A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lassan befejeződik a szüret Egerben is

Hősökről elnevezett borcsaláddal bővül a Korona Borház

2012-10-15 | Tóth Adrienn


Lassan befejeződik a szüret Egerben is

Egyre több pincészettől érkezik az információ, hogy befejeződött a szüret. Valószínűleg Tokaj aszút készíteni akaró termelői tartják majd a legtovább magukat az országban. Most Egerbe utazunk, ahol szintén az utolsó kék szőlővel telt ládák kerülnek a pincébe, és hamarosan oda érkezik majd a késői szüretelésű édes borok alapanyaga is. Rácz Kingával, az Egri Korona Borház borászával beszélgettünk.


Idén augusztus 24-én kezdtük el a szüretet, kicsit előbb járt a természet a megszokottnál. Az olyan korai érésű fajtákkal indultunk, mint például a turán, amellyel az országban kevesen foglalkozunk. Kézzel szüretelünk, ezért folyamatosan haladni kellett a munkával. Az egri csillagot idén is el szeretnénk készíteni, és e bortípus kapcsán különösen fontos volt a megfelelő időzítés.

Milyen fajtákból áll nálatok az egri csillag?

2011-ben a szürkebarát és a hárslevelű adta az alapját, ezt egészítette ki chardonnay, olaszrizling, zenit. A 2012-es tétel még nem állt össze, várhatóan valami hasonló lesz. Abban azonban már most biztos vagyok, hogy a zenit alkotóelem lesz, mert finom, gyümölcsös illatot ad a házasításnak.

Milyennek ítéled a 2012-es termést?

Olyan mustfokkal és olyan érettségi állapotban szüreteltünk, amilyenben szerettünk volna. A rozénak szánt kékfrankosnál is sikerült megőrizni a savakat, amely vonzóvá tette a piac számára már az előző évjáratban is ezt a félszáraz rozét.

A kék szőlők közül már csak a kékfrankost, valamint a hárslevelűt szedjük. A szüretek időzítésében a kóstolásnak nagy szerepe van, ilyenkor mind a magot, mind a héjat megízleljük, hiszen a fürtök csak akkor kerülhetnek a pincébe, ha már nem érezhető bennük nyers, vegetális íz. A megfelelő érettségre a kék szőlők esetében különösen ügyelni kell, mert nem minden évjáratban adja meg ezt meg a természet Magyarország klimatikus viszonyai között.

2012 csapadékhiányos év volt, a mennyiség 20%-kal kevesebb az átlagosnál. Az Egerben adott vulkáni riolittufa szivacsos szerkezete azonban alkalmas arra, hogy elraktározza a nedvességet. Ahogy korábbi évjáratokban is volt már erre példa, úgy most is ez mentett meg minket.

Legutóbbi beszélgetésünkkor említettél egy kísérletet. Hogy áll ez most?

A Corvinus Egyetemen folytatom a doktori tanulmányaimat, a témám a terméskorlátozás hatása a szőlő és a bor minőségére. Tavaly kezdtem el egy négy szőlőfajtát felölelő kísérletsorozatot, az eltérő mértékben korlátozott termésből készített borokat mára már ki is elemeztük. A 2012-es alapanyagok közül a kékfrankost, a merlot-t és a chardonnay-t már leszedtük, várhatóan a hétvégén a hárslevelű is a feldolgozóba kerül. Egyébként is a szüret vége felé járunk, a kékfrankos után már csak a késői szüretelésű hárslevelűnek szánt fürtök vannak a tőkéken, de azokkal is végzünk legkésőbb jövő hét végére.

A szüret adta izgalmakon túl milyen újdonságok bukkantak fel mostanában az Egri Korona Borház kínálatában?

Eddig két borcsaládunk volt: az alapborok mellett készítettünk Selelction borokat is, idén pedig egy újabb válogatással bővültünk, mely a Grand Selection nevet viseli. Ezeket a borokat mi készítettük a testvéreimmel: a bátyámmal, akinek a közgazdászdiplomája mellett borászati végzetsége is van, valamint a két öcsémmel. A szüleink nem is tudtak a tervünkről, csak a Borfesztiválon szembesültek a kész, lepalackozott, felcímkézett végeredménnyel.

Lassan befejeződik a szüret Egerben is

A Grand Selection boroknál még erősebb terméskorlátozást alkalmaztunk, a termést a legjobb, déli kitettségű területeinkről válogattuk. Ez egy kis mennyiségben megjelenő széria, a vörösborokból fajtánként mindössze hat hordó készült. Ekkora mennyiségből 1800 palack készíthető, mi azonban a fajtánkénti 1552-es tételszám mellett döntöttünk, hogy ezáltal is tisztelegjünk Eger ostromának emléke előtt, amely hőseinek borcsaládunkkal emléket akartunk állítani.

Milyen borok alkotják a sort?

A Dobó István egy 2009-es vörös házasítás, amely kékfrankosalapú, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc fajtákkal kiegészítve. A 2008-as Bornemissza Gergely, egy barrique kékfrankos, a személyes kedvencem.

A 2011-es Dobó Katica egy illatos, könnyű reduktív chardonnay, míg Cecey Vicuska egy 2009-es nagy fahordóban érlelt, édes debrői hárslevelű. Mivel pedig hősök nem születnek ellenség nélkül, bevettem a csapatba Jumurdzsákot is, akiről egy 2009-es barrique syrah-t neveztünk el.

Miért választottatok történelmi figurákat ehhez a borcsaládhoz?

Ezek az egri hősök velünk élnek a hétköznapjainkban, minden nap elmegyünk az egri vár mellett, és az Egri csillagokat is évente eljátsszák a városban szabadtéri színház formájában. Maga az Egri Korona Borház egy viszonylag fiatal borászat, mégis fontosnak tartottuk visszanyúlni a múlthoz, hiszen a borkészítésnek régi tradíciója él a családunkban, a déd- és ükapánk is pincét vájt a Szépasszonyvölgyben.

A borokkal kapcsolatban több pozitív visszajelzés érkezett hozzánk, úgyhogy várhatóan jövőre is folytatjuk majd, sőt az is elképzelhető, hogy bővül a paletta, például egy egri csillag superior borral. Nem véletlen, hogy pont idén jelentkeztünk ezzel az újdonsággal, hiszen a 2002-ben alapított birtok most ünnepli tizedik születésnapját, és az ostromnak is éppen most van az 560., majdnem kerek évfordulója.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!