A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kit választanak maguk közül?

Az apró kitűzővel komoly szakmai elismerés jár

2011-02-24 | Tóth Adrienn


A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfaly Pál a Pincefesztiválon részt vevő borászok számára. A koncepció lényege azóta sem változott, bár az út közben létrehozott Vinum Praemium alapítvánnyal és a hozzá kapcsolódó kuratórium működésével tudatosodott, bővült a kép. Idén tehát ötödik alkalommal választják ki maguk közül a borászok a legkiemelkedőbbet. Arról, hogy miért is született meg ez az elismerés, és hol tart most február végén az odaítélés menete, Rókusfalvy Pált kérdeztük.


 

Rögtön a díj elindításakor a számomra legfontosabb kritérium a hitelesség volt. Ennek elérése érdekében úgy gondoltam, meg kellene fordítani a dolgok szokásos menetét. Ahelyett, hogy egy viszonylag nagy szervezet vagy fogyasztói csoport által kiválasztanánk egy szűk jelölt listát, inkább egy kis, szakértői körrel indulunk el, akik megalkotják az általuk legjobbnak ítélt ötven borász nevét tartalmazó sort, hogy az arra felkerülők maguk közül választhassák ki a legjobbat.

Milyen szempontok alapján áll össze ez a bizonyos kis létszámú kuratórium, amely a lista összeállításáért felel?

Fontos elmondani, hogy ez nem egy megkövesedett csoport, összetétele bővülhet és alakulhat egyik évről a másikra. A bekerülés legfontosabb feltétele - úgy gondolom - a szakmai elismertség kell, hogy legyen, persze a pontos összeállítás során arra is ügyelünk, hogy a csoport megfelelően reprezentálja valamennyi foglalkozási ágat, amelyen keresztül a bor eljut a fogyasztókhoz. Így van a tagjai között újságíró, éttermes, kereskedő, sommelier. Összességében fontosnak tartom, hogy ez egy fiatalos, a világ felé nyitott társaság legyen, mert ez garantálja számomra a megfelelő működést.

Ez a hét-nyolc ember tehát összeállít egy ötvenfős listát. Milyen szempontok alapján válogatnak?

A mindenki által elismert nagy nevek mellett fontos, hogy aktív, szakmai szerepvállalásuknak hála, a kuratórium tagjai nyomon követik az elmúlt év kiugró teljesítményeit. Persze logikus, hogy az egyes szakértők által összeállított sorok között jelentős az átfedés, és ez garantálja is azt, hogy a legjobbak mindenképpen rajta legyenek, de a struktúra egyúttal lehetővé teszi az újabb vagy kevésbé ismert borászok felkerülését is.

Miután adott az ötven név, mi a következő lépés?

A díj odaítélésének általános menete az, hogy a kuratórium januárban végez a maga munkájával, ezt követően február végére történik meg a listára felkerült borászok értesítése, amely egyúttal egy számukra szóló felkérő a szavazásra is. Ezzel egy időben ismertetjük meg a nagyközönséggel is a mezőny összetételét, idén várhatóan ez jövő héten történik majd meg.

Ezt követően már csak arra van szükség, hogy a beérkező szavazatokat összesítsük, és a díj hitelessége érdekében megfelelően archiváljuk. Arra, hogy ki lesz 2011-ben a Borászok Borásza, április 27-én, egy gálavacsora keretében derül majd fény.

Ha már a díj odaítélésének folyamata is szokatlan, gondolom hasonlóan különleges az átadás is.

A gálavacsorát egy ugyanolyan belsőségesség jellemzi, mint magát a Borászok Borásza címet. Ha belegondolunk, azért különleges ez a díj, mert nem egy külső szervezet bírál, hanem maguk a borászok választják ki, hogy kit tartanak legérdemesebbnek rá. Ennek megfelelően - bár az átadás körülményei elegánsak - a hangulat kifejezetten barátságos. Bár ide nem kötelező bort hozni, szinte magától értetődő, hogy a jelenlévők nem indulnak el pincéjük büszkesége nélkül.A Borászok Borásza díj mellett létezik még két különdíj is.

Így igaz, a Magyar Borért díj nyertesét a jelölő kuratórium választja meg az alapján, hogy kinek tartja kiemelkedőnek a hazai szőlőkultúráért végzett munkáját. A másik a kuratórium által odaítélt díjat az Év Felfedezettjének adunk át. 2010-ben Légli Ottót választottuk a Borászok Borászának, az Év Felfedezettje Tarnóczi Zoltán, míg a Magyar Borért díj nyertese Takács Lajos lett.

Mennyire véglegesek a díj átadásának körülményei, vannak-e változások?

Alapvetően fontosnak tartom, hogy az eredeti koncepciótól ne térjünk el, és ez a könnyen érthető és átlátható rendszer megmaradjon. Ez persze nem jelenti azt, hogy apróbb módosítások ne mehetnének végbe. Idén például az eddigi évek gyakorlatától eltérően egy borásszal is bővül a kuratórium, 2011-ben Légli Ottó került a csapatba, de ez a személy mindig a korábbi évben megválasztott Borászok Borásza lesz majd. Ezen túlmenően is akad néhány újdonság, amik már csak 2012-ben lépnek életbe, és pontos mibenlétüket a gálavacsorán jelentjük be.

Bár most még a Borászok Borásza körül forog a világ, valószínűleg készültök már a Pincefesztiválra is.

Mint minden évben, idén is lesz majd egy központi témánk. Jelenlegi terveink szerint 2011-ben a határon túli magyar borászok állnak majd a figyelem középpontjában. Ezt már csak az is segíti, hogy épp tegnap alakult meg Etyeken a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete. A nyolcadik alkalommal megrendezett Pincefesztiválra egyébként 2011. május 21-22. között kerül majd sor, érdemes mindenkinek bevésni a naptárjába!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!