A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Látogatóközpont nyílik a Szépasszonyvölgyben

Márairól nevezték el

2013-10-07 | Tóth Adrienn


Eger önkormányzata a működési engedélyek megszerzését követően idén ősszel nyitja meg a Szépasszonyvölgyben a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontot. A létesítményt 85%-ban európai uniós támogatásból finanszíroztak, és az aktív és ökoturizmust népszerűsítő programok mellett a borkultúrához és a gasztronómiához kapcsoló kiállításoknak és rendezvényeknek is otthont ad a létesítmény.


Az újonnan kialakított objektum elhelyezkedéséből adódóan fontosnak tartja az ökoturisztikai és a boros célcsoportok kiszolgálását, ezen túl pedig a családosoknak és az iskolai csoportoknak igyekszik kedvezni.

A boros tematika kapcsán a szőlő- és borkultúrát, a szőlőművelés a borkészítés eszközein keresztül igyekeznek bemutatni egy tantúra keretében. A Szépasszonyvölgyi Aktív Tantúra időtartama az egyedi igényekhez alkalmazkodva választható meg a látogatóközpont honlapján keresztül, és célja, hogy bemutassa az Egri borvidék hagyományos és modern értékeit minden korosztály számára. A nyolc állomáson többek között a következő témákban tehetnek szert ismeretekre az látogatók: nevezetességek, híres pincék, a Szépasszonyvölgy természeti adottságai, az Egri borvidék szőlőművelési története.

Sas Attila, az Egri Kulturális és Művészeti Központ munkatársa a Vinoportnak elmondta: „A tantúrába bekapcsolódó Hagymási Pincészetben megtekinthető a hagyományos borkészítéshez használt eszközök tárlata (prés, lopó, hordókészítő eszközök), a Magister Pincészetben pedig a modern szőlőfeldolgozáshoz használatos szerszámok láthatóak, sőt az őszi időszakban a vendégek betekinthetnek a borfeldolgozás folyamatába is.

A Bormester Pincészetben egy, a pince óboraiból kiállított gyűjteményt is végigjárhatnak az érdeklődők, amelyben a 19. század közepén készült borkülönlegességek is megtalálhatóak. Központunkban pedig egyedi címketervezésre és bor vagy szőlőlé palackozásra adunk teret.”

A komplexumban állandó tárlatot hoztak létre, ahol borosdugókat és borkészítéshez használt eszközöket mutatnak be. Ezen túl időszakos tematikus kiállításokkal is készülnek az üzemeltetők, amelyek a borral, Márai Sándorral, a gasztronómiával, a Szépasszonyvölggyel és Egerrel állnak kapcsolatban. A kiállítások mellett az Egészség-sarokban a szőlő jótékony hatásaival ismerkedhetnek meg a látogatók, a Főző-sarokban pedig „gasztro-show”-k kerülnek majd lebonyolításra.

Külön szobát szentelnek a névadó Márai Sándornak, ahol a boros vonatkozásban is gyakran idézett író életéről és munkásságáról vetített filmeket láthatnak az érdeklődők, és bele is olvashatnak a műveibe. Az irodalom iránt fogékony vendégek előadó-művészeti programok keretében, rendhagyó irodalomórákon színészek közreműködésével kerülhetnek közelebb az íróhoz.

Látogatóközpont nyílik a Szépasszonyvölgyben

Az integrált látogatóközponthoz tartozó Szabadtéri Színpadot felújították: részleges fedést alakítottak ki, valamint mobil színpadot hoztak létre, ugyancsak új a 795 férőhelyes nézőtér is. Mindez azért is lényeges, mert ez a létesítmény veszi majd át a Líceum udvaron található, azonban újabb beruházások miatt megszűnő városi szabadtéri színpad funkcióját például a városi nagyrendezvények kapcsán.

A látogatóközpont fontos része még az Akadály-Völgy Játszópark, amely azontúl, hogy egy ügyességi kalandparkként funkcionál, egyúttal törekszik a szőlőművelés megismertetésére is. „A szőlőskertben a hagyományoknak megfelelően a szőlőművelés bemutatása történik, de oly módon, hogy a látogatók az adott műveletet játékosan, érdekesen tudják elsajátítani. A tervezett programok a következők: szőlőültetés, szőlőmetszés, szüretelés, szőlőpréselés, szőlőfürtépítés, dugóhúzás, palackozás, szőlőlékóstolás, szőlőillatok beazonosítása, keresztrejtvény stb.” – áll a létesítmény átadásáról szóló nyilatkozatban.

Maga a játszópark – kihasználva a völgy domborzati adottságait – három terepszinten helyezkedik el, és így elkülönített helyszínt biztosít a különböző korcsoportba tartozó gyerekeknek. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg. A projekt összköltsége 385 915 600 forint volt, amelyből a megítélt támogatás mértéke 85%-nak felel meg.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!