A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megint korán kezdik Tokajban

Első próbaszüret

2016-08-18 | Tarcal Kutató


Megint korán kezdik Tokajban

Elvégezte az idei első tájékozódó jellegű próbaszüretét Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a sárgamuskotály ültetvényekben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Érzékelve az érés menetét, az idén a tavalyitól egy héttel később szedték az első mintáinkat.


Fotó: Tállya, Nyírjes dűlő, Tarcal Kutató

 

Alább a Kutató eredményei.

 

Megint korán kezdik Tokajban

A sárgamuskotály cukorfoka 13,0 és 18.25 magyar mustfok között változik. Ilyen korai próbaszüretet csak 2015-ben végeztünk. A Bakonyi-dűlő adatait összehasonlítva az előző éviekkel, azt tapasztaljuk, hogy akkor egy kicsivel volt magasabb a cukortartalom, mint most, de a 2014-es évitől már most édesebb a muskotály. A savtartalom kissé alacsonyabb, mint tavaly, de nagyjából az előző évekével megegyező.

                                  Megint korán kezdik Tokajban

 

Ha az öt helyen szedett próbaszüreti mintát nézzük, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az idén augusztus 16-án édesebb vagy sem a muskotály, mint 2015-ben. Talán azt mondhatjuk, hogy hasonló.

 

A kémhatást vizsgálva viszont minden egyes mintánál az idén magasabb pH-t mértünk, ami azért meglepő, mert különben az idei év kevésbé volt forró száraz, mint tavaly, nem ezt vártuk volna.

Megint korán kezdik Tokajban

A muskotály egyelőre szép. Sajnos, ahol jeget kapott az ültetvény, ott fakórothadást és ecetes rothadást is megfigyeltünk. A tömör fürtöknél nem ritka a botritiszes rothadás. Még pár hét száraz idő kellene a jó szürethez.

 

 

A mintavétel módszere:Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!