A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megállapodtak az EU borreformjáról

Valami új kezdődik?

2008-01-02 | Tóth Adrienn


Megállapodtak az EU borreformjáról

Az Európai Bizottság által kidolgozott, és 2007 júliusában nyilvánosságra hozott borreform terveezeten hónapok óta folyik a vita Brüsszelben. December 19-én aztán végre sikerült egy közös megállapodást létrehozni, amelyet a Tanács elfogadott. Az új szabályozás 2008. augusztus elsején lép majd életbe.


Ahogy azt az EU hivatalos közleményében megfogalmazta, az a legfontosabb különbség a jelenlegi és a korábbi szemléletmód között, hogy sokkal inkább pozitív jellegű lépések állnak a középpontba, mint az előzőben. Így nagyon sok olyan kérdésben, mint a szőlők kivágása, valamint a lepárlás támogatása határidők születtek, melyek lejártával az ilyen jellegű intézkedések meg fognak szűnni.

Az új reform célja elvben tehát a borpiaci egyensúly keresleti oldalú létrehozása ahelyett: hogy a felesleg eltüntetésén fáradoznának tovább, így legalább a részben megspórolt pénzt többek között arra fordíthatják, hogy erősítsék az európai bor szerepét a nemzetközi piacon.

Tekintsük át röviden azokat a területek, amelyeket érintett az új szabályozás!

Nemzeti borítékok 
A Közösségi költségvetés egy részét a tagállamok költhetik el, saját belátásuk szerint súlyozva a következő intézkedések között: promóció egy harmadik országban, szőlőterületek rekonstrukciója, a termelési lánc moderniációja, a zöld szüret támogatása, valamint az esetleges krízishelyzetekben alkalmazandó lépések.

Vidékfejlesztés
A források egy részét (kevesebbet, mint amennyit a Bizottság eredetileg szándékozott) átcsoportosították a vidékfejlesztési támogatások közé. Ide tartoznak a következő területek: fiatal borászok indulásának segítése, marketing tevékenység fejlesztése, termelői szervezetek támogatása, korai nyugdíjazás valamint olyan jellegű költségek megtérítése, amelyek azért merültek fel, hogy megőrizzék az eredeti kultúrtájat.

Telepítési jogok rendszere 
Ezt 2015-ig kívánják megszüntetni, amelyet esetleg egyes országokban 2018-ig lehet kitolni.
Lepárlás
A tervek szerint négy éven belül megszüntetik ennek a tevékenységnek a pénzügyi támogatását olyan módon, hogy a következő négy évben egyre csökkenő mennyiségben engedélyezik az ilyen címen kiadott juttatásokat.

Kivágás
Az eredeti tervben szereplő 400 000 hektár és öt év helyett a következő három évben 175 000 hektár önkéntes kivágására jár Közösségi támogatás. Ezen belül azonban különböző korlátozásokat vihet végbe egyrészt a konkrét ország, másrészt az EU-s igazgatás is abban az esetben, ha a tervezett kivágások meghaladnák az adott borvidék 10, vagy az adott ország szőlőterületeinek 8, illetve 15 százalékát.

A címke szabályok módosítása
Ezentúl az Európai Unión belül készített földrajzi megjelölés nélküli (jelenleg asztali)borok esetében, is szabad lesz majd szőlőfajtát és évjáratot írni. Ezen túl a jövőben az eddigi asztali-táj-minőségi hármas helyét a következők veszik át a piacon: földrajzi jelzés nélküli (FJN), födrajzi jelzéssel ellátott (FJE) és oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkező.

Borászati technológiák
A borászati technológiák szabályozása eddig a Tanács kompetenciája volt, ezek után a Bizottságé lesz. Ami az északi bortermelő országokat leginkább érintő saptálozást/chaptalizációt, azaz a bor alkoholtartalmának répacukorral történő emelését illeti az továbbra is lehetséges marad. Korábban ezt a technikát teljes mértékben be akarta tiltani az EU, azonban az Európa déli országain kívül szinte az összes bortermelő ország – köztük hazánk is – erőteljesen tiltakozott ez ügyben. Így végül is a tiltás elmaradt, azonban mind a cukorhozzáadás, mind a mustsűrítménnyel történő erősítést az eddigiekhez képest szigorúbb határok közé sorolják majd.

Átmeneti időszakban vagyunk. A jogszabály megfogalmazói elvileg koncepciót váltottak. Eddig megpróbálták elvenni a borászok, szőlészek kedvét ettől a tevékenységtől, pénzügyi támogatással motiválva őket. Most azonban úgy néz ki, a hátuk mögé szeretnének állni, támogatni azokat, akik mégis kitartottak. Hogy ez milyen módon valósul majd meg, az egyelőre sok szempontból kérdéses, hiszen az EU nyilatkozatában a konkrétumok leginkább a megszűnő intézkedésekkel kapcsolatban merültek fel. Maradjunk tehát abban, hogy meglátjuk mi sül ki a dologból a törvény hatályba lépésével, 2008. augusztus 1-én.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!