A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Közel 150 tétel versengett az MTA Bora 2018 címért

Hét kategóriában hirdettek eredményt

2018-04-12 | Vinoport


Közel 150 tétel versengett az MTA Bora 2018 címért

A borértő tudósokból és borszakértőkből álló bírálóbizottság tizennégy magyarországi és egy határon túli borvidék 146 bora közül választotta ki az MTA Bora 2018 Borverseny díjazottjait. A desszertborok mezőnyében kiemelkedően magas minőséggel találkozott a zsűri.


Az MTA felhívására idén 15 magyarországi borvidékről érkeztek nevezések. A korábbi évekhez képest  a nevezések számát illetően kiegyensúlyozottabb volt a mezőny: a középkategória fehérborai mellett szép számmal képviseltették magukat ugyanezen kategória rozéi, valamint a felső kategória fehér-, vörös- és desszertborai is.

 

A beküldött borok mintegy 25 szőlőfajtából készültek, de ha a házasításokban előforduló fajtákat is hozzászámítjuk. akkor már harminc fölött van a fajták száma. 

 

A legnépesebb mezőny – immár hagyományosan – a középkategória fehérborainál alakult ki. A versenyre nevezett fehérborok között a furmintok aránya volt legmagasabb, ezt követte az olaszrizling. A sorban szép számmal szerepelt chardonnay, cserszegi fűszeres, irsai olivér, de zenit, zéta és sárfehér is.

 

Kevés volt a kékfrankos és kadarka a nevezett borok között. A vörösek közül elsősorban a nemzetközi fajták voltak jelen: a cabernet sauvignon, a merlot és a bordói házasítások, de volt syrah és pinot noir is.

 

A zsűri szerint a desszertborok a világ bármelyik borversenyén magas pontszámokat kaptak volna; a legtöbb a 2013-as évjáratból érkezett.

 

Borvidéki megoszlásban a legtöbb tétel (39) Tokajból érkezett, majd Villány következett 22 nevezéssel; Szekszárdról és Balatonfüred-Csopakról egyarán 14, Neszmélyről pedig 13 bort küldtek a versenyre. A határon túlról 1, Sopronból és Badacsonyból pedig 2-2 tételt kóstolhatott a zsűri. 

 

 

A borhoz értő kutatókból és borszakértőkből álló bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. A testület társelnökei Niszkács Miklós újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus voltak.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2018 országos minősített borverseny eredményei:


 

Felső kategória, fehérborok:

 

Felső kategória, vörösborok:

 

Felső kategória, desszertborok:

 

Középkategória (rendezvények bora), száraz/félszáraz fehérborai:

 

Középkategória (rendezvények bora), félédes/édes fehérborai:

 

Középkategória (rendezvények bora), rozéborok:

 

Középkategória (rendezvények bora), vörösborok:

 

Fotó: MTA - Szigeti TamásMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!