A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kocsonyát eszik az egész város

Miskolci Kocsonyafesztivál Sajtókonferencia beszámoló

2008-02-17 | Vizi Csenge


Kocsonyát eszik az egész város

Február 13-án egy népes sajtócsapat hagyta el Budapest határait a Magyar Turizmus Zrt. és a Miskolci Tél - Kocsonyafesztivál szervezőivel közösen meghirdetett tanulmányi és sajtótájékoztató útra. Ennek az útnak a célja az volt, hogy a budapesti turisztikával, gasztronómiával foglalkozó szaksajtó megismerhesse és szócsőként továbbadhassa olvasóinak azt a széles spektrumú rendezvényt, melynek megnyitója 2008. február 22-én lesz, vagyis a VIII. Téli Kocsonyafesztivált.


 

A nap a Miskolci Városházának dísztermében kezdődött. A díszteremben Káli Sándor, a város polgármestere köszöntötte a fővárosi újságírókat, fotósokat. Egy kis bevezetést is tartott arra nézve, hogy a jövőben milyen kulturális és turisztikai elképzelésekkel próbálják majd Miskolcra, illetve környékére csalogatni a vendégeket. Többek között szó esett a Miskolci Egyetem közvetlen közelében található egyik épület rock-múzeummá alakításáról, ami majdan különböző magyar és európai rock-zenekarok fellépésének helyéül szolgálhat, szeretnének a belváros közelében található 800 boros pincébe ismét életet lehelni, hisz Magyarországon egyedülállóan csak itt található a város szívében ennyi pince. Szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy Miskolc már nem az ipartelepek városa, hanem a kultúráé. Ennek egyik bizonyítéka a cím is, melyet 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium ítélt oda a Kultúra Magyar Városa néven Tokaj és Gyula mellett a városnak.

Káli Sándort alpolgármestere, Fedor Vilmos követte, aki élvezetes előadásban vázolta, hogyan is tud a kultúra várost építeni és honnan jött a kocsonyafesztivál gondolata, melyet első körben a város vezetősége visszautasított, majd egy szegedi hölgy, Rózsa Edit, Fedor Vilmos nejének személyében az ötlet egy lelkes szószólóra talált. A megvalósulás nyolc évvel ezelőttig váratott magára, azonban azóta minden évben otthont ad Miskolc a kocsonyára és békára kíváncsi közönségnek.

A vendég ezután Fedor Vilmos és neje idegenvezetésével felkerekedtek, hogy megismerjék a város nevezetességeit, a megújult belváros több pontjára is elkalauzolták az írókat, úgymint a Szinva-teraszra, ahol az országban egyedülálló módon, a város belsejében pisztránghalászó versenyt szoktak rendezni, a híres mentőkutya, Mancs szobránál is elidőzhettek a vendégek, és később meg lehetett csodálni a Művészetek Házát, és a már kissé éhező-szomjazó újságírókat meginvitálták a Kortyolda nevű helyre, ahol helyi specialitásokat lehetett megkóstolni: forró perecet, füstölt pisztrángot, a Kocsonyafesztivál hivatalos italát, a Kortyot illetve egy indiai (kezeletlen) sört, melyet csak a fesztiválon lehet majd kapni.

A csapat a Lézerpont stúdió felé vette útját, ahol Barna György várta a látogatókat. Az ő magángyűjteményét lehetett megtekinteni a következő egy órában, melyben a Kárpát-medence népviseletei, illetve a Népszuper, Irodagéptörténet, Optikatörténet, Erdélyi ásványok és Eltűnő kismesterségek c. kiállítások darabjait foglalták magába. Ezt a kiállítás a nagyközönség előtt is megnyitják majd, várhatóan áprilistól.

Végül a csapat csatlakozott a többi médiaképviselőhöz a Miskolci Egyetemen, ahol a VIII. Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál hivatalos sajtótájékoztatóját tartották, mely Sass István 17 perces Miskolc-filmjével kezdődött. Egy igazán izgalmas technika szemlélői voltak, akik végignézték ezt a kisfilmet, ugyanis három képernyőn, különböző kameraállásokból vetítették ugyanazokat a mozzanatokat. Majd Fedor Vilmos köszöntötte a megjelenteket a város nevében. A háziasszony Rózsa Edit volt, aki először dr. Patkó Gyulát, a Miskolci Egyetem rektorát szólította fel, aki röviden bemutatta az egyetemet. Őt dr. Újhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára követte. Az anyai ágon miskolciként felnőtt államtitkár egy rövid szubjektív gyermekkori élménybeszámolót tartott. De elmondta azt is, hogy Miskolcnak milyen sok arca van, pár szóban beszélt a rengeteg változásról, amin átment az utóbbi években a város. A Minisztérium nevében elmondta, hogy nagyon örülnek az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek, és szeretnék, ha a jövőben még több lenne, így fellendítve a vidéki turizmust. Végül egy kis meglepetéssel is szolgált a délután háziasszonyának, ugyanis szegediként az exszegedi hölgynek egy “paprikakoszorút” hozott.

A sorban dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója következett, aki megköszönte a fővárosi sajtó nevében a gondosan előkészített napot, őt dr. Bőhm József, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja követte. Kifejtette, hogy a mennyire örülnek a fesztivál “zöld” vonalának, vagyis a környezetvédelmi programoknak, melyben kiemelkedő szerepet kapott a Föld.
A rendezvény emblémája, vagyis a béka ebben az évben rekordot állított fel, ami a méretét illeti, nanoméretet ért el, erről dr. Pungor András, a Nanotechnológiai Intézet igazgatója szólt, egy pár szót ejtve a nanotechnológiáról is.

A sajtótájékoztatót dr. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter felszólalása zárta, aki elmondta az egybegyűlteknek, hogy örömmel fogadta el a meghívást, hisz a fesztivál felkarolta a környezetvédelem ügyét, amelyért manapság már mindenkinek tennie kellene. A klímaváltozás ugyanis óriási veszélyt jelenthet akár hazánkra is, ám ennek hatásait csökkenteni lehet, ha mindenki többet tesz saját környezete védelmében.

A jelenlévőknek még nem ért véget a nap, hisz ezután következett a híres miskolci kocsonya, melyről a nap során már annyit hallottak. Ezután azonban már felberregtek a motorok és indult a busz vissza Budapestre a hosszú sétától és finom ételektől megtelt gyomrú újságírókkal. (A sajtótájékoztatóról készült fotók megtekinthetők a galériában)

A kóstolásból senkinek sem kell kimaradnia, hisz a VIII. Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál még csak február 22-én nyitja kapuit a közönség előtt és három napon át be sem zárja azokat, hogy a tavalyi százhúzezer vendégből senki se maradjon béka és kocsonya nélkül!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!