A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Klasszikus, elegáns bordeaux-i stílus

Bordeaux-körkép – Château Haut Bailly 2. rész

2015-05-08 | Tóth Adrienn


Klasszikus, elegáns bordeaux-i stílus

A Château Haut Bailly képviseletében a Vinoportnak nyilatkozó Anne-Sophie Brieux-vel készített interjúnkban eddig a pincészet termőterületeiről beszélgettünk. Bár az első rész végén már feldobtuk a 2014-es évjárat témáját, azt alaposabban, folyamatában csak most fogjuk kifejteni.


 

Cikkünk első részéhez kattints IDE!

 

A tél csapadékos volt és enyhe. A szőlőknél a tenyészidőszak március közepén indult el, majd gyorsan fejlődtek a hajtások a gyönyörű áprilisi időnek köszönhetően. Ez a korai indulás reményeket keltett bennük.

 

A májusi hűvös idő hirtelen beköszöntése azonban csökkentette az elvárásainkat, ahogy lelassította a szőlők növekedését. A virágzás idején a cabernet-k esetében kedvezőek voltak a körülmények, a merlot azonban károkat szenvedett. Az érés folyamatos, de lassú ütemű volt júliusban és augusztusban egyaránt.

 

A szőlőmunkások sokat dolgoztak azért, hogy egészségesen tartsák a tőkéket, és hogy segítsék a fürtöket az érésében. Aggodalmat az okozott nekünk, hogy a bogyók méretükben ugyan növekedtek, de a cukor mennyisége csak lassan emelkedett.

 

Szerencsére azonban azt követően, hogy az érés folyamata egészen augusztus végéig akadozott, az új hold egy hossza tartó anticiklont hozott, amely igazi nyarat varázsolt a szeptemberbe. Ez amolyan csodaszámba ment, és egyben megmentette az évjáratot!

 

Az idő ettől napsütéssé és szárazzá vált, a 28-30 fokos nappalokat hűvös éjszakák követték, amely ideális körülményeket biztosított a friss aromák megőrzésének. A feljegyzések szerint ezt a szeptembert megelőzően csak 1921-ben és 1961-ben volt melegebb. A bogyók ennek megfelelően méretükben csökkentek, koncentráltabbá váltak, és még mindig rendelkezésükre állt egy egész hónap, hogy elérjék a megfelelő érettségi fokot. 

 

 

A szüretet végül szeptember 24-én reggel, nyugodt körülmények között indítottuk el. 30-án már az organikus műveléssel gondozott ültetvények, a „grands” merlot-k és dombtetőn húzódó, köves talajú szőlők termése is a pincébe került. Az időjárás mindezidő alatt tökéletes volt, száraz, ragyogó napsütéssel, és ennek köszönhetően a teljes szüreti időszak elhúzódhatott huszonkét napig, amelyből tizenkettőn került sor szőlőszedésre. A szőlő mindegyik ültetvényünkön tökéletes érettségi állapotot ért el.

 

A gyümölcs antocianin-tartalma jónak mondható, amely ígéretes tanninokat jósol. Az aromatika gyönyörű, ahogy a bársonyos textúra és a 2014 nyarának és az ezt követő hosszú érési időtartamnak köszönhető friss gyümölcsösség is figyelemre méltó. Ez egy kifejezetten vibráló évjárat, amely nagyszerű stílussal rendelkezik.

 

Mennyiben módosult a szőlőművelés, borkészítés a pince esetében az idők során?

 

Az Haut-Bailly régóta egyike a nagy neveknek a borvidéken. Mióta azonban Robert Wilmers 1998 júliusában megvásárolta a birtokot, egy sor jelentős fejlesztést hajtottunk végre, amelyek lehetővé tették, hogy tovább emeljük a színvonalat.

 

Többek között lefolytattunk egy alapos talajvizsgálatot, amelynek célja, hogy meghatározzuk az egyes parcellákhoz leginkább illő szőlőfajtát és alanyt. A területeink sokféle talajtípus mozaikjából állnak, így mikroterroirok alakulnak ki, amelyek megfelelő ökológiai és klimatikus adottságok megléte esetén kifinomult gyümölcsösségű borokat produkálnak.

 

Klasszikus, elegáns bordeaux-i stílus

 

Ugyancsak átstrukturáltuk és felújítottuk a borászati felszereléseinket annak érdekében, hogy a szőlő útja egészen a bor palackba töltéséig optimális legyen. A kisméretű betontartályaink és az acéltartályaink számát tovább növeltük néggyel annak érdekében, hogy az egyes termőterületek alapján még jobban el tudjuk különíteni a tételeket. A tartályaink kapacitása így ma jobban illik ehhez az aprólékos munkához.

 

A csapatunk elszántsága és kitartása ötvözve a tulajdonos éleslátásával és hosszú távú gondolkodásmódjával az Haut-Baillyt egy sorba helyezte azon birtokokkal, amelyeket a klasszikus, elegáns stílus jellemez Bordeaux-ban. A borok precízebbé és kiegyensúlyozottabbá váltak az utóbbi tizenöt évben, és így egyre jobban ki tudják fejezni ültetvényeink komplex terroiradottságait.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!