A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lendületes rozékkal indul az évjárat

A szekszárdi borászok belső kóstolója alapján

2011-02-15 | Tóth Adrienn


Lendületes rozékkal indul az évjárat

A Szekszárdi Borászok Céhét a nagyközönség jobbára az évente egyszer, Budapesten megtartott kóstolójáról ismerheti. A szervezet azonban jóval több ennél, de a szakmai együttműködés inkább belső munka, kifelé kevésbé látszik. Most Eszterbauer Jánossal, a céh elnökével beszéltünk azon közös kóstolók idei első tagjáról, amelyek valószínűleg példa nélküliek az országban. Ezeken az esteken a céhtagok egymás borait kóstolják, dicsérik vagy éppen bírálják. Mielőtt azonban rátértünk volna a témánkra, megkértük Eszterbauer Jánost, foglalja össze röviden, mit kell tudni a céhről.


A Szekszárdi Borászok Céh jelenleg ötvenegy rendes és hét pártoló tagot számlál. Úgy gondolom, magunk között tudhatjuk a borvidék borászainak élvonalát. Ezek a számok nem feltétlenül jelölnek külön pincészeteket, Takleréktől például hárman is a sorainkban állnak. A csoport elsősorban egy szakmai, érdekképviseleti szervezet, amely a borvidékkel kapcsolatos terveket és célokat fogalmazza meg, hogy ezeket később a hegyközség vagy a Szekszárdi Borvidék Kft valósíthassa meg.

A szakmai munka egyik kulcsfontosságú részét jelentik a közös fajtakóstolók, mire hivatottak ezek az események?

A hat fajtakóstolóval a borvidék legfontosabb bortípusait, szőlőfajtáit fedjük le. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy ilyenkor kizárjuk a külvilágot, és a céhtagok által elhozott mintákat kóstoljuk sorra együtt. Fontos, hogy mindenki elmondja a borával kapcsolatos legfontosabb szőlészeti és borászati információkat, hogy ezen technikai adatok és munkafolyamatok eredményét megkóstolva, komplett módon alkothassunk véleményt az adott borról. Szakmailag és emberileg is fontos ez, hiszen nem csak dicsérettel, de kritikával is szembesülhetünk, amelyet meg kell tanulnunk kezelni.

Körülbelül hány bort ízlelnek meg egy-egy ilyen alkalmon?

Fajtától függően 20-30 minta kerül az asztalra. Bikavérből sajnos általában viszonylag kevés tétel várja a kóstolást, de a legutóbbi kadarka elemzéskor a harmincat is meghaladta a borok száma.

Hol zajlanak ezek a belső megmérettetések?

A koncepciót a Mészáros Borház hozta létre, 2006-ban a céh tőlük vette át a szervezést, de kadarka kóstolókra a mai napig minden évben náluk kerül sor. A rozékat a Fritz Pincénél, a bikavéreket Takleréknél, a cabernet-t nálunk, az Eszterbauer Pincében, a merlot-t Heimannéknál, míg a kékfrankosokat a Bodri Pincészetnél kóstoljuk meg. Van még egy év végi találkozónk is, december 30-án Vesztergombi Ferencnél gyűlünk össze, ilyenkor nagy értékű, külföldi borokat kóstolunk, mert lényegesnek tartjuk ezek ismeretét is. Azért is fontos a helyszínváltás, mert így legalább az egyes borászatok fejlődést is figyelemmel tudjuk követni.Az év első kóstolóján, a szokásoknak megfelelően a rozék kerültek terítékre, mik voltak a tapasztalatok?

Kiindulásképpen elmondhatjuk, hogy rozé fronton Szekszárdon a legkedveltebb alapanyag továbbra is a kékfrankos, de e mellett egyre többen használják a kadarkát vagy a pinot noir-t is. A 2010-es évjárat, mint sokan valószínűleg tudják, elég hűvös volt, ez a vörösborok számára kevésbé előnyös. Viszont a különleges évjárat jó pozícióba hozta a fehérborokat és a rozékat, amelyek az átlagosnál sokkal jobban megőrizték friss, ropogós savaikat. A borokban dübörögnek a primer illatok, tele vannak gyümölcsaromákkal, bártan ajánlom őket a fogyasztóknak. A legtöbbjük egyébként már a piacon van, így érdemes keresni a 2010-es szekszárdi rozékat.

Végezetül nem fejezhetjük be a beszélgetést a nélkül, hogy rá ne kérdezzek, mi újság mostanában az Eszterbauer Pincészetnél?

A választékunk a közeljövőben kadarka vonalon bővül tovább, tavaly ősszel telepítettünk el tíz féle kadarka klónt, amelyeket a Pécsi Kutató kadarka kísérletének legjobbjai közül választottunk ki. Legutóbb, január közepén a 2010-es rozé került tőlünk forgalomba, amely egy kadarka és pinot noir házasítás. E mellett hamarosan a polcokon lesz a 2009-es Kadarkánk második töltése, amely mind termőterület, mind technológia szempontjából különbözik a korábban ugyanebből az évjáratból piacra került kadarkánktól.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!