A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Már most aggódhatnak a borászok a 2018-as időjárás miatt

A januári extrém meleg még nagy gondokat okozhat

2018-01-10 | MTI


Már most aggódhatnak a borászok a 2018-as időjárás miatt

A most tapasztalható nagy meleg a gazdák szerint máris veszélyeztetheti az idei termést. Az Agrárgazdasági Kamara igyekszik megnyugtatni a kedélyeket.


Fotó: ferdinandborok.bloglap.hu

 

Árthat a termés minőségének, ha ilyen meleg marad az idő. A napok óta tartó tavaszias időjárás miatt rügyeznek a fák, és ha továbbra is ilyen meleg lesz, majd erős lehűlés következik, komoly károkkal kell számolni – állítják az aggódó gazdák az MTI közleményében.

 

Herold Ferenc kertészmérnök, biogazda elmondta: az lenne a jó, ha ez a meleg időjárás minél hamarabb véget érne, és azt követően nem lenne túl hideg. A meleg idő miatt viszont jelenleg rügyezik a ribizlibokor, az alma- és a barackfa, a dél-balatoni borvidéken pedig megkezdődtek a szőlőmetszések. Komoly gond a gyümölcsösöknél, hogy azokban már metszenek, és a metszésnél sok sérülést okoznak, így ha mínusz tíz fokra hűl a levegő hőmérséklete, az jelentős károkat okozhat a növényeknek.

 

 

Január 7-én vasárnap megdőlt a melegrekord is. Mostanáig ezen a napon 17,6 Celsius-fok volt a legmagasabb maximumérték, most ennél 1 tized fokkal melegebbet mértek Mohácson. Ugyanezen a napon megdőlt a hajnali melegrekord is: Dunaújvárosban csak 10,2 fokig hűlt le a levegő, így ez lett az új január 7-ei legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. A meteorológiai szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos középtávú előrejelzése szerint a következő napokban még marad a szokatlanul enyhe idő, azután viszont fokozatos lehűlés várható, a hétvégén hó is lehet.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) másnap kiadott állásfoglalása szerint a legtöbb növényre mindez egyelőre nincs negatív hatással. A természet ilyenkor javában "alszik", a szőlő és a gyümölcsök is úgynevezett mélynyugalmi fázisban vannak. És bár a napokban - helyi jelleggel - főként dísznövényeknél rügyezést figyeltek meg, a növénykultúrákat többnyire még nem zökkentette ki a mélynyugalmi állapotukból a meleg idő. A kamara tájékoztatása szerint a hétvégére várható lehűlés segíthet abban, hogy a növények visszataláljanak a normális életciklusukhoz. Az igazi veszélyt az jelentheti, ha rövid idő alatt nagy hőingadozások következnek be.

 

A növények a december-januári mélynyugalmi szakaszban a legellenállóbbak. Ilyenkor a nagy meleg és a nagy hideg is csak nagyon ritkán, különleges egyéb feltételek teljesülése mellett tesz kárt bennük. Az átmeneti, néhány napos erősebb felmelegedés sem indítja meg az élettevékenységüket. Amennyiben a meleg időszakot kemény fagyok követik, az valóban veszélyeztetheti az őszi vetésű szántóföldi növényeket is.

 

Már most aggódhatnak a borászok a 2018-as időjárás miatt

Elfagyott főrügy. Fotó: agroforum.hu

 

Ezzel együtt elismerik, hogy az utóbbi években egyre nagyobb kihívást jelent a növényvédelem, mivel a téli meleg hatására egyre több az áttelelő kártevő és kórokozó, amelyek a tavaszi kedvező körülmények beálltával azonnal károsítani, fertőzni kezdenek.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!