A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Listrac – a tető Medoc felett

Bordeaux-körkép – Château Fourcas Hosten

2015-04-15 | Tóth Adrienn


Listrac – a tető Medoc felett

A meghatározó francia vörösboros borvidéket, Bordeaux-t bemutató sorozatunk segítségével ez alkalommal a Château Fourcas Hostenhez kerülhetünk közelebb. Sophie Solnicki-Thierry, a pincészet kommunikációs és marketingvezetője beavat minket abba, miként leheltek új életet az utóbbi évtizedben a birtokba, és ugyancsak beszél majd Listrac terroiradottságairól.


 

A Château Fourcas Hosten jelenlegi tulajdonosai 2006-ban vásárolták meg a birtokot. Milyen változásokat hajtottak végre ebben a XIX. század elején alapított pincészetben?

 

Amikor Renaud és Laurent Momméja megvásárolták a Château Fourcas Hostent, eltökélték, hogy új életet lehelnek ebbe az immár kétszáz éves borászatba. Ennek keretében 2008-2012 között lebonyolítottak egy átfogó renovációt, amelynek menetét mindenkor alárendelték a szőlőben és a pincében zajló aktuális munkáknak.

 

A XVIII. században felépített uradalmi kastély teljes felújításon esett át, tiszteletben tartva a korához illő belsőépítészeti stílust. Ennek megfelelően a bútorokat, a díszítő elemeket, de még a csempéket is antik kereskedőktől szereztük be.

 

Listrac – a tető Medoc felett

 

2011-ben indult el a tizenegy hektárnyi szőlőterület teljes rekonstrukciója, amely a terveink szerint 2020-ig kerül lebonyolításra. Ezzel párhuzamosan fejlesztések zajlanak a feldolgozó pincerészben is, új beton-, fa- és acéltartályokkal felszerelt erjesztő teret alakítottunk ki, valamint átformáltuk az érlelő teret is.

 

 

A pincének Medocon belül Listrac települése ad otthont. Milyen termőhelyi jellegzetességekkel bír ez a vidék?

 

Listrac határában összesen 566 hektárt fed szőlő, amely mindössze 4%-a Medoc összes ültetvényének. Listrac egyike a hat települési szintű apellációnak Medocon belül, Moulis-t és Saint-Julient választja el egymástól. Érdekesség, hogy Medoc tetőjének is nevezik, hiszen itt éri el a tengerszint feletti magasság a negyvenhárom métert.

 

A három legfontosabb domborzati elem errefelé a Pireneusok egy hármas kavicsos talajú dombsága a nyugati oldalon, a Garonne menti ugyancsak kavicsos dombságok kelet felé és egy mészkőfennsík középen. Az így létrejövő természetes dőlésszögek növelik a talaj vízáteresztő képességét.

Listrac – a tető Medoc felett

 

A klíma az átlagosnál hűvösebb, ez pedig az itt jellemző szelekkel és az erdők közelségével párosulva elnyújtja az érés folyamatát, amely így kiemelkedő minőségű terméshez vezethet.

 

A pince is kapcsolódik az en primeur kóstolók sorába?

 

A Union des Grands Crus de Bordeaux tagjaként mi is részt veszünk az En Primeur Hétben. Úgy gondoljuk, ez kiváló lehetőség Bordeaux számára, hiszen szerte a világból több ezer szakértő érkezik ebből az alkalomból a borvidékre, hogy megkóstolja borainkat.

 

Ebben az eseményben a birtok teljes csapata részt vesz, büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk munkánk gyümölcsét. Ez az évente megrendezésre kerülő esemény sok, különböző piacot érintő üzleti lehetőséget kínál számunkra.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!