Listrac – a tető Medoc felett
Bordeaux-körkép – Château Fourcas Hosten
2015-04-15 | Tóth AdriennA meghatározó francia vörösboros borvidéket, Bordeaux-t bemutató sorozatunk segítségével ez alkalommal a Château Fourcas Hostenhez kerülhetünk közelebb. Sophie Solnicki-Thierry, a pincészet kommunikációs és marketingvezetője beavat minket abba, miként leheltek új életet az utóbbi évtizedben a birtokba, és ugyancsak beszél majd Listrac terroiradottságairól.
A Château Fourcas Hosten jelenlegi tulajdonosai 2006-ban vásárolták meg a birtokot. Milyen változásokat hajtottak végre ebben a XIX. század elején alapított pincészetben?
Amikor Renaud és Laurent Momméja megvásárolták a Château Fourcas Hostent, eltökélték, hogy új életet lehelnek ebbe az immár kétszáz éves borászatba. Ennek keretében 2008-2012 között lebonyolítottak egy átfogó renovációt, amelynek menetét mindenkor alárendelték a szőlőben és a pincében zajló aktuális munkáknak.
A XVIII. században felépített uradalmi kastély teljes felújításon esett át, tiszteletben tartva a korához illő belsőépítészeti stílust. Ennek megfelelően a bútorokat, a díszítő elemeket, de még a csempéket is antik kereskedőktől szereztük be.
2011-ben indult el a tizenegy hektárnyi szőlőterület teljes rekonstrukciója, amely a terveink szerint 2020-ig kerül lebonyolításra. Ezzel párhuzamosan fejlesztések zajlanak a feldolgozó pincerészben is, új beton-, fa- és acéltartályokkal felszerelt erjesztő teret alakítottunk ki, valamint átformáltuk az érlelő teret is.
A pincének Medocon belül Listrac települése ad otthont. Milyen termőhelyi jellegzetességekkel bír ez a vidék?
Listrac határában összesen 566 hektárt fed szőlő, amely mindössze 4%-a Medoc összes ültetvényének. Listrac egyike a hat települési szintű apellációnak Medocon belül, Moulis-t és Saint-Julient választja el egymástól. Érdekesség, hogy Medoc tetőjének is nevezik, hiszen itt éri el a tengerszint feletti magasság a negyvenhárom métert.
A három legfontosabb domborzati elem errefelé a Pireneusok egy hármas kavicsos talajú dombsága a nyugati oldalon, a Garonne menti ugyancsak kavicsos dombságok kelet felé és egy mészkőfennsík középen. Az így létrejövő természetes dőlésszögek növelik a talaj vízáteresztő képességét.
A klíma az átlagosnál hűvösebb, ez pedig az itt jellemző szelekkel és az erdők közelségével párosulva elnyújtja az érés folyamatát, amely így kiemelkedő minőségű terméshez vezethet.
A pince is kapcsolódik az en primeur kóstolók sorába?
A Union des Grands Crus de Bordeaux tagjaként mi is részt veszünk az En Primeur Hétben. Úgy gondoljuk, ez kiváló lehetőség Bordeaux számára, hiszen szerte a világból több ezer szakértő érkezik ebből az alkalomból a borvidékre, hogy megkóstolja borainkat.
Ebben az eseményben a birtok teljes csapata részt vesz, büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk munkánk gyümölcsét. Ez az évente megrendezésre kerülő esemény sok, különböző piacot érintő üzleti lehetőséget kínál számunkra.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!