A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kritikus időszak jön: virágzik a szőlő

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre

2016-06-02 | Tarcal Kutató


Kritikus időszak jön: virágzik a szőlő

Most dől el, mennyi bora lesz a borászoknak. A meleg időjárásnak köszönhetően a hajtásnövekedés intenzív, és a hétvégén Tokajban több helyen is megkezdődött a virágzás. A szőlő növekedésének legfontosabb fázisa következik, amikor a legnagyobb hangsúlyt a megelőzés kapja.


A szőlő növényvédelmében a legrázósabb időszak a virágzás, ilyenkor a legérzékenyebb a betegségekre. Komoly károkat okozhat a szőlőperonoszpóra, a szőlőlisztharmat és a szürkepenészes rothadás. Pableczki Bence növényorvos tudósítása Tokajból.

 

A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése a 2016. június 2-8 közötti időszakra vonatkozik.

Lisztharmat

Az időjárás továbbra is kedvez a lisztharmatnak. A borvidéki mérőállomások az elmúlt napokban is magas fertőzési nyomást jeleztek. A vizsgált ültetvényekben tünetet továbbra sem találtunk. A védekezésre a virágzástól még nagyobb figyelmet kell fordítani a várható termés védelme érdekében. A kontakt hatóanyaghoz társítsunk felszívódó készítményt (piriofenon, tebukonazol, quinoxifenm cyflufenamid). A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében. Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen.

Peronoszpóra

Az elmúlt időszakban hullott csapadék elindíthatta a fertőzés a borvidék több pontján. Ezt támasztják alá a borvidéki mérőműszerek kalkulációi. A peronoszpóra olajfoltjai egyes ültetvényekben megtalálhatóak. A virágzás miatt a kontkat rézpótló hatóanyagok (metiram, mankoceb) kiegészíthetőek felszívódó készítményekkel (cimoxanil, dimetomorf).

 

Szürkerothadás

A virágzás időszakában a szőlő érzékeny a kórokozóra. Az elmúlt időszakban lehullott csapadék, valamint a héten várható eső kedvezhet a gombának. A mérőműszerek alacsony-közepes fertőzési nyomást jeleznek az elmúlt napokból. Felhasználható hatóanyagok közé tartozik például a thiram, a folpet, és a boszkalid.  

Feketerothadás

A levéltünetek több ültetvényben megtalálhatóak. A fürtök virágzástól kezdődően több hétig érzékenyek. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években gondot okozott a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem) valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

 

Kritikus időszak jön: virágzik a szőlő

Amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca lárvái több ültetvényben megjelentek. A fiatal lárvák az alsóbb levelek fonáki részén találhatóak meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy I. forgalmi kategóriájú hatóanyagok (spirotetramat, klórpirifosz). Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére, ez a virágzás időszakában különösen fontos! 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.05.25-31.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

4,9

21,71

Hercegkút Gombos

5,8

20,61

Hercegkút Hosszúhegy

3,9

-

Bodrogolaszi Pajzos

4,8

20,93

Tolcsva Kincsem

0,7

21,6

Tolcsva Nyakvágó

6,7

21,24

Erdőbénye Lőcse

3

21,09

Vámosújfalu Rány

5

21,6

Olaszliszka Haraszt

-

20,15

Szegi Poklos

5,5

21,66

Tarcal Vinnai

2,8

21,66

Tokaj Hétszőlő

0,6

22,24

Bodrogkeresztúr Lapis

4,8

21,53

Bodrogkeresztúr Dereszla

5,9

21,3

Mád Betsek

5,2

20,89

Mád Juharos

2,4

21

Mád Úrágya

8,7

22,4

Tállya Nyergesek

5,3

21,61

Abaújszántó Kassaváros

4,4

21,1

 

Várható időjárás:

A következő napokban néhány fokos lehűlés várható. Zápor, zivatarok előfordulhatnak a hét további részében.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!