Megint korán kezdik Tokajban
Első próbaszüret
2016-08-18 | Tarcal Kutató
Elvégezte az idei első tájékozódó jellegű próbaszüretét Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a sárgamuskotály ültetvényekben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Érzékelve az érés menetét, az idén a tavalyitól egy héttel később szedték az első mintáinkat.
Fotó: Tállya, Nyírjes dűlő, Tarcal Kutató
Alább a Kutató eredményei.
A sárgamuskotály cukorfoka 13,0 és 18.25 magyar mustfok között változik. Ilyen korai próbaszüretet csak 2015-ben végeztünk. A Bakonyi-dűlő adatait összehasonlítva az előző éviekkel, azt tapasztaljuk, hogy akkor egy kicsivel volt magasabb a cukortartalom, mint most, de a 2014-es évitől már most édesebb a muskotály. A savtartalom kissé alacsonyabb, mint tavaly, de nagyjából az előző évekével megegyező.
Ha az öt helyen szedett próbaszüreti mintát nézzük, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az idén augusztus 16-án édesebb vagy sem a muskotály, mint 2015-ben. Talán azt mondhatjuk, hogy hasonló.
A kémhatást vizsgálva viszont minden egyes mintánál az idén magasabb pH-t mértünk, ami azért meglepő, mert különben az idei év kevésbé volt forró száraz, mint tavaly, nem ezt vártuk volna.
A muskotály egyelőre szép. Sajnos, ahol jeget kapott az ültetvény, ott fakórothadást és ecetes rothadást is megfigyeltünk. A tömör fürtöknél nem ritka a botritiszes rothadás. Még pár hét száraz idő kellene a jó szürethez.
A mintavétel módszere:
- mennyisége: 10 fürt
- vizsgált paraméter: cukor és savtartalom, valamint pH
- fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban az 1. oszloptól balra eső 1. fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
- módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Küldetésük a magyar bor (X)

Generációs kérdésekkel, vulkanikus és bioborokkal érkezik a 13. Borkonferencia

Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!