A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Magyar győzelem született a Nemzetközi Lengyel Sommelier versenyen

2023-06-06 | (X)


Magyar győzelem született a Nemzetközi Lengyel Sommelier versenyen

A kolumbiai-magyar származású Sebastian Giraldo Makovej nyerte meg a Nemzetközi Lengyel Sommelier versenyt. A döntőben egyedül ő teljesítette a megadott időn belül az összes feladatot. A borfelismerés mellett a pezsgő és a bor szakszerű felszolgálását, valamint koktél készítését is értékelte a nemzetközi zsűri, amelyben a Magyar Sommelier Club elnöke is helyet foglalt.


A Varsóban rendezett eseményen a lengyel borszakértők mellett Izland, Japán, Lettország, Magyarország és Moldova meghívott versenyzői mérték össze tudásukat.

 

A magyar színeket ketten is képviselték Varsóban: míg a versenyzők között a kiemelkedő eredménnyel győztes Sebastian Giraldo Makovej mutatta meg felkészültségét, addig a nemzetközi zsűri tagjai közt Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke foglalt helyet izlandi, moldovai és litván szakértőkkel együtt.

 

Magyar győzelem született a Nemzetközi Lengyel Sommelier versenyen

 

Sebastian – Magyarország 2022-es Sommelier Bajnoka – Kolumbiában borász édesapja oldalán is rengeteget tanult a szakmáról, ám szeretett volna életvitelszerűen egy bortermelő országban élni. “Mindig is húztak a magyar gyökereim, a nagyszüleim, az itteni borkultúra. Magyarország is a hazám, és büszkén képviselem bárhol is legyek a világon.” Korábban kétszer nyert hazai bajnokságot, második lett a Szerbiában rendezett Balkan Sommelier Challenge-en és eredményesen versenyzett a párizsi világbajnokságon is. A Felix Kitchen and Bar egykori sommelierje – mint mondja – folyamatosan azon munkálkodik, hogy a magyar vonatkozásban vett sommelier szakmát nemzetközi szinten is feltegye a térképre. “A másik nagy célom, hogy örökös sommelier bajnok lehessek. Ehhez háromszor kell nyernem a magyar országos szintű versenyeken” – tette hozzá Sebastian Giraldo Makovej, aki egyébként sommelier sikerei mellett a Sauska Pincészet nagykövete is.

 

A lengyelországi verseny három fordulóból állt: a selejtezőben csak lengyel sommelier-ek indultak, közülük heten jutottak az elődöntőbe. A döntőbe a magyar induló jutott be két lengyel versenyzővel, ahol már közönség előtt versengtek a bajnoki címért.

Az elődöntő feladatai között egy 60 kérdésből álló elméleti teszt, vakkóstolás és felszolgálás is volt, valamint borlapon kellett hibát keresniük és ötfogásos menü mellé elkészíteni a helyes borpárosítást.

 

A döntőben két 1999-es bordeaux-i bor került a pohárba a vakkóstolásnál: a Chateau Latour-t (Pauillac) és a Chateau Haut-Brion-t (Pessac-Leognan) egyik versenyzőnek sem sikerült pontosan megneveznie. A gyakorlati feladatban négy vendégasztalnál kellett felszolgálniuk a döntősöknek, amire 15 perc állt rendelkezésükre. Egyedül a magyar versenyzőnek sikerült mindent megcsinálnia a megadott időkereten belül. Mindhárom versenyzőt egy „kezdő” sommelier segítette – vagy inkább tette próbára szándékosan eljátszott tapasztalatlanságával –, ezt a szerepet a 2019-es lengyel bajnok, Maciej Łyko alakította.

 

Magyar győzelem született a Nemzetközi Lengyel Sommelier versenyen

 

Nehezítő körülmény volt, hogy a kijelölt segítőt, minden folyamatba be kellett vonnunk. Nem volt egyszerű a dolga egyikünknek sem.” – számolt be a magyar versenyző.

 

A döntőbe jutáshoz tehát erős mezőny és hosszú út vezetett, amit Sebastian az egyik legjobb pontszámmal teljesített. A fináléban azután lehengerlő teljesítményével, szívvel-lélekkel és óriási magabiztossággal belopta magát a bírák és a közönség szívébe.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!