A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Magyar borokról írt az angol szakértő

Rövid hírek a média világából

2010-03-04 | Tóth Adrienn


Alábbi hírösszefoglalónkban a hazai és nemzetközi szakmédia területeit érintjük majd. Elsőként beszámolunk arról, hogy miként emlékezett meg egy magyar borkóstolóról Jancis Robinson, majd rátérünk egy új magyar gasztronómiai témájú tévésorozatra, hogy végül egy borászati szaklap által szervezett konferenciáról is szót ejtsünk.


Jancis Robinson magyar borokról írt

Cseke Gábor jelenleg Londonban dolgozik sommelier-ként. Arra, hogy ebben a komoly borfogyasztó városban nem feledte a hazai borokat, hiába nyílik lehetősége szinte a világ bármelyik borvidékének terméseit megízlelni, bizonyíték, hogy tavaly magyar borbemutatót rendezett brit szakértőknek. A rendezvényről annak idején megjelent egy beszámoló a szervező jóvoltából a Vinoporton.

A kóstoló egyik prominens vendége Jancis Robinson, a brit borszakírás meghatározó alakja volt, akinek véleménye nemcsak hazáján belül, hanem szerte a világon nagy jelentőséggel bír. Jancis február elején jelentette meg a kóstolt borokról szóló jegyzeteit néhány általános, bevezető információ után.

A magyar borokról alkotott személyes véleményét a következőképpen foglalta össze: „A fehérek jobban megkülönböztethetőek, egyedibben megjelenik bennük a magyar karakter, emellett azonban tény, hogy a vörösek általában könnyebben eladhatóak.” Ez utóbbi bortípusról elmondta, hogy a tételeket tisztának, harmonikusnak találta, az illatokkal elégedett volt, és azt is kiemelte, hogy egyikben sem tapasztalt kiugró, túl magas alkoholtartalmat.

Legmagasabbra Gere Attila 2006-os Solusát, Szepsy István 2003-as 6 Puttonyos Aszúját, valamint 2006-os alap és Urbán Furmintját, Györgykovács Imre 2006-os Hárslevelűjét, Balassa István 2006-os Betsek Furmintját és Malatinszky 2006-os, szűretlen Cabernet Franc-ját tartotta. A húsz pontos rendszerbe az első két bor 18, míg az utána következők egységesen 17,5 pontot kaptak. Részletek a hozzáféréssel rendelkezőknek a www.jancisrobinson.com honlapon olvashatók.

Utazások Kulináriába

Új gasztronómiai témájú sorozat indult Dési János vezetésével február 21-én az ATV-n. A vasárnap délutánonként vetített epizódok színterei az alkotók nyilatkozata szerint a magyar vendéglátás fontos, érdekes és kihagyhatatlan helyei, míg vendégei a helyi séfek mellett színművészek, írók.

\"\"

Az első adásban az A38 hajó éttermét és séfjét, Vipler Györgyöt, február 28-án pedig a Rivalda Vendéglőt és Gunst Györgyöt mutatták be. A következő, március 7-i rész felvételére a Dunapark Kávéházban került sor Tőkei Kálmán főszakács jelenlétében, aki libamájat sütött a nézők kedvéért.

Konferenciát szervezett a Bor és Piac

Január 29-én a Szőlészet-Pincészet Szakkiállítással és Vásárral párhuzamosan rendezte meg konferenciáját a Bor és Piac szaklap. A több mint 150 látogatót vonzó eseményen sok kérdésben hallgathattak előadásokat a résztvevők a szőlészetet és a borászatot érintő témakörökben.

\"\"

A magyar borászat helyzetéről, kitörési lehetőségeiről Dr. Kállay Miklós értekezett, de ezen túl szó volt a palackban történő borkőkiválásról, valamint bemutattak egy új oxigénmérési eljárást is. 2010 végéig kell elkészíteniük a gazdáknak a földrajzi árujelzők leírását, amihez Gál Péter nyújtott segítséget.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Hasonló cikkek

Borban a közösség
Borban a közösség

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!