 

Úgy látom, igen intenzíven fejlődik a borpiacunk, ezt több, nemzetközi versenyen megszerzett díjunk bizonyítja. Ebben szerepe van egyre több fiatal tehetség feltűnésének. Úgy gondolom, ami jelenleg nehézséget jelent számunkra, az az, hogy Szlovéniának mint bortermelő országnak nem túl nagy a nemzetközi ismertsége. Hiányoznak az országos szintű közösségi kampányok, megjelenések. A külföldi híradások ezért csak egyéni pincészeteken keresztül valósulhatnak meg, és ez így kevéssé hatékony.

 

Júliusban hét érmet vehettek át a The Finger Lakes International Wine Competition elnevezésű borversenyen. Milyen érmekkel gazdagodott a pince?

 

Örültünk annak, hogy ezen a megmérettetésen a szlovén pincészetek összesen ötvennyolc érmet szereztek, de annak még jobban, hogy közülük hetet mi hozhattunk el: két ezüst- és öt bronzérmet nyertek el a Marof borok.

 

Kastélypincészet

 

A The Finger Lakes International Wine Competition Európában kevésbé ismert, de egyike az Amerikában megrendezett három legfontosabb borversenynek. Különlegessége a humanitárius megközelítése, a borverseny lezajlását követően ugyanis a maradék borok jótékony céllal értékesítésre kerülnek. A bevétel egy rákos gyermekeket diagnosztizáló szervezethez kerül.

 

A sok szlovén éremre tekintettel a szervezők Ljubljanában külön díjátadó ünnepséget szerveztek Prof. Dr. Marin Berovič vezetésével, aki a zsűri tagjaként részt vett a New York-i bírálatban. Az eseményen megjelent David Burger, az Egyesült Államok szlovéniai nagykövete is. Mi a 2012-es Marof Chardonnay-ért és a 2011-es Marof Zweigeltért kaptunk ezüstérmet.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!