A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lelkifröccs a Csabai Kolbászfesztiválon

Csutorás Ferenc válaszolt

2012-10-18 | Tóth Adrienn


Lelkifröccs a Csabai Kolbászfesztiválon

Hétvégén, október 19-22. között kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál. A kolbászverseny zsűrijében az egri Almagyar-Érseki Szőlőbirtok társtulajdonosa, az ismert pszichiáter, dr. Csernus Imre is helyet foglal. A megtiszteltetést és a Békéscsaba és Eger közötti jó viszonyt csak tovább fokozza, hogy a fesztivál bora az egri borászat első tétele, a 2011-es Lelkifröccs lesz. A borról Csutorás Ferencet, a pince borászát kérdeztük.


Milyen szőlőfajtákból áll össze a Lelkifröccs nevet viselő fehér házasítás?

A bor gerincét az Almagyar-dombon termesztett leányka adja, ezt egészíti ki vásárolt sauvignon blanc, rajnai és olaszrizling. A bor a naturális borkészítés eredménye, amit én egyszerűen kisparaszti módszernek hívok. Ez azt jelenti, hogy a borok spontán, fajélesztő használata nélkül erjednek, a vörösborokban pedig magától bomlik le az almasav. A házasítás komponensei külön erjedtek fahordóban, majd közvetlenül a fermentáció lezajlása után kerültek házasításra egy 18 ezer literes betonhordóban.

Mi a különbség a házasítás időzítése szempontjából a korábban és a később cuvée-t alkotó borok között?

Jelentősége van annak, hogy a korábban lezajló házasítás eredményeként a biológiai folyamatokat már együtt éli át a bor valamennyi összetevője. Tény azonban, hogy ez egy nehezebb házasítási forma, több hibalehetőséget rejt magában. Igaz ez a vegyes szüretre is, amikor egyszerre szedünk több különböző szőlőfajtát. A gondot az jelenti, hogy ilyenkor olyan, mint ha sötétben tapogatóznánk, még nincs kialakult képünk az adott borokról.

Hogyan érlelődött ezt követően a Lelkifröccs?

Hat hónapot töltött a betonhordóban, majd 1000 literes ászokhordóba került. Ennek a méretnek egyébként régi tradíciói vannak az Egri borvidéken. Errefelé nem voltak gyakoriak a Bordeaux-i mintára ma elterjedt kisebb, barrique méretek, a hordók inkább 5 ezer litertől kezdődtek, de lehettek akár 10 ezer literesek is.

Lelkifröccs a Csabai Kolbászfesztiválon

Mik a tervek, készül Lelkifröccs 2012-ből is?

Mindenképpen. A bor alapját most is a leányka adja majd, amelyet az előző évjáratnak megfelelően vásárolt sauvignon blanc-nal és rajnai rizlinggel egészítünk ki. Újdonság lesz azonban az ugyancsak belekerülő ottonel muskotály és tramini, amelyek már saját telepítésű ültetvényről származnak.

Ezen túl lesz más különbség is?

Igen, a borkészítés szempontjából is kísérletezünk majd. A házasításra ez alkalommal nem közvetlenül az erjesztést követően kerül sor. Az egyes borok önállóan érnek majd tölgyfa hordóban, és ezt követően alkotunk csak cuvée-t belőlük. A tavalyi 20 ezres palackmennyiségnél pont ezért csak kevesebbet tudunk készíteni, mert ennyi tétel esetében már a hordókapacitásunk határaiba ütközünk.

Egy gyors kérdés, amely így ősszel nem maradhat ki: hogy áll a szüret?

Ma, október 18-án még kint van egy hektár leánykánk. Ennek azért van jelentősége, mert a leányka egyébként a borvidék egyik legkorábban érő fajtája. Sajnálattal tapasztalom, hogy elnyomják honfitársai, pedig szerintem a kontinentális égövön edzett fajtaként igenis van létjogosultsága. A 2012-es aszályos év is bizonyítja ellenállóképességét.

Lelkifröccs a Csabai Kolbászfesztiválon

Az egy hektár szőlő kapcsán most az időjárásban és a jóistenben bízva abban reménykedünk, hogy egy késői szüretelésű leánykát tudunk majd elkészíteni. Szándékunk szerint a sauternes-i mintát követjük, azaz olyan fürtöket szedünk, amelyek egyaránt tartalmaznak egészséges, töppedt és botritizálódott szemeket.

Egy kolbászfesztiváltól indultunk, hadd térjünk most oda vissza azzal, hogy megkérdezzük: ön milyen kolbászt fogyaszt szívesen?

Nem kedvelem a csípős típusokat, de nem nevezném szakértőnek magam a kérdésben. Várhatóan azonban a hétvégén fejlődik a tudásom, hiszen mi is gyúrunk majd kolbászt Békéscsabán. Az ötfős csapatunkat Csanánosi Cs. György vezeti, aki anno a vendéglátóipari szakközépiskolában volt osztálytársam. Tudom, otthon fantasztikus házi hurkákat, kolbászokat produkál, de arról, hogy pontosan milyen receptúrával készül a hétvégére, fogalmam sincs. Mindössze azt az információt szivárogtatta ki, hogy egyenesen Békéscsabáról rendelt hozzá édes paprikát.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!