A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megindult a kereskedés

Rövid borhírek Bordeaux-ból

2010-07-03 | Tóth Adrienn


Különösen izgalmas ez az időszak a nagy presztízsű Bordeaux-i pincészetek és rajongóik életében, hiszen néhány hete kezdődött meg az előjegyzések időszaka. A speciális menetrenddel bíró, szinte szertartásos kereskedés első szakasza júniusra tehető, amikor első áraikat hozzák nyilvánosságra a pincészetek. Tekintettel arra, hogy ez alapján még csak egy viszonylag kis bormennyiség köthető le, az igazán komoly döntésekre csak később kerül sor. Bordeaux-i hírösszefoglalónkat a jelenlegi helyzet rövid összefoglalásával kezdjük.


Az első árak

Másról sem hallani az évi 800 millió palack bort előállító Bordeaux kapcsán, minthogy komoly nehézségekkel küzdenek a borok értékesítése kapcsán. Tény, hogy ez az állítás legtöbbször az alapborokkal kapcsolatban hangzik el, de nem egyöntetű a kép akkor sem, ha a legnagyobb nevekről van szó. A szüretet követő hónapokban különösen sok olyan vélemény került napvilágra, amely szerint, ha nem csökkentik áraikat a vezető pincészetek, nem lesz majd, aki megvásárolja boraikat. Most, a valóságban csak több év múlva palackba kerülő 2009-es évjárat lekötési időszakában, úgy tűnik, mégsem ilyen egyszerű ez a kérdés.

Van olyan holland kereskedő, aki az érdeklődés szinte teljes hiányáról számol be, és Bordeaux vesztét jósolja, az angolszász piacokon azonban úgy tűnik, egyáltalán nem olyan rossz a helyzet. A brit Berry Bros & Rudd borágazati vezetője az angol Decanter magazinnak arról számolt be, hogy a palackonként 224 fontért, azaz kb. 78 000 forintért kifejezetten agresszívan beárazott Chateau Palmer-ből fél óra alatt több mint hatszáz kartont adtak el.

A borkereskedőknek ebben az időszakban felettébb sok stresszel kell szembenézniük, hiszen most dől el, ki mekkora részesedést köthet le az egyes borokból és milyen áron teheti azt meg. Az első árakra elvileg óvatossági szempontból van szükség, ekkor a pincészetek csak egy nagyon korlátozott bormennyiséget dobnak piacra, a cél nem elsősorban az értékesítés, hanem a piac és a konkurencia felmérése. A tapasztalat azt mutatja, sok esetben a borok vásárlói még csak arra sem következtethetnek belőle, mekkorák lesznek a második, esetleg harmadik értékesítési kör árai, amely a volumen többségét jelenti.

De mit is vásárolnak?


Lehet, hogy az utóbbi évek egyik legkiválóbb évjáratának borait vásárolják meg most a vevők? 2009-ben a télre és a tavaszra is a szokásosnál több csapadék volt jellemző, és főleg a jobb parton, olyan neves apellációkban mint Pomerol és St-Emilion komoly jégesők hullottak, amelyek jelentősen csökkentették a várható mennyiséget. Ezt követően azonban egy napos és száraz nyár vette kezdetét.

\"\"

Sokan attól féltek, az állandó meleg az atipikusan gyümölcsös 2003-as évjárathoz teszi majd hasonlatossá 2009-et, de valószínűleg a talaj magas víztartalma miatt nem következett be korai és túl erőteljes érés, sőt, néhány őszi eső folyamatosan garantálta a kellő csapadék-utánpótlást is. A szüret a nagy vörösborok tekintetében - az őszi vízutánpótlásnak hála - a szokásos időszakban zajlott le, időjárási kockázatok hiányában, teljes nyugalomban, míg a korai fajtákat, például a sauvignon blanc-t a meleg nyár miatt egy-két héttel a tavalyi szüretnél korábban szedték le.

Christian Moueix borász, aki családjával együtt irányítja a jó nevű Pétrus, La Fleur-Pétrus és a Trotanoy pincészeteket, és aki 1971 óta készít borokat Pomerolban és St-Emilion-ban, a Wine Spectatornak azt mondta, még életében nem látott ilyen évjáratot. Véleménye összecseng a többi borász nyilatkozataival, így elképzelhető, hogy a 2009-es is bekerül a kiváló évjáratok sorába 2005, 1989 és 1982-vel együtt.

Szakadás


Az alap és presztízs borok között tátongó egyre nagyobb űrt bizonyítja egy helyi hivatal által nyilvánosságra hozott tanulmány is, amely szerint, míg néhány apellációban nőtt a föld értéke, túlnyomó részükben erőteljesen csökkent.

Megdöbbentő tény, hogy az öt legjobb nevű Bordeaux-i borvidék, Pomerol, Margaux, St-Julien, St-Estèphe és Pauillac, amely az egész régió szőlőinek 5%-áért felel, képviseli a földek értéke szempontjából az 50%-ot. Ugyan ezek a trendek igazak természetesen a borokra is, hiszen erről az öt területről kerül ki az exportált borok mennyiségének 10%-a, értékük tekintetében azonban 2008-ban ez is 50%-nak felelt meg.

\"\"

Érdemes az idő szempontjából is összehasonlítani a két csoportot. 1991 óta az első ötös földjeinek ára négyszeresére emelkedett, ezzel átlagosan 800 000 eurót, közel 230 millió forintot értek el határonként. Míg a másik harminckilenc eredetvédett körzetben 16%-kal csökkentek az árak, így körülbelül 34 000 euróért, majd 10 millió forintért kelhet el egy hektárnyi szőlő. A kép persze ennyire nem egyöntetű, hiszen míg a jó nevű, de nagy kiterjedésű St-Emilionban gyakorlatilag nem változtak az árak az elmúlt két évtizedben, addig Graves-ban vagy Medoc kevésbé neves vidékein akár felére is csökkenhetett az ültetvények értéke.

A helyi ingatlan spekulánsok szerint Bordeaux-ban a földárak lassan elérik a mélypontot, így a hosszú távon gondolkodó befektetőknek most érdemes földet vásárolni.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!